Et slitt og billig sommerdekk trenger seks meter mer bremselengde for å stanse fra 80 til fem km/t.

Allerede ved 75 km/t vannplaner det billige dekket i forhold til et nytt og dyrere sommerdekk som vannplaner først ved 91 km/t.

Dekket bruker noe mer drivstoff, og det man sparte ved å kjøpe billige dekk spises opp av økt drivstofforbruk.

Ikke akkurat noen overraskelse

Det er det svenske fagbladet Motorföraren (pdf), utgitt avMotorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF), som har sammenlignet et brukt og rimelig sommerdekk med et nytt av kjent merke. Testen er gjennomført på dekkfabrikanten Nokians testbane i Finland.

Forskjellene i egenskaper virker selvsagt åpenbare, men faktum er at svært mange velger å kjøpe rimelige sommerdekk, og holder på dem så lenge det er mulig.

Loven sier nemlig ingenting om alderen eller merket på dekket, kun hvilken mønsterdybde som kreves. De aller fleste bileiere beholder dekkene så lenge som mulig, kanskje i mange år hvis mønsteret er godt nok.

Brukt, men fullt lovlige

Dekkene Motorföraren har sammenlignet er brukte dekk fra Falken mot nye Nokian Hakka Green sommerdekk.

Falken-dekkene hadde fem millimeter mønster bak og tre millimeter foran, altså godt innenfor loven som forlanger minst 1,6 millimeter mønsterdybde. Testbilen var en Volvo V70.

Dekkene fra Nokian vannplanet ved 91,5 km/t. Bakdekket (fem millimeter mønsterdybde) fra Falken vannplanet ved 83,4 km/t. Fremdekket (tre millimeter mønsterdybde) vannplanet ved 75 km/t.

Testen ble gjennomført i 18 varmegrader, og med seks millimeter vann på testbanen.

– Gummiblanding er viktig

Statens vegvesen opplyser på sine nettsider at loven ikke sier noe om alderen på dekk.

Men at gummi til en viss grad er «ferskvare» er vist i flere uavhengige tester. I tillegg mener eksperter at det er viktig med riktig gummiblanding avhengig av årstid og føre.

– Gummiblandingen er ekstremt viktig spesielt for grepet på vått føre, hevder dekkutvikler Jarno Ahvenlammi overfor Motorföraren. Han mener også, kanskje ikke overraskende, at gummiblandingen i billigdekket er feil.

Men han medgir at rullemotstanden på billigdekket var overraskende lav. Likevel vil bare et par prosent mer drivstofforbruk på grunn av dårligere rullemotstand utgjøre en god del penger om man kjører noen tusen kilometer i året. Det man sparte på billige dekk kan altså spises opp i andre enden på økt rullemotstand.

Dyre biler, slitte dekk

Både Norge og Sverige har minstekrav på 1,6 millimeter mønsterdybde på sommerdekk.

Nokians ekspert mener fire millimeter burde være minstekravet.

– Vi kjører biler med alle mulige sikkerhetsanordninger. Likevel sparer mange og kjører på slitte dekk så lenge de er lovlige. Du kjører ikke sikkert med dårlige dekk, mener Jarni Ahvenlammi.

Følg oss på Facebook!

Hvor gamle er dekkene dine, og bytter du dem ut før mønsteret er under minstekravet? Debattér saken!