Vårt reisepanel reiser mye. Siden Linn Krogh Hansen fikk sin første globus som toåring, har hun besøk 99 land. Vibeke Montero har ikke bare besøkt mange land, men bodd i dem også. Tay-young Pak besøker rundt 15–20 land i året og Gunnar Garfors har like greit besøkt alle verdens land to ganger.

Men i sommer er det ett land som gjelder: Norge.

Her er panelets anbefalinger:

1. Brønnøysund til Bodø med bil

Helgelandskysten byr på idyll så det holder. Foto: Gunnar Garfors

Kystveien mellom Brønnøysund og Bodø er et 400 kilometer langt visuelt eventyr, ifølge Gunnar Garfors.

Mellom stupbratte fjell og veiløse fjorder får du dekket behovet for hvite strender, mat og fjellturer. Turen kan unnagjøres på noen dager, men det er så mye å oppleve at du gjerne kan bruke noen uker.

– Den som ikke har vært der, går virkelig glipp av noe, sier Garfors og oppfordrer til å bruke god tid på turen.

Man kan ta båt hele veien eller kjøre bil og hoppe på og av de seks fergene som går langs kysten.

Turen oppmuntrer til avstikkere.

På fergen mellom Kilboghavn og Jektvik krysser man polarsirkelen. Der anbefaler Garfors å ta en avstikker til Rødøya, like nordvest for Jektvik.

På øya kan man gå opp Rødøyløva, et 440 meter høyt fjell som ligner på en løve. Mot toppen går det loddrett ned mot havet like ved siden av stien. Trapper lagt av sherpaer fra Himalaya gjør turen overkommelig for de fleste. Når man kommer ned, kan man feire turen på Klokkargarden, som serverer mat og drikke.

Underveis finner du mange overnattingssteder i form av rorbuer, campingplasser, gjestehavner og hotell. Men vær obs på at det kan være få restauranter på de mest øde stedene.

Anbefalt av Gunnar Garfors.

Garfors på toppen av Rødøyløva langs Helgelandskysten. Foto: Gunnar Garfors

2. Fjelltur: Besseggen på laveste nivå

Besseggen danner det karakteristiske skillet mellom Bessvatnet til høyre og Gjende til venstre. Foto: Simen Storrud

Besseggen er en fjellkam som ligger i Jotunheimen på vei opp til Veslfjellet. På ene siden går det 400 meter rett ned til innsjøen Gjende, med sin karakteristiske, grønne farge som kommer fra finfordelte leirpartikler i vannet. Stien opp til fjelltoppen er en av Norges mest populære fjellturer.

Men Linn Krogh Hansen anbefaler perlen som ligger nedenfor langs Gjende. Den er omtrent 10 kilometer lang og er langt mindre populær. Dermed kan du få veien noenlunde for deg selv. Omgivelsene er minst like vakre og langs stiene er det masse vakre blomster.

Turen starter ved Memurubu, men i stedet for å følge stien rett frem, går man til høyre for bryggen der Gjendebåten legger til.

Du bør beregne rundt 3–4 timer med matstopp og pauser.

Anbefalt av Linn Krogh Hansen.

3. Træna

Innseilingen til Træna er i seg selv en opplevelse. Her skimter man Trænfjellene, med blant annet Mjåtinden, Breitinden og Trænstaven. Foto: Tore Meek

Du har sikkert hørt om Træna-festivalen. Det er kanskje bare derfor du har hørt om Træna. Men hva er Træna?

477 øyer, holmer og skjær. Det er nesten én stykk for hver tranøyværing. Her bor det 456, og her har de vært i flere tusen år. Faktisk har Træna vært et fiskevær i 9000 år.

På Trænas museum kan man få hele historien, samt den interessante historien om søsknene fra starten av 1900-tallet, som bodde henholdsvis på Træna og Hawaii. De møttes aldri, men holdt kontakten ved å sende hverandre bilder som dokumenterer utvandring, industrialisering, økonomisk oppgang, børskrakk og andre verdenskrig.

Midnattssolen kan du oppleve fra mai til juli. To av øyene, Sandøy og Holmen, har hvite strender, krystallklart vann og omtales ofte som Trænas Hawaii.

