SAULT: Det lilla unikumet av en plante brukes til svært mye. Fra medisinske produkter til vaskemiddel, såpe og mot insekter.

I Luberon i Provence, sør i Frankrike, har lavendel vært en viktig del av agrikulturen siden 1900-tallet.

Men lavendelen er brukt i tusenvis av år og ble særlig elsket av romerne som kom gjennom området i året før kristi-tidsregning. Den lilla planten vokser kun i noen få uker på sommeren, gjerne i juli og noen steder i august.

Den vokser i høyden, på mellom 800 og 1400 meter. Men det finnes flere typer lavendel.

– Alle spør om forskjellen! Kom, så skal jeg vise deg, sier Stéphanie Veyne med en latter.

LILLA VIDUNDER: Lavendel kan brukes til så mangt. Den har en beroligende og avslappende effekt, den kan være søvndyssende, antiseptisk og bakteriehemmende. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
ØKOLOGISK LAVENDELGÅRD: Stéphanie Veyne viser frem de tre sortene med lavendel. Gården Aroma Plantes har drevet økologisk siden 1970-tallet og er en av de største i Luberon. Foto: Camilla Flaatten

Hun arbeider på den økologiske lavendelfarmen Aromas Plantes i Sault.

Alt arbeidet foregår økologisk. Det vil si at hele prosessen med å skille ut de essensielle oljene og blomstervannet foregår i en sirkel. For det er ikke bare lavendel som destilleres, også trær av ulike slag, som sypress.

Når trærne er ferdig destillert, benyttes flisene til brensel i kjelene. Kjelene varmer opp vannet, det fordamper og deretter starter prosessen med å skille ut oljen fra lavendelen. Det må cirka 200 kilo lavendel til for å få én liter lavendelolje.

OLJE: Av cirka 200 kilo lavendel kan det trekkes ut én liter olje. Foto: Camilla Flaatten
BRUKES OM IGJEN: Når lavendelen er presset og tørket, brukes den om igjen til isolasjon eller den legges på åkrene. Foto: Camilla Flaatten

De tre hovedtypene er lavendel, spiklavendel og krysningen mellom disse: Lavendin. Lavendin er duftlavendelen, den lukter kraftigere enn søsteren lavendel, og brukes derfor ofte til parfyme og såpe.

Lavendula angustifolia og Lavendula stoechas gir gode svært oljer, mens lavendin er mer konsertert, rimelig og anvendelig. Mens de to første variantene har mindre stilker og mer blomster, har lavendin lange, tynne stilker.

ET SYN: Lavendelåkre strekker seg over store deler av Luberon, vest i Provence. Foto: Marina Depoorter

Det lages massevis av de lilla blomstene. Såpe, iskrem, te og snaps. Den tørkes til buketter, brukes til småposer du kan legge i skuffer og skap og til søvndyssende putespray.

I gammel tid ble planten brukt til bad, beskyttelse mot pest og forebygging av en rekke sykdommer som epilepsi, gulsott og mot svimmelhet.

BUKETTER: Når lavendelen er ferdig høstet, brukes en del til tørkede buketter. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
LILLA VIDUNDER: Lavendelåker ved Viens i Luberon. Lavendel blir brukt til svært mye Foto: Marina Depoorter

Ta sykkelen fatt

«Route de la Lavande» heter sykkelruten rundt i Luberon. Den tar deg med rundt til ulike lavendelåkere, markeder, festivaler, landsbyer og overnattingssteder.

Et av hovedsetene for lavendelutvinning er i Sault og et populært stopp for busslass med turister og syklister.

Lavendelen blomstrer først om sommeren, fra midten av juni, i juli og til midten av august. Engene er sitt aller vakreste i juli.

STEINHUS OG LAVENDEL: Noen av bygningene og husene i Provence har stått i over 1000 år. Flere av steinhusene ved åkerlandskapet ble bygget til gjeterne og sauene deres. Foto: Marina Depoorter

Dette er best for lavendelen

Her hjemme kommer lavendelen for fullt på gartneriene fra våren. Den beste og mest hardføre lavendelen er Lavendula angustifolia «Hidcote», skal vi tro gartneren.

Mange planter lavendel utendørs i sommerhalvåret.

– Det er imidlertid viktig for hardførheten at den står et ekstremt godt drenert sted, og i full sol. Hos oss er det også viktig at den får naturlige jordforhold, som at jorden er dekket med løv, grener og slikt. Dette har mye å si for overvintringen her til lands, sier gartner og plantemann Morten Bragdø ved Randesund Hagesenter.

Den er ingen staude

Nesten alle utenom den nevnte lavendel er ifølge Bragdø uegnet for overvintring.

– Spesielt gjelder det de «flashie» butterfly-typene og andre eksemplarer som selges fra blomsterbutikker og hagesentre uten faglig kompetanse på planter. Mange av disse er produsert i regulert klima, det vil si drivhus, og har ikke den forveddingen som skal til for at en busk som lavendel skal kunne overvintre, sier Bragdø.

Og legger til:

– Lavendel selges også nesten alltid og feilaktig som staude, men det er den ikke. Lavendelen er en busk med lignin (aromatiske alkoholer som inngår i planters cellevegger, jour.anm), som gir den stive overvintrende overjordiske stengler.

ET SYN: Sykkelturer rundt i Provence er veldig populært når lavendelen blomster på sommeren. Foto: Marina Depoorter