Det var ikke helt konfliktløst, da det europeiske sikkerhetssamarbeidet EuroNCAP ble startet i 1997. Ideen var at flere lands trafikk— og transportmyndigheter skulle samarbeide om å skape objektive og normskapende tester av biler. Utfordringen var å få bilprodusentene med på satsingen.

Skulle prosjektet lykkes måtte det bli så viktig å oppnå et godt resultat i EuroNCAP at sikkerhet ble prioritert enda høyere. Ikke alle applauderte initiativet. Skulle det likevel lykkes?

– Om det gjorde, utbryter Claes Tingvall, trafikksikkerhetsdirektør i svenske Trafikverket og medlem av EuroNCAP-styret.

– Bilprodusentene forbedret umiddelbart sikkerheten til bilene for å klare testene.

Artikkelen fortsetter under bildet

SuzukiSX4-Xdteyt2Gq1.jpg

Sikkerhet salgsfremmende

Det som skjedde var nemlig akkurat det Tingvall og hans kolleger hadde håpet på:

Bilprodusentene begynte å bruke stjernene fra EuroNCAP i markedsføringen av modeller, ja i hele sin merkevareoppbygging.

Toppscore hos EuroNCAP førte til økt salg og skapte tillit hos forbrukerne. Og motsatt: Dårlige testresultater gjorde en bil tungsolgt og skadet merkets renommé.

I begynnelsen var fire stjerner det beste man kunne få. Senere er skalaen løftet til fem stjerner.

Absolutt alle biler testes ikke, men alle volummodeller kjøres gjennom testprogrammet. Det innebærer at 96 prosent av alle bilmodeller som selges har vært testet av EuroNCAP.

Enorm forskjell

– Forskjellen på fem og tre stjerner er enorm. Folk som kjøper ny bil skal velge en med fem stjerner, så enkelt er det, mener Tingvall.

Målet er at alle biler skal oppnå fem stjerner. Et testresultat på fire stjerner kan være akseptabelt, men tre stjerner er direkte dårlig.

Testene utvikles kontinuerlig. I dag vurderes beskyttelse av voksne, beskyttelse av barn, beskyttelse av fotgjengere og støttesystemer for føreren.

Fra og med 2014 vil også de automatiske bremsesystemene som stadig flere biler er utstyrt med, inngå i testprogrammet.

– Det kommer til å bety mye. Med automatiske bremsesystemer kan man senke farten før en kollisjon, hvilket er den viktigste faktoren for å redusere de alvorligste ulykkene, mener Tingvall.

Bilindustrien har ingen innflytelse på EuroNCAPs styre eller de beslutninger som tas. Samtidig passer man på å involvere industrien, og fatter sjelden beslutninger helt i konflikt med bransjen.

– Det er en balansegang. Vi må hele tiden stille strengere krav, men samtidig ikke legge listen så høyt at ikke alle kan nå den, sier Tingvall.

Trist av gamle biler

Men EuroNCAP har også fått kritikk for å være litt sene på avtrekkeren. Tester av whiplashskader kom først i 2009, selv om bilprodusentene for lengst hadde utviklet beskyttelsessystemer for dette.

– For en sikkerhetsnerd som meg er det nesten rørende å se de forandringene som er skjedd gjennom EuroNCAP. Samtidig blir jeg lei meg når jeg ser de mange eldre bilene i trafikken. Det er sørgelig at ikke alle har tilgang til den sikkerheten som ble standard fra tidlig på 2000-tallet, synes Claes Tingvall.

Bryr du deg om slike tester? Si din mening i kommentarfeltet!