Høst og vinter gir ekstra utfordringer når det gjelder sikt og klar frontrute.

— Særlig nå som saltingen har begynt kan det være vanskelig å holde frontruten ren. Man greier som regel å få vekk møkka, problemet er trafikkfilmen som sitter igjen, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Trafikkfilm

Trafikkfilmen fortoner seg gjerne som en hinne/tåke på frontruta som reduserer sikten. Den er særlig plagsom når sola står lavt.

Men det finnes et enkelt og billig råd som fjerner filmen. Du må bare oppsøke fruktavdelingen, og kjøpe en sitron.

- Hvorfor?

— Syren i sitronsaften tar knekken på filmen som spylervæsken ikke greier, forklarer Engebretsen, som selv sverger til metoden.

Vask frontruta ren for skitt. Skjær deretter sitronen i to, klem saft ut av halvdelen og dra den over frontruta. La den virke litt, og vask deretter ruta med en ren klut og lunkent vann eller bruk spylervæske,

— Dra sitronen over bladene på vindusviskerne også, sier Engebretsen

Det er imidlertid viktig at fronruta er ren for møkk før du går på med sitronen, ellers drar du bare skitten utover.

Cola-effekt

— Vil du ha litt mer moro, kan du riste en halv cola og spraye den utover frontruta. La den virke et minutt før du vasker rent. Det blir litt mer grisete enn med sitron, men cola har samme effekt som sitronsaften på filmen. Eple duger også, forteller Engebretsen.

— Dette kan virke som tåpelige kjerringråd, men dette fungere utmerket. Det har jeg selv erfart. Og god sikt er faktisk veldig viktig, særlig på denne årstiden med mye mørke, nedbør og gjenskinn fra lys i ruta, sier NAF-eksperten.

Salmiakk på innsiden

Har du problemer med dugg og is på innsiden av ruten, er det lurt å vaske den ren med klut og vann med salmiakk. Det fjerner fett og skitt.

Les også:

Enkelt triks gir vindusviskerne lengre liv

Derfor stinker det i bilen

Disse fargene drites det mest på

Saken er skrevet av og publisert på Klikk.no.