Du trenger ikke gå deg vill i flommen av juleøl som nå lanseres fortløpende. Adresseavisens eksperter har luktet, smakt, vurdert og spyttet seg gjennom store mengder av årets juleøl.

Juryen har testet 147 forskjellige juleøl, 53 butikkøl (inkl. alkoholfritt) og 94 sterkøl (Vinmonopolet).

Vinnerflaskene er laget av Amundsen bryggeri i Oslo og Bådin i Bodø.

Mens dommerne i butikkøl-klassen trillet bare én 6-er på terningen, ble det skikkelig Yatzy og vel så det i klassen for poløl. Der ga juryen ti 6-ere. Det er dessuten store smaksvariasjoner, med alt fra sjokolade, kaffe og karamell til tradisjonelt juleøl med mye malt og krydder.

Også i år er testen av juleøl gjennomført i tett samarbeid med Institutt for bioteknologi og matvitenskap ved NTNU. Det sørger for at Adresseavisens juleøltest ikke bare er Norges største, men også den mest seriøse og vitenskapelig best funderte.

Samtlige øl ble servert blindt, og de åtte jurymedlemmene var plassert i hver sin avskjermede boks i testlaboratoriet ved NTNU, uten mulighet til å kommunisere med de andre dommerne.

Ekspertjuryen 2017: Smakspanelet besto av folk med bred interesse og kompetanse innen øl. Foran fra venstre: Universitetslektorene Anne Feren og Lene Waldenstrøm fra Institutt for bioteknologi og Matvitenskap ved NTNU; eier og driver av Bar Moskus, Magnus Lykkelig og restaurantsjef ved Røst Teaterbistro, Ida von Stolz. Bak fra venstre: Bartender, hjemmebrygger og ølkelner ved Restaurant NordØst, Petter Svalby; hotellfagstudent, servitør og ølkelner (bl.a. Scandic Nidelven og NordØst) Fredrik Rabben; daglig leder, ølkelner og ølbrygger Frank Knutsen ved Bror Bar og kokk; vinkelner og ølbrygger Jo Martin Steen. Daglig leder ved Gulating ølutsalg Trondheim, øldommer, ølbrygger og ølblogger Tommy Holen Helland deltok i tillegg under testen av sterkøl. Foto: Vegard Eggen / Ulf Dalheim