Vi dupper lett og ubekymret på dekket av «Cleopatra», en tradisjonsrik gület bygget på skipsverftet i Bodrum. Brisen fra Egeerhavet lokker ikke til bading riktig ennå. Bare tvillingene Runar og Andreas på snart 17 er klare for sprelske hopp fra rekken. Gang på gang lander de i det krystallklare vannet.

Mor Anita og far Reidar Håland har nok med å nyte varmen på solid teakdekk, la øynene gli over små øyer, feste blikket på den greske øya Kos som nær nabo, kikke inn mot strender, grønne åser på landsiden, der lave hvite bygninger klatrer elegant.

–Vi har reist mye, men aldri vært i Tyrkia før. Dette er et veldig positivt første møte, sier Reidar Håland. Anita Håland legger til: –Vi bor på et førsteklasses hotell i Gümbet med blant annet fem restauranter, spa, basseng og aktiviteter og kort vei til stranden. Men naturligvis hører noen turer inn til selve Bodrum med.

For de rike og berømte.

Det er ikke tilfeldig at de som mange andre nordmenn har valgt Bodrumhalvøya som feriemål i sommer. Både Star Tour og Ving har funnet området så attraktivt at de lanserer Bodrum som «nytt» reisemål denne sesongen.

Omtalt som Tyrkias svar på St. Tropez legges listen og ditto forventninger høyt. Men reisemålet selv og dets 32000 innbyggere lar seg slett ikke affisere: De siste 50–60 årene har både superstjerner og flokkturister funnet veien til halvøya.

Blant dem den ikke ukjente gründeren av Virgin Atlantic Records, senere også Virgin Airlines og det siste himmelstormende Virgin Galactic. Briten Sir Richard Branson kjøpte like godt en stor eiendom midt i byen, inviterte internasjonale celebriteter til late dager med sol, sjø og sand.

Bodrums byplanleggere var fremsynte og handlet klokt på 1980-tallet. Veksten skulle kontrolleres, og det ble bestemt at husene ikke skulle bygges høyere enn to etasjer. Fargen på fasadene skulle være hvit, bare kantet med blå karmer.

Baron for en uke.

–Min mor var i Bodrum for 12 år siden. Hun syntes det var et fantastisk sted. Det synes vi i dag også.

Trønderen Rolf Bechmann, bosatt i Oslo, nyter dagen i solstolen på stranden i Bitez, et av de mindre feriestedene på Bodrumhalvøya. Sammen med Bjørg Solstad har han funnet det perfekte feriestedet nå i begynnelsen av sesongen.

–At Bodrum er kjent som et luksusreisemål, gjenspeiles i prisene. Men dyrt er det ikke, sier Bjørg Solstad.

Efesos står på utfluktsprogrammet for paret, som ellers ikke har problem med å få feriedagene til å gå.

–Vi nyter et flott og velstelt område, hotellet er godt og betjeningen hyggelig. Her føler jeg meg som en baron for en uke, ler Bechmann og legger til:

–Bitez og Bodrum kan vi anbefale til godt voksne mennesker.

For barnefamilier.

–Slett ikke bare til folk over den første ungdommen. Her er det kjempefint for barnefamilier også, er konklusjonen til Lill Røhneng og Andrew Flicker fra Oslo. Sammen med barna Kenneth Røhneng og Herman og Amine Flicker koser de seg i Bitez.

–Vi har vært i Side og Alanya tidligere, men her er det bare idyllisk, sier Lill Røhneng.

Den kilometerlange Bitez-stranden kan også bare betegnes som idyllisk: Langgrunt, glassklart vann, finkornet sand. Langs strandpromenaden ligger utekafeene side om side. Et par skritt unna solsengene er stranden dekket av skyggefulle, frodige pergolaer. Under ligger puter – store, fargerike og behagelige å slange seg på. Kenneth på 14 og Herman på syv duver i hengekøya. Far Andrew har inntatt hvilepositur blant putene. Mor Lill triller vognen med Amine på bare en måned.

–Det er mye på grunn av Amine at vi valgte Bitez. Her bor vi rett på stranden, og området er fredelig. Det er første gang vi prøver all inclusive, vi har vært skeptiske til det. Men med tre barn har vi valgt rett. Vi voksne er glade i den tyrkiske maten som vi også får på hotellet. Guttene har også mye å velge mellom, sier Lill Røhneng fornøyd.

–Vi har kikket litt i butikker, uten at prisene skremmer. Og det er deilig at selgerne her ikke er så pågående. Vi kan rusle rundt og titte uten å bli dratt inn noe sted, sier Lill Røhneng.

På historisk grunn.

Da er det godt å ta en prutefri rundtur på den storslagne borgen som vokter Bodrum by og hele halvøya. Bygget av korsridderne på 1400-tallet, vitner den om storhet, makt og Bodrums strategiske plassering. Kastellet huser også et stort museum for undervannsarkeologi men mange spennende skipsvrak og godt bevarte funn så langt tilbake som 1400 år før Kristus.

Jakter du på mer historie, kan du gå den korte veien eller hive deg på en dolmus – de små bussene som trafikkerer hele Bodrumhalvøya og gjør området til et eksempel til etterfølgelse for norsk kollektivtransport. Gå av ved Mausoleet og se restene av ett av verdens syv underverker. Oppført en gang på 300-tallet før Kristus som storslagent, greskinspirert gravsted for Mausolus, herskeren som flyttet hovedstaden til Halikarnassos, senere Bodrum. I dag står bare rester tilbake, men det hviler likevel historisk sus over stedet.