Pyramidene i Giza, Den kinesiske mur og Taj Mahal i India står alle på den berømte Unesco-listen. Globalt finnes det i overkant av 1000 verdensarvsteder – ofte de største attraksjonene i land vi vanligvis reiser til.

Norge har sete i verdensarvkomiteen (2017- 2021) og er med på å bestemme hvilke nye steder som skal skrives på listen. Når hele komiteen samles, er de over 3000 mennesker. Å havne på listen er svært prestisjefylt, ifølge riksantikvar Hanna Geiran.

– Vi har åtte norske verdensarvsteder på listen. Det har ikke bare betydning for Norge, men for hele verden, sier Geiran, som håper flere nordmenn vil oppdage de norske Unesco-stedene i sommer.

Unesco er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. Christine Baglo, redaktør i Visit Norway, har én oppfordring til nordmenn:

– Vi må bli flinkere til å gjøre research. Tenk som en turist og planlegg norgesferien som om du skulle dratt til utlandet. Halve verden kommer jo hit for å se disse praktverkene.

Bare syv av de åtte verdensarvstedene vil bli omtalt her. Fullstendig liste finner du nederst i saken.

Syv norske vidundre:

Bryggen i Bergen

Bryggen i Bergen er viden kjent for sine fargerike trehus som vender ut mot Vågen-bukta. Her samler turistene seg på sommerstid for å spise fersk sjømat fra utsalgsboder, eller vandre gjennom de trange smugene langs bryggen. I år er det mye som tyder på at vi får stedet for oss selv.

– Da kan vi nyte en utepils, på en ikke altfor folksom brygge, for deretter å smyge oss inn i de historiske bakgatene, sier Baglo.

Fra midten av 1300-tallet til midten av 1700-tallet var bryggen hovedkvarter for Hansaforbundet, et handelsforbund der blant andre Tyskland og Norge byttet varer som tørrfisk, salt, øl, smykker og korn. Bryggen i Bergen, også kjent som Tyskerbryggen og Hansabryggen, var i 1979 det første norske stedet som ble oppført av Unesco, samme år som pyramidene i Giza ble innskrevet.

Etter krigen gikk bergenserne i demonstrasjonstog for å rive Bryggen i Bergen. I dag er den en viktig del av Bergen sin identitet, ifølge riksantikvar Hanna Geiran. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Urnes stavkirke i Luster

Er du av den oppfatningen at kirker er kjedelige? Tenk om igjen. Urnes Stavkirke er blant verdens eldste trekonstruksjoner som fortsatt er intakt. Ifølge Geiran bør stavkirken stå høyt på listen over verdensarver vi bør besøke i sommer.

– Urnes-portalen er et mesterverk som er enda eldre enn kirken selv. Du går inn i 1100-tallet. Det er en opplevelse man bør ha med seg i livet.

I middelalderen var det mellom 1000 og 2000 stavkirker over hele landet. I dag er det bare 28 som står igjen. Urnes stavkirke i Luster regnes for å være den eldste, datert til rundt 1140.

– Kirken ligger jo i Luster, indrefileten av Sogn og Fjordane, påpeker Baglo.

Hun anbefaler nordmenn å ta seg god tid til å utforske naturen i området og prøve seg på brevandring på Nigardsbreen i Jostedalen.

På andre siden av fjorden ligger den idylliske bygda Solvorn. Her tipser Baglo om to steder som er verdt en overnatting: For backpackere og eventyrlystne turister, tilbyr gjestehuset Eple – bed and apple en frodig frukthage med både hengekøyer, slakkline og utleie av sykler til en billig penge. For voksne par anbefaler hun staselige og tradisjonsrike Walaker hotell.

Ett av Norges viktigste kulturminner, Urnes stavkirke i Vestland, tidligere Sogn og Fjordane. Foto: Åmås Knut Olav / NTB scanpix

Vegaøyene på Helgelandskysten

Vegaøyene består av 6500 øyer, holmer og skjær ved Helgelandskysten i Nordland. Øyene ble innført på Unescos verdensarvliste i 2004. Fiskesamfunnet er spesielt kjent for å sanke dun av ærfugl, noe som i stor grad ble gjort av kvinner, dunkjerringer, før i tiden.

Vegaøyene byr på spennende lokalhistorie, god mat og mange hyggelige små hoteller. Det er mulighet for å leie både sykkel og kajakk, samt gå flere toppturer. Baglo anbefaler alle å stoppe innom Vega Havhotell, om ikke for annet enn en matbit.

– De er veldig flinke til å bruke lokale råvarer. De tilbyr helt fantastisk mat, og det er et koselig sted å overnatte.

