Du har vippet inn i 40-årene og innser at du statistisk sett har flere år bak deg enn foran deg.

Du vurderer å slutte i jobben for å leve ut livet, kjøpe deg sportsbil eller lengter etter å oppleve noe nytt og spennende.

En reise kan være løsningen.

Livsprosjekt

— En midtlivskrise handler om at man har behov for å gjøre noe man føler er ugjort. For mange kan dette være snakk om en reise. Jeg tror det er en relevant og god løsning for mennesker i denne situasjonen å reise ut for å oppleve noe nytt, sier psykolog og forfatter Peder Kjøs som for tiden er stipendiat ved Universitetet i Oslo.

Ifølge Kjøs kan midtlivskrisen slå ut som både angst og depresjon, men i beste fall som motivasjon.

— Det handler om livsprosjekter som enda ikke er fullført når man ser at livets ende nærmer seg. Noen klarer likevel å omsette erkjennelsen av at man skal dø til et insentiv. Handler drømmene dine om at du vil oppleve nye ting, så er det bare å reise, sier han.

Man trenger likevel ikke å reise så langt for å oppleve noe nytt. Under har vi plukket ut en del aktiviteter og snakket med forskjellige eksperter om reiser som kan fri deg fra midtlivskrisen.

Jeg tror det er en relevant og god løsning for mennesker i denne situasjonen å reise ut for å oppleve noe nytt.

Psykolog Peder Kjøs

Føl friheten på motorsykkel

— Det er absolutt å anbefale å ta motorsykkellappen i voksen alder. Jeg gjorde det selv, og det har gitt meg utrolig mange artige opplevelser, sier Eskil Bjørshol, journalist i Bike.no .

Den store drømmen for mange som vil oppleve Norge på motorsykkel er Lofoten, men målet er ikke det viktigste, ifølge eksperten på to hjul. Det er veien frem dit.

— Hold deg utenfor de mest trafikkerte veiene som E6. Det blir fort kjedelig å kjøre i kø på sommeren. Dessuten er det kurvete veier som er morsomme, sier Bjørshol.

Han nevner Atlanterhavsveien via Rogaland som en fantastisk destinasjon for motorsyklister, og mener Telemark er det fineste fylket for nye motorsyklister.

— Det veldig godt tilrettelagt og med god sikkerhet langs veiene.

Sertifikat på motorsykkel kan tas på et par måneder og koster rundt 20.000 kroner, ifølge Bjørshol.

Få nye venner på singeltreff

— Det er mange som kommer til et punkt i livet da de vil oppleve noe nytt. Noen har gått i samme fotspor i 20 år, og man trenger ikke reise så langt for å oppleve noe nytt, sier Gro Husmo, daglig leder i singelreisebyrået Carpe Diem.

Singelreiser spiller like mye på det sosiale og ha det fint med nye mennesker, som å finne seg en partner. Nye opplevelser og fokus på det sosiale, er like viktig, ifølge Husmo.— Mange har gått litt fast, og det er forfriskende å få nye innspill og nye venner som har noe nytt å by på, sier hun.

Carpe Diem har i september høsttreff på Spidsbergseter i vakre Ringebu med Rondane som nærmeste nabo.

Norsk fjellheim i høstfarger, fjellturer, bad, god mat, musikk og dans er stikkord for turen som går fra 9. til 11. september og koster 2650 kroner per person.

Opplev en ny verden under vann

Mange går med en urealisert drøm om å ta dykkesertifikat. Hvorfor ikke leve det ut i ferien? Det finnes mange muligheter for å ta dykkesertifikat i Norge, og vår kyststripe er en av verdens vakreste også under vann.

Gulen Dykkesenter på Vestlandet byr på noen av de beste innen vrakdykking i Norge, samtidig som tareskoger og koraller står på menyen. Dykkere fra hele verden kommer for å oppleve vrakene fra 2. verdenskrig her. Du kan også ta dykkersertifikat i de fascinerende omgivelsene.

Dykkekurs koster 5900 kroner og varer i fem dager. Da er alt av utstyr, samt oppholdet inkludert.

Finn en unik naturopplevelse

Mange drømmer om å oppleve norsk natur på sitt beste. Vi har en mangfoldig natur, men noe av indrefileten finner du på Svalbard. Mye av det du kan oppleve på øyene i nord er eksklusivt og unikt i verdenssammenheng.

Du kan blant annet reise på cruise fra Longyearbyen og navigere rundt øygruppen med selskapet Spitsbergen Travel. Spitsbergen Expedition Cruise er en syv dagers seilas til Svalbards østlige og nordlige strøk, som er de villeste, vakreste og mest uberørte områdene av øygruppen. Her er det store muligheter for blant annet å se isbjørn på nært hold.

Cruiset koster fra 33. 500 kroner og varer i syv dager.

Ønsker du mer ekstreme utfordringer kan samme selskapet by på blant annet ski— og padleturer med kajakk på Svalbard.

Kjærlighet i matveien

God mat gir mye glede, så hvorfor ikke oppleve og lære noe nytt med et skikkelig kokkekurs? Det finnes et hav av tilbydere innen forskjellige sjangere av kokkekunsten i Norge, og en av disse er apertif.no.

De arrangerer blant annet et kurs over tre dager hvor noen av Norges beste kokker gir deg en opplæring i kjøkkenets viktige grunnprinsipper. De har også mange kurs som går over en kveld. Lær å lage alt fra norsk tradisjonsmat til sushi. Priser varierer med kurs.

Se www.aperitif.no for mer informasjon og priser.