Oslo mangler billige overnattingssteder. Kapasiteten på eksisterende herberger er sprengt.

Men nå er flere nye hosteller på gang i hovedstaden; steder der du kan få en seng for natten for drøyt 200 kroner eller et dobbeltrom fra vel 500 kroner.

Vurderer «sovehaller»

Stiftelsen Anker studentboliger skal åpne hostell i gamle Nidar sjokoladefabrikk på Rodeløkka våren 2013. Her blir det 80 rom og kapasitet til 450 gjester, fordelt på dobbeltrom, samt fire-, seks— og åttemannsrom.

I tillegg er det aktuelt å lage noen «sovehaller» med plass til opp til 20 gjester, forteller Per Carlenius, administrerende direktør i Anker Studentboliger.

- Det er mulig vi legger opp til at det vil koste ned mot 150 kroner å sove der, sier Carlenius.

Fra før driver Anker Studentboliger et hostell i Storgaten.

— Der er det kø utenfor hver dag fra nå til august, sier Carlenius.

Derfor er han optimistisk når det gjelder markedet for et nytt billigalternativ i øvre kant av Grünerløkka.

Vi ønsker nye billigsteder velkommen.

Turistsjef Tor Sannerud.

Vandrerhjem i sentrum

Oslo skal også få et nytt vandrerhjem i umiddelbar gangavstand fra Oslo S.

Også Norske Vandrerhjem, som driver Haraldsheim på Sinsen, opplever at kapasiteten er fullstendig sprengt om sommeren og at de må avvise gjester som banker på døren.

Derfor planlegger organisasjonen et nytt, rimelig overnattingssted i Oslo sentrum. Mange gjester ønsker nettopp å bo så sentralt som mulig når de besøker Norges hovedstad.

— Vi er nå ute i eiendomsmarkedet og søker og har fått inn flere tilbud, sier Bjørn Finstad, fungerende generalsekretær i Norske Vandrerhjem.

Ønsker velkommen

I utgangspunktet planlegges et overnattingssted med 70-100 rom, men med mulighet for å gå opp til 150 rom. Det vil bety en kapasitet på 300-400 gjester, spredt på dobbeltrom og flersengsrom. Det nye vandrerhjemmet skal også ha mulighet til selvhushold.

Finstad sier de ønsker å åpne sommeren 2012, og drive året rundt. I august/september vil tas avgjørelsen om hvor vandrerhjemmet skal ligge.

Oslos turistsjef Tor Sannerud ønsker nye billigsteder velkommen.

— Vi tror det vil gi økt tilstrømning til byen. Vi ser at det er betydelig grad av etterspørsel etter slike steder, sier han.

Ikke flere ekspresshoteller

Også de ordinære hotellkjedene konkurrerer i lavprismarkedet, og i stille perioder er det mulig å få dobbeltrom med frokost i hovedstaden for rundt 600 kroner.

I januar åpnet Choice Hotels sitt nye lavbudsjettalternativ: Comfort Hotel Express. Her det det selvbetjent innsjekking og ekstra betaling for rengjøring under oppholdet. Reklamen sier dobbeltrom fra 299 kroner, men i praksis er prisen fra ca. 580 kroner. Hotellet henvender seg til «mobile mennesker på jakt etter urban, effektiv og billig overnatting».

Choice har imidlertid ikke planer om flere slike Xpress-hoteller i Oslo.

Få de siste reisenyhetene på Facebook:

Aftenposten REISE, BT REISE,REISE-Adressa