Reisen kostet oss rundt 300 svenske kroner per person – altså 280 kroner norske. På første klasse. Etter litt over fem timer med fri tilgang på te og kaffe er du i Stockholm. Uten så mye som et snev av flyskam.

En storbytur trenger ikke være en kostbar affære eller innebære tonnevis av CO₂-utslipp. I denne reiseguiden viser vi deg hvordan turen kan bli opplevelsesrik og billig – uten å gå på stor bekostning av miljøet.

Reis miljøvennlig

Få europeiske storbyer er så tilgjengelige for nordmenn som Stockholm. Togturen vi snakker om innledningsvis, går fra Oslo. Er du fra andre steder av landet, må du altså komme deg til Oslo før du bytter til SJs Stockholm-tog.

Ønsker du ikke dette, flyr du direkte til den svenske hovedstaden fra både Trondheim, Tromsø, Bergen og Stavanger.

Vi betalte rundt 280 norske kroner per person én vei på førsteklasse. Inkludert i turen får du loungetilgang i Stockholm før reisen, bedre seter og fri tilgang på kaffe og te under turen. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Det er ikke bare byen i seg selv som er lett tilgjengelig, men også attraksjonene og severdighetene i den. Kollektivtilbudet er godt utbygd. Vi tilbrakte to døgn i Stockholm og har seks anbefalinger:

Ta båt til Djurgården

Rett etter broen over til Djurgården ligger Nordiska museet som gir en oversikt over Sveriges kulturhistorie. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Bydelen og øya Djurgården ligger en fin spasertur unna sentrum, eventuelt noen få stopp med trikk eller buss. På en Stockholmstur bør den idylliske øya være et mål i seg selv. Her ligger både Gröna Lunds tivoli, dyreparken Skansen, barnemuseet Junibacken – inspirert av Astrid Lindgrens verden, samt ABBA-museet. Noe for enhver smak med andre ord – for ikke å snakke om alle parkene du kan boltre deg i.

På varme sommerdager ta båt eller ferge ut hit, og turen tar et snaut kvarter. vil du gjøre en dagstur ut av det, reiser du lenger ut i Stockholms vakre skjærgård.

Båter og ferger tar deg fra sentrum og ut til Djurgården, eventuelt ut i Stockholms vakre skjærgård. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Rosendals Trädgård

Økologiske svenske «kanelbullar» hos Rosendals Trädgård. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Følger du skiltene videre innover Djurgården, kommer du til Rosendals Trädgård. Den botaniske hagen ligger idyllisk til og har både drivhus, gårdsbutikk og kafé.

Årlig er tusenvis av turister innom, og under glasstakene er det godt og varmt å sitte. Kafeen bruker økologiske ingredienser, mye fra egen hage, for å lage deilig bakverk, supper og salater. Ikke gå glipp av de nybakte kanelbollene. Kafeen holder åpent hele året – med unntak av januar.

Den runde bygningen på oversiden av rosehagen er i dag bolighus. For 150 år siden var det orangerie, der man dyrket varmekjære vekster. Foto: Elise Rønnevig Andersen
Rosendals Trädgårdskafé brenner for godt håndverk og bruker lokale ingredienser i gjærbaksten. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Tunnelbanan

Stockholms «tunnelbanan» er ikke bare en TV-serie, men også omtalt som verdens lengste kunstgalleri. Blant storbyens rundt 100 T-banestasjoner er mer enn 90 av dem dekorert med malerier, skulpturer og diverse installasjoner. Avisen The Guardian har tidligere omtalt det noe spesielle kunstgalleriet.

T-banen er for øvrig den kjappeste måten å komme seg rundt i storbyen på. En 24-timersbillett koster 130 kroner for en voksen, og på kjøpet får du en haug kulturelle opplevelser.

Stadion tunnelbanestasjon ligger 25 meter under bakken i bydelen Östermalm. Foto: Elise Rønnevig Andersen
Ecobaren har en lun uteservering sommerstid. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Spa og økobar

Stockholms hovedstad har flere gode spaopplevelser å by på. Sturebadet og Centralbadet ligger begge sentralt. Hos sistnevnte kan du ta lunsjen i spaets egen «Ecobaren» – uansett om du er gjest på spaet eller ikke. Lunsjrestauranten ligger fint til i en rolig hage få meter unna travle Drottninggatan, og menyen fokuserer på økologiske råvarer.

Velg bærekraftig

Stockholm er et shoppingmekka med varehus som Nordiska Kompaniet (NK) og Åhlens midt i sentrumskjernen. Men blant rimelige kjedebutikker og dyrere designstrøk kan du også snuble over gode vintagebutikker. Beyond Retro, Herr Judit og Lotta Vintage er de mest trendy, og her kan du finne mange bruktskatter.

I takt med en økende bevissthet rundt gjenbruk og klesbransjens miljøavtrykk er det stadig flere som får øynene opp for at man kan gjøre kupp dersom en leter de riktige stedene.

Beyond Retro har en enorm underetasje fylt av bruktskatter. Foto: Elise Rønnevig Andersen
Hos helveganske Mahalo serveres det acaii-bowls og varme havredrikker. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Grønne spisesteder

De siste årene har det blitt enklere å velge bærekraftig mat i Stockholm. Kafeer som Mahalo og STHLM Raw tilbyr plantebaserte og fargerike retter – både som lunsj eller til en tradisjonell «fika»-pause. Økologiske råvarer, vegetar- og veganske alternativer og rawfood er stikkord.

Maten ikke bare et godt valg for kropp og miljø – den tar seg også veldig bra ut på bilder.

Sally Voltaire & Systrar i Åhlens og Flik Cafe er andre kafeer med veganske alternativer. For middag bør du besøke fotomuseet Fotografiska som i tillegg til fotokunst også er kjent for å ha en av verdens beste museumsrestauranter – blant annet nevnt i Michelin-guiden 2019.

«Vegan is the new black» står det passende nok hos kafeen Mahalo – som betyr takk på hawaiisk. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Vandre i Gamla Stan

Stadsholmen utgjør sammen med de mindre øyene Riddarholmen og Helgeandsholmen bydelen Gamla Stan. Som byens best bevarte bydel er Gamla Stan er et selvskrevet punkt på turen.

Med sine sjarmerende historiske bygg, brosteinsgater og smale smug kan du gå rundt i timevis uten å kjede deg. Middelalderkirken Storkyrkan og Det kongelige slott ligger begge på Stadsholmen, og blant de sjarmerende bygningene fra 1700- og 1800-tallet finner du mange koselige butikker og kafeer.

Få med deg Riddarholmen i samme slengen. Den lille øya springer ut på vestsiden av gamlebyen og nærmest som et levende museum med sine fotogene kulisser.

Det kongelige slott ligger på Stadsholmen i Gamla Stan og er den svenske kongefamiliens residens. Foto: Elise Rønnevig Andersen
Fem minutters gange fra slottet ligger Panini Internazionale. Kafeen er opptatt av bærekraft og tilbyr flere vegan- og vegetaralternativer samt rawfood. Foto: Elise Rønnevig Andersen