Hvert år kårer NAFs magasin Motor de beste spisestedene langs norske veier. I år har nærmere 100 veikroer blitt testet, og av ti finalister skiller én seg spesielt ut.
– For fjerde år på rad har Motor testet spisesteder fra Nordkapp til Lindesnes. Årets vinner er Sanngrund Servering & Overnatting på riksvei 16 mellom Oslo og Kongsvinger, skriver redaksjonen i en pressemelding.
Det var gode råvarer og gjennomført presentasjon som sikret Sanngrund seieren.
«Vi fikk blant annet servert en sjeldent velsmakende smørsaus, saftige karbonader og en hjemmelaget fish'n chips», heter det i anmeldelsen.
Her er syv kjøretips på vakre veier i Norge
Vil heve nivået
– Det står litt variendere til med standarden på norske veikroer, sier redaktør Lina Schøyen i Motor til Aftenposten.
– Hvis den norske veikroen skal overleve i konkurranse mot burgerkjedene og bensinstasjonene, så må de servere bedre mat. Det trenger ikke være kjempefancy mat, bare god norsk mat laget på gode råvarer. I land som Frankrike og Tyskland er de opptatt av at man skal få lokal mat, og det bør man også kunne få i Norge, sier Schøyen.
Hun er likevel glad for å ha sett en forbedring de siste fire årene:
– Det er veldig gøy å kunne stå ved et veikrobord og klappe i hendene. På flere kroer vi testet har man helt tydelig tatt et løft, og det er jo også det vi ønsker – å inspirere flere til å heve nivået.
Schøyen mener det er viktig både for lokale og tilreisende.
– Vi ser at flere av stedene, spesielt på topp-ti-listen, er populære og har mye trafikk. Men de har også mange stamgjester. I små lokalsamfunn der tilbudet ikke er kjempestort er veikroen en viktig sosial møteplass, sier Schøyen.
Ti finalister
Disse ti spisestedene nådde helt til finalen:
Sanngrund – E16, Dysterud, Hedmark
Mortens Kro – RV22, Hagan, Akershus
Bios Café–E6, Storslett i Troms
Bergtatt Bistro–Rv7, Ål i Buskerud
På Taket–E6, Sørkjosen i Troms
Munkekroen–E16, Fagernes i Oppland
Haukeliseter Fjellstue–E134, Edland i Telemark
Lokstallen–Fv34, Brandbu i Oppland
Vollan Gjestestue–E6, Nordkjosbotn i Troms
Er-An Veikro–E39, Søfteland i Hordaland
På Motors hjemmesider kan du lese mer om alle kroene i kåringen, og søke etter kroer på poengsum, fylke og muligheter for elbillading.
– En institusjon
– Jeg tror nordmenn er ute etter god tradisjonsmat når de er ute på langtur, sier matjournalist Knut Whist i nettmagasinet Kulinarisk.no.
Han mener det står ganske trist til med den norske veimaten.
– Fortsatt er det mange steder som serverer hamburgere fra Stabburet eller Grilstad, i stedet for å lage maten selv med lokale råvarer. De virkelig bra stedene byr på noe fra lokalsamfunnet, og ikke bare pølser, boller og brus, sier Whist.
– Hvorfor bør vi verne om veikroen?
– Fordi det er en institusjon, og en fantastisk mulighet for kommuner og lokalsamfunn over hele landet til å ivareta og vise frem norsk matkultur. Det finnes eksempler på veikroer som jobber med lokalproduserte råvarer og som til og med sanker mat selv. Det er jo en fantastisk måte å markedsføre hjembygden sin på, sier Whist.
Han mener flere i distriktene bør benytte seg av sjansen til å lage «stjerneveikroer»:
– Vi har et kjempestort land der mange mennesker kjører mye og gjerne lange distanser. Det ville være synd hvis man bare skal ha mulighet til å bli kjent med pølser i lomper og dårlige kjøttkaker på veien.
I år åpner fem nye landemerker langs norske veier
Tidligere vinnere:
Disse kroene stakk av med seieren i NAFs kåring de siste tre årene:
2017:
Haukeliseter Fjellstue på Edland, ved E134 i Telemark
2016
Valdres Mathus i Bagn, ved E16 i Oppland
2015
Trattoria Capri i Varangerbotn, i krysset E6 og E75 i Finnmark