Den ser søt og snill ut, men viser seg å være både sportslig og bestemt. Elektriske BMW i3 har virkelig karakter, både utvendig og innvendig.
Bilens elektriske motor yter 170 hestekrefter, og kraften kommer som et hestespark når du trykker ned gasspedalen. 0-100 km/t på imponerende 7,2 sekunder føles merkelig uten motorlyd. Bilen bare hviner i vei.
Og om kraften fremover imponerer, gjør motorbremsen det samme. Så snart du slipper gassen bremser bilen skikkelig. Energien som skapes i prosessen brukes til å lade batteriene.
Ny kjørestil
I begynnelsen fører dette til at reisen blir ganske rykkete. Men etter hvert som man lærer bilen å kjenne, venner man seg til hvor mye man skal slippe opp og hvor fort bilen bremser ned bare ved å slippe opp gassen.
Under testkjøringen bruker vi faktisk bremsene ytterst få ganger — det holder med motorbremsen. Følelsen er ikke helt ulik det å kjøre i oppoverbakke. Bilen ruller ikke videre av seg selv, men bremser ned hvis du ikke aktivt holder farten oppe.
Styringen er direkte og bidrar til den sportslige følelsen bak rattet. Chassiset er relativt hardt satt opp, så selv om i3 for mange vil være en bybil, føler den seg i aller høyeste grad hjemme på svingete landeveier.
Futuristisk
BMW i3 virker i det hele tatt gjennomtenkt og velbearbeidet. Rammen og chassiset er bygget i aluminium og komposittmaterialer for å holde vekten nede.
Interiøret er like futuristisk som eksteriøret. Sitteposisjonen er høy, og all nødvendig informasjon til føreren gis via to skjermer. Bilen har fire seter, og i baksetet er takhøyden helt ok. Beinplassen passer derimot best for barn. Bakdøren er hengslet bak, og siden det ikke finnes noen midtstolpe er det enkelt å gå inn og ut av bilen.
Tre kjøremodus
En svingradius på bare 9,9 meter er ypperlig i byen. Rekkevidden er inntil 190 kilometer per lading, men ved normal kjøring vil den ligge mellom 130 og 160 kilometer. Å fullade bilen via et vanlig strømuttak tar åtte timer.
Tre ulike kjøremodus påvirker hvor langt du kan kjøre. Comfort er normalinnstillingen, Eco Pro reduserer motoreffekten for mer sparsom kjøring, mens Eco Pro+ i tillegg hindrer deg i å kjøre fortere enn 90 km/t og dessuten setter klimaanlegget i sparemodus.
Prisen, som starter på 249.900 kroner, virker konkurransedyktig i det norske elbilmarkedet, hvor Nissan Leaf (fra 228.600 kroner) for tiden dominerer salgslistene.
BMW i3 er for øvrig godt over 60.000 kroner billigere i Norge enn i Sverige – et land den jevne forbruker normalt misunner bilprisene til.