Hurtigruta seiler mildt sagt i medvind om dagen. Den enorme suksessen med direktesendingene på NRK har virkelig satt fart på nordmenns interesse for vår tradisjonsrike fergeforbindelse.

— Langturen fra Kirkenes til Bergen er den flotteste reisen jeg noen gang har hatt. Det er fascinerende å kunne følge med i sakte film hva som utfolder seg langs Norskekysten, sier NRK-profil Roald Øyen.

Men ikke alle har lyst, tid eller råd til å reise langdistanse med Hurtigruta.

Miniferie på sjøen

Om du skulle ønske å oppleve Hurtigruta på kortere tid eller lavere budsjett, trekker Øyen frem rutene som går i Lofoten-området som de mest spennende .

Den desidert mest innholdsrike og givende kortturen er fra Bodø og inn i Lofoten. Her har du mange brygger og tettsteder, samtidig som fjellene og naturen er enestående, sier Øyen.

Han kan også fortelle at jakten etter nordlyset og «det blå lyset» man finner i mørketiden er unikt.

— Når du reiser videre nordover fra Lofoten, etter Finsnes langs kysten av Troms og Finmark, kan du oppleve dette, sier Øyen.

Han trekker også frem området rundt Vega og Helgelandskysten som særlig naturflott.

Reisen fra Nordkapp til Kirkenes er spesielt vakker. Landskapet her er frodig og noe de færreste nordmenn har opplevd eller sett maken til.

Bjørn Moholdt

Noe ikke alle har sett

Bjørn Moholdt er Redaktør i magasinet Reiser og Ferie. Han peker mot Finnmark for den mest spesielle strekningen med Hurtigruta.

— Reisen fra Nordkapp til Kirkenes er spesielt vakker. Landskapet her er frodig og noe de færreste nordmenn har opplevd eller sett maken til, sier Moholdt.

Han nevner også Lofoten og Trollfjorden som del av kystreisen som utmerker seg. Det samme med Geirangerfjorden.

— Den er jo veldig flott i alle målestokker, og burte oppleves fra Hurtigruta, sier han.

Hvilke er din favorittstrekning med Hurtigruta? Tips andre i forumet under;