Vi er på fjellet Naustdalskamben i Eid kommune. Med spektakulær utsikt mot det 1670 meter høye landemerket Gjegnen i Bremanger ligger den nye dagsturhytten.

Etter at den ble heist på plass med helikopter i fire moduler i januar, strømmer folk til.

– Vi har en fjelltrimbok her oppe, og antallet som skriver seg inn har økt kraftig etter at hytten kom opp. Og det til tross for at Naustdalskamben tidligere ikke har vært et vanlig turmål om vinteren, sier Kristian Haga Orheim.

Han representerer Stårheim Bygdelag, og foreslo at hytten skulle plasseres nettopp her da kommunen som byggherre spurte innbyggerne hvor «allemannshytten» burde ligge.

VIL HA FOLK I FORM: – En destinasjon å gå til gjør at vi får ungene ut i fjellet. Og hytten kan styrke engasjementet rundt bygdene, svarer Kristian Haga Orheim (t.h.) når vi spør hvorfor han har engasjert seg for dagsturhytten. Prosjektleder Torbjørn Brandsæter i Eid kommune til høyre. Foto: Jørn-Arne Tomasgard
DUGNAD: Kristian Haga Orheim forteller at et dugnadslag på cirka 15 personer har gravd ut tomten for hånd, og i tillegg tømt den for snø flere ganger. Hytten er forankret til fjell. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

– Dette er det flotteste utsiktspunktet i kommunen, du har spektakulær utsikt alle retninger. Og det er tre stier som fører hit fra ulike bygder. Også Haugen og Dalen Bygdeutviklingslag foreslo å legge dagsturhytten hit. Vi har samarbeidet om dugnaden, og skal samarbeide om å drifte hytten, sier Haga Orheim.

Spente folkehøgskoleelever

På toppen møter vi lærere og elever på linjen for bo og fritid ved Fjordane Folkehøgskule. Skoler, barnehager, lag og foreninger er av dem initiativtagerne håper skal bruke tilbudet.

Lærer Ingeborg Bjelland synes dagsturhytten er blitt et topp tilbud.

FOLKEHØYSKOLE I LE: Med solen i ansiktet og i le for den iskalde vinden. Bedre kan det knapt bli for elever og lærere på Fjordane Folkehøgskule. Fra venstre Elise Mari Flore Frøholm, Ingeborg Bjelland, Camilla Torkildsen og Ida Marie Rognsvåg som var på besøk. Til høyre Kristian Haga Orheim fra Stårheim Bygdelag og Torbjørn Brandsæter fra Eid kommune. Foto: Jørn-Arne Tomasgard
UT PÅ TUR: Med solen i ansiktet og i le for den iskalde vinden. Bedre kan det knapt bli for elever og lærere på Fjordane Folkehøgskule. Fra venstre Elise Mari Flore Frøholm, Ingeborg Bjelland, Camilla Torkildsen og Ida Marie Rognsvåg som var på besøk. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

– Vi prøver å bruke nærmiljøet til å gå turer. I dag var vi veldig spent på denne nye hytten og ville opp og se. Det er blitt helt topp og noe vi kommer til å bruke, sier hun der hun sitter i sørveggen i le for vinden sammen med elever.

Solen skinner fra skyfri himmel. Det må være ti minusgrader her denne flotte vinterdagen. Stedet ligger 475 meter over Nordfjorden.

Turgåere strømmer til: Boken som registrerer fjelltrimmere på Naustdalskamben viser en sterk økning i besøkende etter at hytten kom opp i slutten av januar. Det er en knapp times gåtur opp hit. Foto: Jørn-Arne Tomasgard
SKAL VÆRE ENKELT: Kristian Haga Orheim og Torbjørn Brandsæter inne i hytten. Den er enkelt innredet. Snart kommer 20–25 nynorskbøker på plass i regi av folkebiblioteket. Målet er å stimulere både turlyst og leselyst. Foto: Jørn-Arne Tomasgard
Merverdi i turisme: Initiativtager Atle Skrede, rådgiver for fysisk aktivitet i Sogn og Fjordane fylkeskommune, tror dagsturhyttene kan ha en merverdi for turisme. – Det har absolutt en tilleggsverdi for reiselivssatsingen. Det er utviklet en app der du kan registrere deg på hver hytte, og vi ser at folk begynner å samle på hytter. Hyttene blir også plottet inn i et fylkesatlas på nett, sier han. Toppen bak er Gjegnen i Ålfotbreen landskapsvernområde. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

– Også som innbygger i Eid med barn synes jeg tilbudet er flott. Det er en lett tur, de fleste kommer seg hit. På toppen har jeg merket tidligere at det er utsatt for vind, da er det godt å kunne gå i le. Det blir ekstra kjekt når det kommer bøker her.

– Positiv norgesrekord i byråkrati

Det var rådgiver for fysisk aktivitet Atle Skrede i Sogn og Fjordane fylkeskommune som hadde ideen til dagsturhyttene.

