Like før korona kom og snudde opp ned på livene våre, ga han ut boken Reis – verden er ikke så farlig som du tror. Det mener Jørn Bjørn Augestad fortsatt gjelder, selv om verden herjes av en dødelig epidemi.

– Så lenge man er forsiktig, ikke bryter noen lover og gjør sitt beste for å forhindre smitte, er det fortsatt mulig å reise, sier stavangermannen.

Han er en av få nordmenn som har besøkt alle verdens land.

Ingen reiseskam

Mens vi andre lever under strenge restriksjoner og lydig lytter til anbefalingene om å holde oss hjemme, har Augestad lagt ut på biltur gjennom hele Europa. Da vi pratet med 31-åringen, befant han seg i Irak.

– Har du ingen reiseskam?

– Nei, men det betyr ikke at jeg ikke tar dette på alvor. Jeg forstår at mange er kritiske til at jeg velger å reise nå. Samtidig er det viktig å få frem at reising ikke er synonymt med å flokke seg sammen på flyplasser, barer og hoteller med restaurantbuffeter. Tvert imot, reising kan også være å komme seg bort fra folkemassene.

Augestad kan forstå at det kan virke provoserende på folk hjemme som må avbestille sydenturene sine. Han har fått høre at han er naiv, egoistisk og ansvarsløs.

– Men jeg har tatt et valg om å fortsette med det jeg har gjort de siste 12 årene av mitt liv. Jeg må bare gjøre det på en litt annen måte, sier Augestad.

Han forteller at han bruker munnbind, har masse Antibac med seg i bagasjen, får bilen desinfisert med jevne mellomrom og tester seg hver gang han passerer en grense.

– Store byer og tettbefolkede områder med mye smitte prøver jeg å unngå. Jeg liker meg uansett best i naturen og ute på landsbygda, sier han.

Jevnlig måling av feber må til for en reisende i koronaens tid. Det skjer enten med «pistol» på hodet, eller en maskin av denne typen. Her fra Dohuk i Irak. Foto: Privat

Full isolasjon

Da det hele startet i begynnelsen av 2020, var Augestad på vei med bil fra Alice Springs i den australske ørkenen. Målet for reisen var Perth, som er en av verdens mest isolerte storbyer. Han hører sjelden på nyheter når han er ute og reiser. Derfor gikk det en stund før han skjønte alvoret i situasjonen.

– Jeg hadde forstått at det var noe i gjære, men ante ikke rekkevidden av det. I Perth var det ingen som var syke, og livet gikk som normalt. Det var først da mine foreldre hjemme i Norge ringte og forklarte at dette var blodig alvor, at jeg skjønte at tiden var inne for å reise hjem til Norge.

Augestad bestilte straks flybillett hjem. Den billigste noensinne, selv med en avgang som gikk bare timer etter bestillingen.

– Jeg betalte rundt 350 euro for å fly fra Brisbane til Gardermoen. At flyet mellomlandet i Bangkok, var nok en medvirkende årsak til at det var så billig, sier han.

Hjemme på øya Finnøy utenfor Stavanger gikk Augestad i full isolasjon i kjelleretasjen hos foreldrene.

– Jeg hadde ikke sett familien min på flere måneder, men vi kunne ikke engang hilse på hverandre. Jeg gikk direkte fra bilen og inn i kjelleretasjen hjemme, forteller han.

Mat ble satt utenfor døren. Det var ingen kontakt med omverdenen.

– Det var vanskelig, men det var nødvendig. Jeg har en kjær bestemor jeg var redd for å smitte.

Da han var ferdig med karantenetiden, prøvde Augestad å tilpasse seg livet hjemme i Norge. Han kjøpte seg leilighet og begynte å lete etter jobb, men det var lite å finne.

Rastløsheten begynte å melde seg. Lengselen etter å reise igjen vokste seg stadig større. Da sommeren kom og myndighetene løsnet grepet, satte han seg i bilen og kjørte sørover, uten helt å vite hvor veien skulle gå.

Med firehjulstrekker i sanddynene i Australia. Foto: Privat
Koroanselfie. Her testes Jørn Bjørn Augestad i den serbiske byen Niš. Foto: Privat

Spøkelsesbyer

Augestad tok båten til Danmark, kjørte gjennom Tyskland, Sveits, Liechtenstein, Italia, Slovenia, Kroatia, Serbia, Albania, Montenegro, Nord-Makedonia, Bulgaria og Tyrkia. Ikke alle grenseoverganger krevde at han tok koronatest, men han gjorde det likevel. For å være på den sikre siden.

Det ble høst, og han begynte å høre om «den andre bølgen». Han opplevde at grenser ble lukket bak ham. Steder han kom til, strammet inn på restriksjonen igjen. Han møtte folketomme gater og portforbud. Blant annet i Venezia. Byen som vanligvis har et yrende folkeliv, lå som en spøkelsesby.

