— Nå når Parlamentet har gjort sine upopulære vedtak, og ferie og sommer står for døren, tror jeg helst urolighetene vil avta. Trolig kulminerte det i Athen i går, men helt sikker kan man jo ikke være. Følg med på nyheter og lokale råd.

Sverre Stub, Norges ambassadør i Athen, stilte til nettprat på Aftenposten.no torsdag formiddag.

Mange lesere hadde spørsmål om hvordan krisen i den greske økonomien vil påvirke sommerens planer om ferie i Hellas.

— Pass på verdisakene

- Er det trygt i Athen? ville flere lesere ha svar på.

— Det skulle være trygt å reise til Athen, men vi anbefaler at man holder seg unna eventuelle demonstrasjoner. De er gjerne konsentrert om parlamentsplassen Syntagma. Vær også obs på at lommetyverier o.l. har økt de senere årene. Ambassaden får stadig melding om tapte eller stjålne pass. Vi anbefaler å ha pass, penger og kort på innsiden av klærne. Husk også reiseforsikring og europeisk helsetrygdkort. Se også ambassadens hjemmeside for gode råd og informasjon, lød svaret fra ambassadør Sverre Stub.

- Er det slik at turister flykter fra Athen nå? var et annet spørsmål.

— Det har vi ikke hørt, men her er titusener av turister, så det kan nok være en og annen. Men for å gi et mer balansert bilde av situasjonen i Athen: Denne uke arrangerer grekerne årets største idrettsarrangement i verden, Special Olympics. Mer enn 7000 deltagere fra over 170 land, derav 45 norske utøvere. Det arrangementet klarer grekerne fint å gjennomføre, svarte Stub.

Vil merke lite

Nesten 250.000 nordmenn drar på charterferie til Hellas i sommer. Flere lesere ønsket svar på hvordan urolighetene i landet virker inn på situasjonen på de ulike feriestedene.

— Det dere har lest eller sett i media om uroligheter har hittil i liten grad rammet feriedestinasjoner, selv om det var en begrenset aksjon i Chania i går. Jeg ser ingen grunn til ikke å reise til greske øyer i sommer, lød meldingen fra Sverre Stub.

- Vil krisen merkes på Kreta? spurte én leser.

— Selv om noen mindre demonstrasjoner også fant sted i Chania og Heraklion i går virker det lite sannsynlig at dere vil merke noe alvorlig til krisen mens dere er der. Har dere spørsmål etter ankomst så kontakt våre to lokale konsulater på Kreta. Se adresser på vår hjemmeside www.norway.gr, svarte Stub.

Tilgang til kontanter i minibankene har vært en problemstilling i diskusjonen om situasjonen i Hellas. Stub hadde en beroligende melding i så måte:

— Kontantbehov må nesten vurderes av den enkelte. Selv om vi ikke tror greske minibanker vil gå tomme, kan det være lurt å ta med litt ekstra. Det er ikke alle steder som aksepterer betalings- eller kredittkort. Pass også godt på penger og andre verdisaker som pass og kort, rådet ambassadøren.

Streiker på kort varsel

Streik i transportsektoren har rammet turister i Hellas. Blant annet har fergene stått stille, og flere nordmenn har vært strandet i Athen i påvente av tilgjengelig båttransport.

Slike streiker kan komme på kort varsel, opplyste ambassadør Stub.

— Spontane streiker er vanligvis av maksimalt én dags varighet, så du kan risikere å måtte vente til neste dag. Det er mye man kan se og gjøre i Athen hvis man blir strandet der i 24 timer, svarte Stub på spørsmål om fergestreiker.

Én leser ville også vite om tilgangen til drosjer påvirkes av streikene.

Taxisjåførene er ikke innblandet i streikene. Å få drosje skulle derfor ikke være noe problem. Pass på at de bruker taksameter og gir elektronisk kvittering! lød beskjeden fra ambassadør Sverre Stub.