Les også:

En kvinnelig student hadde vært på ferie i Frankrike der hun både hadde gått fjelltur og vært på shopping i Paris. På vei hjem ble sekken hennes borte.

Da forsikringsselskapet fikk se erstatningskravet begynte de å tvile. For i sekken hadde hun listet opp store mengder klær, klatreutstyr, klatresko, joggesko og pensko.

— Listen over hva bagasjen inneholdt var så omfattende at det faktisk ble gjort en test, hvor en person dro i en butikk og la frem alle klærne og gjenstandene ved siden av en tilsvarende 50-literssekk som studenten hadde pakket i. Haugen var så stor at det så helt umulig ut å få plass til alt sammen i sekken, forteller informasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen.

Men den gang ei.

Fant sekken

Da de til slutt fant sekken, ble studenten bedt om å pakke ut sakene sine, ettersom hun allerede hadde fått utbetalt deler av forsikringsbeløpet.

— Det viste seg at erstatningskravet var reelt. Studenten var en mester smart pakking. Et av knepene var å tvinne klærne i små pølser, forteller Johansen.

Videre har han følgende tips til smart pakking:

Et annet smart knep for å spare bagasjeplass er å dytte strømper og undertøy ned i skoene eller å pakke i vakumposer. Vakumposene har en ventil som suger ut all luft. Dette egner seg spesielt godt for puter og dyner.

Milliardindustri

Flyselskapene håver inn penger på bagasjegebyrer. Ifølge flyekspert Rick Seaney, tjente amerikanske flyselskaper alene nesten 5,7 milliarder dollar på bagasje— og reservasjonsgebyrer i 2010. Bagasjegebyrene utgjorde alene 3,4 milliarder dollar. Det vil si 184 milliarder norske kroner.

For å unngå gebyr så lønner det seg å pakke smart slik at alt får plass i håndbagasjen.

Studenten var en mester smart pakking. Et av knepene var å tvinne klærne i små pølser.

Knut Morten Johannessen, SAS

Pakketips

USA Todays mest bereiste journalister kommer med følgende pakketips til deg som vil reise med kun håndbagasje:

  • Rull klærne, det tar mindre plass og det blir lettere å få plass til flere klesplagg og ting i bagasjen.

  • Trenger du å ta med et klesplagg som tar mye plass, som en stor ullgenser eller jakke, så lønner det seg å ta den på eller å bære den i hånden.

  • Begrav skjøre ting i klærne dine så slipper du å ta med ekstra emballasje.

  • Sjekk hva slags fly du skal med, ettersom det er stor forskjell på plassen i de ulike bagasjehyllene fra fly til fly.

  • Dersom foret i kofferten din kan åpnes med glidelås, kan du bruke dette rommet til å ha skittentøyet i når du pakker til returen.

  • Bær dressen på en kleshenger. De fleste flyselskap vil ikke regne dette som et kolli, og i tillegg vil den henges opp for deg i et skap ombord i flyet.

  • Ta ut ledningen av elektroniske artikler, slik at du slipper lettere gjennom sikkerhetskontrollen.

  • Husk å legge all flytende væske i en ytterlomme på kofferten, slik at den er lett å ta ut til sikkerhetskontrollen.