Defleste biler har fortsatt et reservehjuli bagasjerommet eller et anne sted bak. I mange nye biler er imidlertid reservehjulet erstattet kompresssorpumpe og et tettemiddel, for å gi bedre lasteplass, samt redusere vekta og forbruket av drivstoff.

Men fortsatt må de fleste av oss med en 10,5 år gammel gjennomsnittsbil frem med jekken og reservehjulet dersom man skulle være så uheldig å punktere.

Og det gjør den stadig oftere, ifølge NAF.

NAF hevder årsaken til hyppigere punkteringer skyldes at stadig flere kjører med lavprofildekk, og at det er blitt mer søppel langs veiene. Dårlige veier gjør ikke situasjonen særlig bedre, ifølge organisasjonen.

Å punktere langs veien kan raskt utvikle seg til en krevende øvelse. En årsak er at mange ikke vet hvordan reservesettet skal brukes. Og havner du på veiskulderen med punktert dekk og noen urokkelig bolter, har du som regel ikke sjans til å få av det ødelagte hjulet med standardverktøyet og hjulmutternøkkelen som finnes i bilen.

Du bør derfor trekke til hjulboltene med korrekt styrke. Motsatt fall kan faktisk bli fatalt.

— Har man trukket til med for lite moment, løsner hjulboltene. Trekker man derimot til for hardt, kan hjulboltene knekke, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

LØSNINGEN: Momentnøkkelen kommer i mange varianter, som denne profesjonelle utgaven hvor momentet stilles inn på skalen nederst på skaftet Foto: Terje Haugen

– Bruk momentnøkkel

Mekaniker Tomasz Rybwa hos Møller Bil Romerike har lang erfaring med hjulbolter. Han forklarer at det vanligste problemet i denne sammenhengen er at hjulboltene sitter for hardt, siden de fleste har en tendens til å tenke at det vil være på den sikre siden.

– Da blir det som regel et stort problem om du må bytte hjul i veikanten, slår Rybwa fast.

Han mener derfor det er helt avgjørende å finne fram en god momentnøkkel når etterstrammingen står for tur, eller generelt ved hjulbytte. Etterstrammingen skal gjøres unna senest etter at du har kjørt rundt en tank med drivstoff.

En helt annen sak ifølge mekanikeren er at om boltene er blir trukket for hard til, så kan det rett og slett ryke ved en belastning som de ellers ville ha tålt. Det kan for eksempel dreie seg om noe så uskyldig som en farshump i 30-sona, eller en annen ujevnhet i veibanen.

MOMENTNØKKEL: Mekaniker Tomasz Rybwa hos Møller Bil Romerike forklarer at det vanligste problemet i denne sammenhengen er at hjulboltene sitter for hardt. Foto: Terje Haugen

– At boltene ryker grunnet for hard tilstramming har vi også sett eksempler på, forteller mekanikeren.

Fasit i instruksjonsboka

Du finner riktig i styrke instruksjonsboka, her står de riktige tallene som regel oppgitt i newtonmeter (NM). Personbiler ligger på rundt 120 nm, mens en typisk varebil gjerne må opp i 180. Momentnøklene får du tak i fra rundt en 50-lapp og oppover til godt over tusenlappen hos velassorterte bilrekvisitaforhandlere.

Virkemåten er enkel:

Du trekker til du hører et klikk, alt etter hvilke moment du har stilt inn — eller du kan lese av det korrekte momentet på en skala (noen er også digitale). Poenget er at du stiller inn korrekt verdi på nøkkelen først.

LES OGSÅ:

Test: De beste vinterdekkene

Test: Her er spylervæskene som duger i kulda

Så mye sparer du på å kjøpe nyere bruktbil

Artikkelen er skrevet av og publisert på klikk.no