– I Tyrkia var det for det for det meste russiske turister som holdt liv i turistindustrien. Trolig hadde de latt seg lokke av varmen og den lave kursen på lokal lire.

Munnbind er viktig. Basteibroen i den såkalte Saksiske Sveits Nasjonalpark i Tyskland i bakgrunnen. Foto: Privat
Jørn Bjørn Augestad har testet seg flere ganger i løpet av reisen. Her i Nord-Makedonias hovedstad Skopje. – De fleste testinger skjer gjennom et vindu, forteller han. Foto: Privat

Verden forandret for alltid

Nylig passerte han grensen mellom Tyrkia og Irak.

– Akkurat nå er jeg i Arbil i den kurdiske delen av Irak og venter på tillatelse til å kjøre videre til Bagdad og det sørlige Irak. Arbil er et fantastisk sted og en av verdens eldste byer. Solen skinner og livet er godt.

– Er du aldri engstelig og redd, enten om det er for korona eller for at andre ting som kan skje?

– Nei, jeg er ikke engstelig, det ligger ikke for meg. Men jeg er forsiktig, sier Augestad som tror at korona har forandret verden for alltid.

– Etter 9/11-terroren ble sikkerhetstiltak for reisende skjerpet. Det er de fortsatt. På samme måte tror jeg at antibac-dispensere og skillevegger vil være en del av den nye hverdagen vår i uoverskuelig fremtid.

31-årsdagen feiret Jørn Bjørn Augestad i Kappadokia i Tyrkia, hvor han fikk med seg det spektakulære synet av luftballonger som hver morgen svever over landskapet. Foto: Privat
Fargerike luftballonger svever over det vakre landskapet i den tyrkiske byen Kappadokia. Foto: Privat

Reiser på en annen måte

Han legger ikke skjul på at å reise i koranens tid byr på utfordringer.

– Jeg må reise på en annen måte enn jeg gjorde før. Jeg planlegger mer, jeg reiser mye langsommere, jeg er mer hensynsfull overfor meg selv og de jeg møter. Selve drivkraften og gleden ved å reise handler for meg om å bli kjent med nye mennesker fra andre kulturer, om å se verden gjennom deres øyne. Jeg fryktet at sosial distansering skulle sette en stopper for dette, men folk flest er fortsatt imøtekommende og gjestfrie.

At enkelte ikke bryr seg om restriksjonene, kan være et problem.

– Jeg opplever stadig vekk at folk vil håndhilse, eller tar direkte på maten de tilbyr meg. Om noen strekker ut en hånd, tar jeg den. Men jeg har alltid Antibac i lommen, og den bruker jeg flittig, sier Augestad.

Han overnatter for det meste i bilen, i telt eller i takboksen sin.

– På den måten unngår jeg å utsette både meg selv og andre for smitte.

Her deltar Jørn Bjørn Augestad på republikkens dag i Izmir i Tyrkia. – Gatene ble vakkert pyntet med røde flagg, selv om det ikke var mange folk ute og feiret, forteller han. Foto: Privat

Lever sunt

En annen viktig forholdsregel er en sunn livsstil. Han forsøker å jogge hver dag og drikker tran.

– Som reisende gjennom mange år har jeg dessuten utviklet et godt immunforsvar. Jeg har nå vært på reisefot siden i sommer, og jeg er fortsatt frisk som en fisk. Det i seg selv er for meg et bevis på at teorien min om at det ikke er farlig å reise, fortsatt holder mål. Selv når verden herjes av en pandemi.

Jørn Bjørn Augestad reiser alene, men møter stadig andre reisende. Her ved Tuzsjøen i Tyrkia sammen med en irlender, en latvier og en amerikaner. Foto: Privat

Smittevernoverlege: – Ikke uproblematisk

Smittevernoverlege Runar Johannessen i Jørn Bjørn Augestads hjemkommune, Stavanger, mener at det ville vært et problem om alle hadde gjort som Augestad.

– Det er veldig viktig at alle følger myndighetens råd om å unngå unødvendige reiser. Om alle hadde gjort som Jørn Bjørn Augestad, ville vi hatt et stort problem. Samtidig er det viktig å påpeke at de færreste ville valgt å reise som ham. De fleste ville tatt fly i stedet for å kjøre bil, eller sove på hotell fremfor i bil eller telt.

– Vil det si at å reise er uproblematisk, så lenge man reiser på samme måte som Augestad?

– Nei, jeg vil ikke si at det er uproblematisk, men en sydentur med fly, hotell, tettpakkede strender eller storbyferie innebærer nok en større risiko. Augestad fremstår som en erfaren reiser, og så lenge han overholder alle karanteneregler og andre forskrifter, gjør han ikke noe ulovlig, så vidt jeg vet. Men som lege vil jeg likevel ikke anbefale noen som helst form for unødvendige reiser.