Det selges godt over 350.000 brukte biler her i landet hvert år, nesten tre ganger flere enn antall nye biler, og nå er det høysesong.

Mange av kjøpene fører til skuffelse, plunder og krangel.

Ikke uventet topper krangel, krav og beskyldninger ved bruktbilsalg topper alle lister over saker som kommer inn til Forbrukerrådet: Hvert år kommer det inn mer enn 10.000 henvendelser fra forbrukere som trenger bistand i forbindelse med kjøp og salg av bil.

Derfor har vi samlet bankenes, takstmennene og våre egne råd og tips for å hjelpe deg å unngå trøbbel.

Følg oss på Facebook!

Offensivt svin?

Blindtesten nevnt innledningsvis brukes først og fremst av bilselgere og takstmenn, og avslører ofte hvordan bilen er blitt kjørt og behandlet.

Nupper og små sår i lakken helt foran på bilen, som lett avsløres av fingertuppene, er faktisk et lite varsko om at bilen er kjørt hardt og at det har vært så som så med vedlikeholdet. Ujevnhetene avslører ofte at sjåføren er offensiv i trafikken, og sjåfører som er offensive kjører ofte fort.

De kjører også forbi andre biler oftere enn andre. Når de kjører forbi må de tett inntil bilene foran og det i tillegg til forbikjøringen gjør at bilen utsettes for mer steinsprut enn andre, og dette avspeiles i lakken i fronten på bilen.

Et annet smart triks — utenom det vanlige - er å bruke en liten magnet. Har du mistanke om at bilen har vært innblandet i en kollisjon og at bulken er blitt rettet opp med stålplast, eller at stålplast er brukt for å dekke over rust, ja så er det bare å legge en magnet over det aktuelle området.

Dersom magneten fester seg, er det neppe noe problem under lakken, men dersom den ikke fester seg bør varsellampene blinke.

Viktig med skikkelig kontrakt

De aller fleste henvendelsene er uenighet i forbindelse med salg og kjøp mellom privatpersoner.

Det første Forbrukerrådet svarer når de blir spurt om hva som er det viktigste for å unngå problemer, er å inngå skriftlig kontrakt og sørger for å få med så mange detaljer som mulig på papiret.

En avtale på et papir er så mye lettere å forholde seg til når krangelen blusser opp. Det finnes for øvrig mange tips og råd på nettstedet.

Den største overraskelsen mange får når de kjøper bruktbil er kostnadene til nytt vognkort, eller det man omtaler som omregistreringsavgift.

Dette er en særnorsk, statlig avgift, som fort baller på seg om bilen ikke er alt for gammel. Vi snakker i praksis fort om 15 000- 25 000 kroner.

Denne avgiften er som regel alltid et tema når man diskuterer pris. Det er også ganske vanlig at omregistreringsavgiften er innbakt i prisen når man kjøper av en forhandler, mens den gjerne kommer på toppen når man kjøper privat. Avgiften er ofte forklaringen til at brukte biler er priset lavere på privatmarkedet.

Forhandler tar mer

Det er ikke unaturlig at en forhandler tar seg litt bedre betalt for en bruktbil, enn en privatperson. Prisforskjellen forklares med garantiordningene som forhandlerne gir, og som privatpersoner ikke gir. Grovt sett kan man regne med at en bil koster fem til åtte prosent mer hos en forhandler enn om man kjøper privat.

Når vi først snakker om garanti er det viktig å vite at garantien som ble gitt da bilen var ny, følger bilen. Garantitiden for nye biler varierer fra tre til syv år.

Alle som følger litt med på bruktbilmarkedet opplever at mange bruker EU-kontroll som en slags garanti for at bilen er kontrollert og i orden. EU-kontrollen er ikke et kvalitetsstempel, men en minimumsstandard. Grovt sett var det bare styringen og bremsesystemet som ble sjekket da bilen var inne til kontroll.

Og sist, men ikke minst: Sjekk prisen.

Før i tiden snakket vi om listepris på brukte biler. Nå er det nettet og spesielt finn.no, som gjelder. På nettstedet er det enkelt å orientere seg om pris, og man vil snart erfare at prisen er den samme over hele landet. Godt over 90 prosent av alle brukte biler selges gjennom dette nettstedet.

Vet du om forskjellen?

Mange bilselgere vet ikke forskjell på garanti og reklamasjon. Derfor er det viktig å holde tunga rett i munnen når du skal vurdere bruktbil. Reklamasjonsretten er en lovbestemt rett.

Den sier at du kan klage på mangler i inntil to år dersom du har kjøpt bil av en privatperson eller inntil fem år dersom du har kjøpt bil i en butikk. Hvis du kjøper av profesjonell selger gjelder Forbrukerkjøpsloven, og hvis du kjøper av en annen privatperson gjelder Kjøpsloven.

En garanti er noe bilfabrikanten kan velge å gi. Dette kommer i tillegg til dine lovbestemte rettigheter og skal gi deg noe mer. En garanti må, for at den skal være gyldig, gi deg noe utover det du får i loven.

Det kan være at du i reklamasjonsperioden får utvidede rettigheter, altså at du kan klage på mer enn det du kan etter loven, eller at du får en lenger reklamasjonstid enn det du får etter loven. En garanti gir deg altså noe ekstra, enten det er i tid eller omfang av eier.

PS. Forbruker-advokaten presiserer: Mangelsbegrepet er viktig. Det ikke nødvendigvis slik at man kan reklamere på alt av feil. Dersom man kjøper en bruktbil som er kjørt mye og noe dyrt ryker, så er det ikke en mangel dersom det er forventet at slike ting kan ryke etter en vissl alder og kjørelengde.

Har du hatt dårlige opplevelser ved kjøp og/eller salg av bruktbil? Kommentér saken!