Her får du rorbuferien i vakre omgivelser som senker pulsen og øker antall likes på Instagram.

PS: Følger du Garfors’ tidligere råd om å reise langs Helgelandskysten, er Træna et «must» å stoppe ved.

Anbefalt av Tay-young Pak.

Under Træna-festivalen holdes det konserter i Kirkehelleren, en grotte på øygruppen. Her holder Sivert Høyem og Ingrid Olava konsert i 2009. Foto: Tore Meek

4. Værlandet, Bulandet og Sula

Bulandet ligger ut mot havet og byr på idyll. Her ser du blant annet Bulandet bedehuskapell, bygget i 1905. Foto: Gorm Kallestad

Vest for Askvoll i Sogn og Fjordane finner du ett av Norges vestligste punkt: øyriket Værlandet og Bulandet. Dette er Gunnar Garfors’ hjemlige trakter og han beskriver det som en god kandidat til «Der ingen skulle tru at noen kunne bu».

– Men det er nesten 500 mennesker der som trosser alle odds, sier sogningen.

Han anbefaler å oppleve området på sykkel eller i kajakk. Om det ikke er din greie, så går det helt fint å besøke området med bil. Seks broer over 5 kilometer binder øyene sammen og er i seg selv verdt turen.

Et sted å starte er med en fjelltur på øya Alden, som nesten består av bare et fjell ved samme navn. Med sine 481 meter, er ikke toppen den største. Men den stiger rett opp fra havet og er det eneste høye punktet på mils omkrets. Utsikten fra toppen er intet annet enn fantastisk.

Du kan overnatte på rorbuer, hotellrom, hytter, feriehus eller gjestehjem. For spektakulær utsikt anbefaler Garfors Værlandet havhotell. Spis ved Værlandet gjestehavn eller Tante Grys pub. Sistnevnte ligger vegg-i-vegg med Norsk Sjøfuglsenter, et museum man absolutt bør besøke om man er der.

Ta også hurtigbåten over til Sula, 7–8 kilometer sør for Værlandet.

Anbefalt av Gunnar Garfors.

5. Gildeskål

På fine sommerdager kan strendene i Gildeskål minne om strender langs Golden Beach i Australia. Foto: Brynjar-Hilling

Gildeskål er en kommune med knappe 2000 beboere som ligger 11 mil sør for Bodø, langs Kystriksveien.

Området er mindre kjent enn Lofoten og fremadstormende Senja. Her kan du altså få kritthvite strender nesten for deg selv. Langsanden ytterst på Sandhornøya er særlig å anbefale, den kalles også for Sandvikstranden.

Du kan også ta rutebåten fra kommunesenteret Inndyr til idylliske Arnøy eller Fugløya.

Anbefalt av Linn Krogh Hansen.

I rolig tempo tar gåturen til Sandhornet omtrent tre timer. På toppen har du 360 graders utsikt over nydelig natur. Foto: Marit-Elise-Solbakken

6. Senja

Ved Hamn på Senja kan du blant annet dra på kajakktur, midnattssol-cruise og fjordsightseeing. Foto: Jon Roar Solset

Senja er Norges nest største øy og kan minne om en miniversjon av hele landet. Høye fjell, ville fjorder, idylliske skjærgårder og nydelige sandstrender.

Om du drar til Senja du ut i båt. Du kan leie eller benytte deg av de mange lokale opplevelsestilbudene. Fra havet får du en enda bedre opplevelse av de kunstneriske fjellformasjonene.

Senja er full av små og innbydende fiskevær som nærmest trygler om å bli fotografert og delt på Instagram.

Overnattingssteder er det nok av, men om du liker å sove i telt er dette stedet for deg. Senja byr også på lokal havmat i verdensklasse.

To timer med bil innover i landet ligger verdens nordligste dyrepark Polar Park. Der du blant annet kan se moskus, gauper og bjørn.

Anbefalt av Gunnar Garfors.

7. Vestlandet og fruktblomstring langs Hardangerfjorden

Blomstringen i Hardanger varer cirka fire uker og starter med morell- og plommeblomstring. Deretter kommer eple- og pæretrærne i blomst. Foto: Tor Erik H. Mathiesen

Vibeke Montero har vært på mange bilferier i Norge, og Hardangerfjorden får magen hennes til å kile.

