- Jeg dro ikke til Norge for varmen, sier tyske Stephan Balling til turguide i Viking Biking, Emma Sandvik Ling, og ler.

Stadig flere utenlandske turister velger å ta turen til Norge. 2015 var et rekordår for utenlandsk turisme til Norge, skriver Aftenposten. Antallet kommersielle gjestedøgn for denne gruppen økte med åtte prosent fra året før og turistene som kom, la igjen mer penger enn tidligere.

Halvveis ut i 2016 fortsetter den positive trenden nasjonalt, ifølge BT.no.

Tall fra SSB viser at i perioden januar-mai i år økte antallet utenlandske overnattinger på hotell, hytter og campingplasser med åtte prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

- Tilbakemeldingene fra store deler av landet er at vi går mot rekordsommer for tredje år på rad. Det er svært oppløftende, og det viser at reiselivet er en næring som Norge bør satse hardt på i fremtiden, sier kommunikasjonsdirektør i NHO Reise­liv, Merete Habberstad til BT.no.

Sørøst-Asia kommer aller billigst ut:

Kilde tabell: En spørreundersøkelse utført i 2015 av Innovasjon Norge

Kunst— og kulturtrekkplaster

Hun sier at årsaken til veksten er at norske reiselivsbedrifter over flere år har vært flinke til å utvikle nye opplevelser basert på norsk kultur og natur.

- I senere år har kunst og kultur blitt et stadig viktigere trekkplaster for byene. Det har gjort Norge til et svært attraktivt reisemål for utenlandske turister. I tillegg har Norge selvfølgelig fått uvurderlig drahjelp av den gunstige kronekursen, sier hun.

En runde blant turistkontorene i Norge støtter opp under statistikken. Selv om tallene for høysesongen i sommer ikke er tilgjengelig før i august, forteller alle om en god sommer så langt.

«All time high»

På Vestlandet er det i Bergen den største økningen har vært, fordi det er her kapasiteten er størst, forteller Ole Warberg, reiselivs­direktør i Bergen Reiselivslag.

- Men også Hardangerfjorden og Sognefjorden har hatt en veldig sterk vekst på utenlands­trafikken, sier Warberg.

«LYKKEPER»: På Nærøyfjorden er det nesten kø av turistbåter om sommeren, men også vinterstid er det spektakulært. Her er «Lykkeper» i fart vintersdagen. Foto: FOTO: ROAR CHRISTIANSEN

Han sier at internasjonal turisme har vokst både i Sogn og Fjordane og Hordaland.-  Vi økte med 258.000 gjestedøgn i 2014 og 2015. Utenlandstrafikken var en stor del av dette, sier han.

- I Stavangerregionen melder opplevelsesaktører og transportører om en formidabel start på sommersesongen. Den begynner nå tidligere enn før, og sommersesongen er forlenget med flere måneder, sier Elisabeth Saupstad, reiselivsdirektør i Region Stavanger.

- Hoteller og aktivitetssteder er meget godt fornøyd. All time high er blitt nevnt når jeg sjekker status pr. nå, denne sesongen, sier Bente Kjenstad Jæger, daglig leder i Visit Østfold.

I Telemark meldes det om beste sommer på 122 år for Dalen hotell, og for første gang er det nesten tomt for turistbrosjyrer for Telemark, forteller Caroline Laurhammer i Visit Telemark.

Femstjerners hoteller frister nordmenn i vinterkulden:

TREKKPLASTER: Bryggen i Bergen er blant stedene mange turister må ha under beltet sitt før de reiser fra Norge. Foto: BT ARKIV

NaturopplevelserAkkurat denne dagen ligger an til å bli årets varmeste dag, ifølge Meteorologisk institutt, men tyske Stephan Balling er ikke alene om å dra til Norge for andre ting enn varmen.

Ifølge Innovasjon Norges motivasjonsundersøkelser blant utenlandske turister er det i stedet den norske naturen som er en gjenganger når utenlandske turister forteller hvorfor de drar til Norge.

Balling har virkelig fått oppfylt dette kriteriet. Oslo er siste stopp på hans motorsykkelreise som har gått fra Nordkapp, via Nord-Vestlandet og nå til Akershus festning, som er et av stoppene på den guidede sykkelturen gjennom Oslos gater.

- Jeg har drømt om å reise til Nordkapp siden jeg var liten, sier han.

- Men nå når jeg er her, er naturopplevelsene enda mer imponerende enn jeg hadde trodd. Jeg har kjørt gjennom landskap som er helt fantastisk, bare for å kjøre rundt en sving og se noe enda flottere.

Vekst fra Asia

Den største delen av økningen fra utlandet så langt i år kommer fra Sverige, Tyskland, USA og Danmark. Men i et lengre perspektiv opplever Norge og Skandinavia en eventyrlig vekst av turister fra Asia.

Siden 2007 har kinesiske overnattinger på hotell, camping eller hytter økt med over 300 prosent, viser tall fra SSB.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Få reiseinspirasjon av disse fine sakene:

Hellas gjør comeback på chartertoppen i sommer

Aktiv ferie på Fuerteventura

Stor kåring: Her er verdens beste strender – og en av dem ligger i Europa

Britisk avis: 50 eventyrlige reiser du må ta i livet

Fem vakre øyer i Middelhavet du kanskje ikke har hørt om

Hvor går turen i 2016? Her får du 12 eksperttips