– Jeg var selv så heldig å vokse opp med hytte. Ikke alle gjør det. Tanken bak er at dette skal være en hytte der alle kan oppleve gleden ved det. Hyttene skal ligge under en times gange fra bilvei, men samtidig så langt unna at det kreves en innsats for å komme dit. Noen hytter, for eksempel den som er bygget i Luster, ligger ved vann som en padlehytte. Der er det også tilkomst for rullestolbrukere og folk med rullator, sier Skrede.

Så langt er fem dagsturhytter bygget ferdig – i Jølster, Flora, Luster og Gloppen i tillegg til den vi besøkte i Eid.

– Turistforeningen (DNT) har mange hytter som er tilgjengelige for alle rundt om i landet. Men det kreves en del planlegging for å bruke dem. Tanken var «Hva med å bygge en dagsturhytte som er allemannseie og er klin lik i alle kommuner slik at vi bygger en identitet for fylket?», sier Skrede.

Han forteller at responsen var god, og omtaler utviklingen av prosjektet som «en positiv norgesrekord i byråkrati».

– Det har tatt to og et halvt år fra ideen kom til forhold med grunneiere var avklart, reguleringsarbeid var ferdig og hyttene nå er bygget. Alt fra kommuner til grunneiere har vist stor positivitet.

Arkitekttegnet

Det er ROJO arkitekter i Trondheim som har tegnet hyttene. Reknes Byggjevarer i Masfjorden bygger dem. Skrede forteller at de fikk stor respons da de utlyste arkitektkonkurranse.

– 100 arkitektkontorer fra Norge, Danmark, Ungarn og Finland hentet ned dokumentene med informasjon. Vi fikk inn 21 arkitekttegninger. Oppdraget var å tegne en hytte på 15 kvadratmeter som tåler vær og vind, med takoverbygg og sitteplasser.

KAN OVERNATTE: Det ligger til rette for overnatting på hemsen. Må være godt å våkne til denne utsikten. Foto: Jørn-Arne Tomasgard
MOT STÅRHEIM: Vestover ser du mot fergestrekket Stårheim-Isane. Ålfoten og Davik i Bremanger kommune ligger på andre siden av fjorden. Foto: Jørn-Arne Tomasgard
Arkitekttegnet: ROJO arkitekter i Trondheim vant arkitektkonkurransen. Hytten er et visuelt blikkfang i naturen. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

Prosjektleder Torbjørn Brandsæter i Eid kommune sier hytten er vindtett, men ikke isolert, og det er ingen varmekilder.

– Den er bygget for å være enklest mulig, og slik at det blir minst mulig arbeid med drift og vedlikehold. Blant annet har den brent kledning, noe som står seg godt mot været. Det er en hems her om du vil overnatte. Det går an å feire for eksempel bursdag, men det er ikke anledning til å reservere hytten.

Hyttene har et budsjett på 1 million kroner. Noen er mer påkostet enn andre, for eksempel med sanitæranlegg, solcelle, ovn og aggregat.

Nærfriluftsliv en nasjonal trend

– Nærfriluftslivet er den viktigste aktivitetsskaperen og det som bygger erfaring og lyst til å teste lengre turer, sier kommunikasjonssjef Mette Øinæs Habberstad i Den Norske Turistforening (DNT).

Hennes inntrykk er at prosjekter med dagsturhytter blir mer og mer vanlig i hele landet, og at det også er noe DNT jobber med.

– Dagsturhyttene som bygges i Sogn og Fjordane er bare litt mer avansert enn en gapahuk. Bruken av gapahuk er stor i mange områder i landet. Når det gjelder å tilrettelegge for nærfriluftsliv, er det flott at en regional utviklingsaktør som fylkeskommunen satser mer på friluftsliv i kommunene. Friluftsliv er den aktiviteten folk flest driver med og ønsker å drive med, sier hun.

Arkitekttegnet: ROJO arkitekter i Trondheim vant arkitektkonkurransen. Hytten er et visuelt blikkfang i naturen. Foto: Jørn-Arne Tomasgard
Arkitekttegnet: ROJO arkitekter i Trondheim vant arkitektkonkurransen. Hytten er et visuelt blikkfang i naturen. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

Habberstad tror vi kommer til å se mer av enkle hytter og overnattingstilbud langs kysten.

– Ja, som enkle overnattingstilbud i forbindelse med padling for eksempel, det er noe mange av våre foreninger er i gang med planer for. Det kan være for eksempel å ruste opp gamle naust eller etablere enkle overnattingsmuligheter.

– Det skaper motivasjon for alle å ha et hyggelig mål for turen. DNTs medlemsforeninger har arbeidet med dette i lang tid. Som eksempler kan vi blant annet nevne utviklingen i Oslo-marka de siste 10–15 årene der DNT Oslo har overtatt svært mange mindre hytter som nå utgjør et nettverk av ubetjente hytter folk kan bruke hele året til kortreiste, rimelige ferier eller helgeturer.

– Kanskje vi kan håpe på en effekt av at de som har prøvd en dagsturhytte blir inspirert til å prøve seg på hytte-til-hytte-tilbudet til DNT.

Det vi oppfordrer til, og som skjer mange steder i landet, er et tett samarbeid med friluftslivet og frivilligheten. Da vil man få styrket frivilligheten i kommunen og samtidig skape lokalt engasjement og tilhørighet til hyttene, noe DNT har 150 års erfaring med.