Denne turen er familievennlig, og det finnes mange prisvennlige og velholdte campinghytter underveis som man kan leie. Dermed slipper man å pakke bilen full av utstyr.

Stopp underveis og ta bilder av den nydelige fruktblomstringen, opplev stand-up-padling (SUP) i Sognefjorden eller dra innom Norsk bremuseum i Fjærland.

Der kan du også ta en dukkert i fjorden, som er nedkjølt av selveste Jostedalsbreen. Den lille bygda Undredal er en personlig favoritt anbefalt av Montero. Med litt flaks kan man se geitene som tar båten over fjorden til sommerbeite.

Anbefalt av Vibeke Montero.

På Norsk bremuseum får man vite hvordan breene ble til og hvordan de påvirker klimaet. Bygget ble tegnet av Sverre Fehn og bygget i 1991. Foto: Rolf Øhman

8. Mandal

Buen kulturhus byr på galleri, kino og konserter. Den røde ballen er kunstverket «Rognen». Foto: Trond Arne Hageland

Siden det blir vanskelig å dra til Syden i sommer, kan det kanskje heller passe å dra til ett av Norges sørligste steder.

Byen er rik på historie, kultur og sjarm. Ta en spasertur gjennom hvite sørlandshus i trange gater og gå på konserter, som byen har tradisjon for å ha mange av. Selv om byens kjente skalldyrfestival er avlyst i år, er det like deilig å sette seg ned på brygga med noen ferske reker.

Her er det også gode muligheter for å ta familien med på fisketurer og skjærgårdsidyll.

Ta også turen til Under, restauranten på Lindesnes som er bygget under vann.

Anbefalt av Tay-young Pak.

9. Jomfruland

Jomfruland har frodig vegetasjon og har inspirert blant annet Theodor Kittelsens landskapsbilder. «Nøkken» er malt ved Tjernet. Foto: Geir Olsen

Ytterst på kysten i Kragerø kommune ligger Jomfruland. Øya minner litt om Danmark, med langgrunne strender og rullestein på yttersiden.

Her går kuene fritt og stemningen er tilbakelent. Ta fergen fra Kragerø og lei sykkel hos Sykkel-Knut og utforsk den 10 kilometer lange øya på to hjul. Jomfruland gamle fyrtårn fra 1839 er verdt et besøk. Er du glad i hester, er det gode muligheter for en ridetur.

Anbefalt av Linn Krogh Hansen.

10. Jæren med bil eller sykkel

Borestranden er 3 kilometer lang og er særlig populær blant surfere. Foto: Gertjan Hooijer / Shutterstock / NTB scanpix

Om du er ute etter et litt ukjent og eksotisk område å campe eller sykle på, er dette noe for deg.

Innenfor Bryne ligger jærlandskapet med sine nakne og forblåste heier. Start ved Undheim og ta turen til Knudaheio og Arne Garborgs barndomshjem Garborgheimen. Der får du nydelig utsikt over Lav-Jæren mot Nordsjøen.

Vil du bade eller drive med vannsport, er Borestranden perfekt. Et alternativ er Solastranden som passer bedre for småbarnsfamilier. Frafjord, 45 minutter unna, tilbyr kajakkturer og stand-up-padling.

Anbefalt av Linn Krogh Hansen.

11. Hammerfest

I Hammerfest kan du sole deg hele døgnet fra midten av mai til slutten av juli. Foto: Erlend Aas

Vibeke Montero mener denne sommeren definitivt er tiden for å utforske deler av Norge man ikke har besøkt.

Hun har tilbrakt mange ferier i Hammerfest, som er noe helt eget med sine lange og lyse netter. Her gresser reinen i hagene og fra fiskebåtene dras det opp torsk, kveite og steinbit som ligger på middagsfatet samme dag.

Hammerfest har et bysenter som fikk et løft etter etableringen av Snøhvitfeltet i 2007. Byen passer både for par og familier, og det er mange gode turmuligheter i området.

Anbefalt av Vibeke Montero.