Ærfuglene har sine egne «hoteller». En tradisjon som strekker seg 1500 år tilbake i tid. På utværet Lånan kan du bo sammen med fuglevokterne, sanke dun og hjelpe til med ærfuglholdet.

Mann i kajakk i solnedgang på Helgelandskysten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Helleristninger i Alta

Skal du til Nordkapp i sommer? Sving innom Alta i Finnmark på veien, og få med deg en av de mest unike fortidsminnene vi har her i landet. De velbevarte helleristningene og bergmaleriene i Alta ble innlemmet på Unescos liste i 1985 og anslås å være mellom 4000 og 6000 år gamle.

– Det er mye vi ikke vet, så det å se hvordan folk uttrykte seg i tidligere tider, hva de mente var viktig og hva de risset inn i steinen, åpner for mange refleksjoner. Det opplever man veldig sterkt i Alta, sier Geiran.

Alta Museum kan du lære mer om historien og få en guidet tur til området med flest helleristninger.

Bergkunsten har over 6000 helleristninger og 50 bergmalerier. Motivene spenner seg fra dyrefigurer til mennesker på jakt. Men også religiøse symboler og geometriske figurer. Foto: Henrik Laurvik / NTB scanpix

Vestnorske fjordlandskap

Dramatiske fjell, fjorder og fossefall. Geiranger- og Nærøyfjorden står på Unescos verdensarvliste utelukkende på grunn av den spektakulære naturen.

– Geiranger er jo turmekka, og det er også Nærøyfjorden i Aurland, sier Baglo.

Det særegne, vestnorske fjordlandskapet ble Unesco-listet i 2005. I det bratte landskapet står dessuten gamle gårder og støler og venter på å bli oppdaget. Ifølge Visit Norway finner du noen av de beste osteprodusentene i Norge i Nærøyfjorden. Baglo trekker spesielt frem Undredal stølsysteri, som har vunnet flere priser for sine geitoster.

– Mange har til gode å oppleve norske oster. Ostekjennere ute i verden vet om det, men foreløpig er det ikke så godt kjent at Norge er blitt en ostenasjon, sier hun.

I sommer kan du oppleve Norges mest berømte fjorder uten et eneste cruiseskip. Det gir gode muligheter for å padle på fjordene. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

Rjukan – Notodden industriarv

Industribyene Rjukan og Notodden er Norges siste tilskudd til verdensarvstedene og ble inkludert på Unescos liste i 2015. Denne delen av Telemark er et fint stoppested for både barnefamilier og andre som vil kombinere historie med friluftsliv.

På Rjukan foregikk et banebrytende arbeid på begynnelsen av 1900-tallet, da overgangen fra kull til vannkraft spilte en viktig rolle i det som er kjent som «den andre industrielle revolusjonen» i Nord-Europa. På Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork får du også et innblikk i moderne krigshistorie og kampen om tungtvannet.

– Det er en veldig dramatisk historie som er godt fortalt på industrimuseet. Jeg kan anbefale å gå i sabotørenes fotspor langs sabotørstien. Her kan man velge guidet tur eller gå på egen hånd, tipser Baglo.

Gaustatoppen, én av Norges mest kjente topper, ligger rett i nærheten. En kabelbane frakter deg til toppen, hvis du ikke ønsker å gå hele veien. Man kan også ta Krossobanen til Hardangerviddaplatået og få med seg det berømte solspeilet på veien.

Norsk Industriarbeidermuseum viser frem tungtvannskjelleren som står igjen etter Hydrogenfabrikken som ble revet i 1977. Det var her den berømte tungtvannsaksjonen fant sted i 1943. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Røros bergstad og området rundt

Flere hundre år med gruvedrift og byjordbruk i Røros har skapt et unikt samfunn i en by på fjellvidda i Trøndelag fylke. Byen ble oppført på Unescos liste over verdensarvsteder i 1980. Her finner du trehusbebyggelse fra 1700-tallet og en rik lokalhistorie.

– De lune små trehusene er proppfulle av hyggelige kafeer med fine bakgårder, sier Baglo som påpeker at Røros var åstedet for lokalmatboomen i Norge.

Hit kommer kunstnere og håndverkere fra hele Norge for å slå seg ned i det som ofte omtales som Rolls Roycen av kulturmiljø i Norge. I 2010 ble verdensarvområdet utvidet til området rundt, som kalles Circumferensen.

Byen Røros, Røros kommune, Trøndelag fylke. Grunnlagt på Røros Kobberverk, som var i drift i 333 år. Omtales som Bergstaden. Foto: Willy Haraldsen / NTB scanpix

Også Struves meridianbue ligger på verdensarvlisten. Les mer her.

Kilder: Visit Norway, Unesco-kommisjonen i Norge, Riksantikvaren