LANG: Gorges du Verdon strekker seg 25 kilometer, og munner ut i innsjøen St. Croix. Veiene er smale, bratte og utsikten voldsom. Ser du sandstranden i elven? Vandrerturer i ravinen går delvis langs elveleiet. Foto: Camilla Flaatten

Du mister nesten pusten på toppen av fjellområdet Gorges du Verdon midt i Provence. Utsikten er overveldende. Og overraskende.

— Du forventer ikke noe slikt midt i Provence. Det er veldig vakkert, sier Valentina Bonfanti fra Sveits.

Hun og ektemannen er på motorsykkeltur i Frankrike, og bare måtte innom.

LANG: Gorges du Verdon strekker seg 25 kilometer, og munner ut i innsjøen St. Croix. Veiene er smale, bratte og utsikten voldsom. Ser du sandstranden i elven? Foto: Camilla Flaatten

— Det er jo ikke helt som Grand Canyon, som vi også har besøkt, men det er jammen ikke langt unna, sier Roberto Bonfanti.

Et mekka for den aktive turisten

Gorges du Verdon er en av de dypeste ravinene i Europa med 700 meters dybde på det meste. Området tiltrekker seg aktive og lite skvetne turister fra hele verden. På det høyeste ligger det ca. 1020 meter over havet, så det er ingen overraskelse at klatreentusiaster finner veien hit.

Underveis på den snirklete, bratte og luftige kjøreturen på rundløypen Route des Crêtes ved landsbyen Palud, møter vi på 15 personer med lange tau og klatreutstyr. Grupper på to, tre og fire forsvinner i hver sin retning, ikke så rart – det finnes over 1500 klatreruter å velge blant.

FIN UTSIKT: Ekteparet Valentina og Roberto fra Sveits er på motorsykkeltur i Provence. De ble overveldet over synet av det enorme dalføret. Foto: Camilla Flaatten

— Det er bare andre gang jeg klatrer, men jeg må prøve her. Det er en fantastisk utsikt, sier Jean Eudes fra Toulous.Rafting, padling, paragliding, kajakk, vandring og fuglekikking er andre populære aktiviteter. Om sommeren yrer det av folk her, og de mange campingplassene rundt innsjøen St. Croix fylles opp av bobiler, campingvogner og teltturister.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Ta turen til Frankrikes vakreste landsby

STJERNE-LANDSBY: Moustiers Sainte-Marie er en av Frankrikes vakreste landsbyer. Høyt over byen skinner en stor stjerne – hengende mellom to klipper. Foto: Camilla Flaatten

Mens Gorges de Verdon er den store stjernen i området, er Moustiers Sainte-Marie den lille stjernebyen ved enden av dalføre. Det er en landsby mange slumper til å treffe på, og godt er det.Det krystallklare turkise vannet fra den enorme dalen leder vei til den bitte lille landsbyen. Du tror kanskje du ser feil – men 225 meter over byen henger en skinnende stjerne på en lang snor festet mellom to klipper.

Moustiers Sainte-Marie kalles ofte for en av Frankrikes aller vakreste. Den har små trange gater, koselige små butikker og oransje bygninger som er bygd hundre meter opp i kalksteinsfjellet.

FIN ETTERMIDDAG: Moustieres Sainte-Marie har mange hyggelige små butikker og kafeer, hvor du kan nyte kaffe eller noe annet godt i ettermiddagssolen. Foto: Camilla Flaatten

Stjernen har ifølge legenden hengt her siden 10. århundre. Det skal ha vært den provençalske poeten og vinner av Nobels litteraturpris, Frédéric Mistral (ja etternavnet er det samme som vinden som blåser så kraftig her), som udødeliggjorde fortellingen om hvorfor stjernen ble hengt over byen.En av ridderne i korstogene, Blacas, var fra Moustiers, og sverget at om han kom tilbake fra krigen så ville han henge en stjerne over sitt kjære hjemsted.

Les også:

EN FIN TUR: En liten gåtur opp fra landsbyen Moustiers Sainte-Marie til utkikkspunktet ved kirken hvor du ser utover Provence. Foto: Camilla Flaatten

Gå på stien opp til stjernenStjernen leder vei opp stien til den gamle kirken, klosteret og kirkegården som ligger i fjellsiden. Gåturen til den gamle kirken klarer de aller fleste, men bruk gode sko – joggesko eller sko med god såle.

EN TIMES TID: Beregn en times tid på stien som fører opp til de gamle grottene, kirken og klosteret, som ligger over landsbyen. Foto: Camilla Flaatten

Steinene og hellene oppover kan bli glatte. Du kan velge å gå stien opp fra to steder i landsbyen. Enten hovedstien til høyre når du er fremme til landsbyen, eller til venstre ved bebyggelsen. De er bratte begge to, men hovedstien har flere behagelige trappetrinn enn den andre.Turen opp til kirken er en god appetittvekker før lunsj eller middag i landsbyen. Men husk på siestaen! Det er stengt i noen timer på ettermiddagen på de fleste restaurantene, men et par kafeer og iskremsjapper holder åpent.

Et lite fossefall leder vann til en elv som deler landsbyen i to. Kan det blir vakrere? Ja, det kan det faktisk.

TAR SIESTA: Om ettermiddagen er de fleste restaurantene stengt, men du kan få kjøpt deg en iskrem, kaffe og noe søtt på kafeene i Moustiers Sainte-Marie. Foto: Camilla Flaatten

På ettermiddagen, når solen går ned langs de provençalske åsryggene, henger det et rosa slør over hele byen. Da passer det godt med et glass musserende eller en god iskrem på en av uterestaurantene.Eller bare sitte og se på arkitekturen. Små murhus ligger tett i tett. Oransje i fargen med innslag av knallblått, fersken og beige. Skoddene er malt i en annen farge enn husene de henger på. I midten renner den buldrende bekken rammet inn av frodige grønne trær og fargerike blomster.

HELT BLÅTT: Den menneskeskapte innsjøen St. Croix har en himmelsk blåfarge som endrer seg med dagslyset. Ved broen kan du leie båter og dra innover elven i Gorges du Verdon. Foto: Camilla Flaatten

Vannet ser ut som det er fotoshoppetApropos vann – Moustiers-Sainte-Marie ligger i nærheten av den turkise innsjøen St. Croix.

Fargen er så skarp at bilder herfra ser ut til å være fotoshoppet. Det er de ikke. Innsjøen ble laget på 1970-tallet, og har siden vært kilde til elektrisitet for store deler av Provence.

Den er selvsagt også blitt svært populær for turisme, og du kan leie båt, enten elektrisk eller pedal, og ta deg innover den 25 kilometer lange ravineelven i Gorges du Verdon. Elvens myke grønnfarge kommer blatn annet fra mineraler som stammer fra istiden da området lå under vann.

LAVENDEL OG SÅPE: Lokale herligheter av lavendel, oliven og sitrusdufter er verdt å ta med seg fra Provence. Foto: Camilla Flaatten

Det er også mye morsom shopping i landsbyen. Alt du kan tenke deg av søtt nips til finere porselen selges i små butikker.Landsbyen er berømt for sin keramikkproduksjon. Det er noe koselig over de deilige motivene på souvenirene.

Lavendel og oliven går igjen, det samme gjør fargesterke motiver fra den provencalske naturen og kulturen. Grønne olivenlunder, olje, åkerne er fulle av velduftende lavendel brukt til såpe, parfyme og duftposer selges også i de små butikkene og på den ukentlige markedsdagen på fredager.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen