Vezel er en kompakt SUV Honda introduserte for verdenspressen dagen før dagen på Tokyo Motor Show, men som Hondas folk samtidig snakker minst mulig om fordi bilen skal lanseres i Japan tett oppunder jul.

Ikke engang hvor lang den er fikk vi eller Hondas norske PR-mann vite.

En ny HR-V?

Uansett er denne bilen svært interessant, fordi norske bilkjøpere tilsynelatende ikke kan få nok av kompakte SUV-er. Dessuten har Honda kunder som i sin tid kjøpte en liten SUV med navnet HR-V. Mange av dem fikk ikke fullrost bilen. Den var Hondas mest kjøpte bilmodell i 2000, ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken, men forsvant ut av den japanske bilgigantens modellprogram i 2005. Derfor ønskes en liten SUV fra Honda velkommen av mange. Kanskje blir det endelige nettopp navnet HR-V? Vezel bygges på plattformen til småbilen Jazz, akkurat som HR-V i sin tid gjorde.

250.000 kroner?

Tom Skoglund, Hondas norske informasjonssjef, er ganske sikker på at SUV-en ikke kommer til å hete Vezel når den lanseres i Europa i 2015. Den blir da en konkurrent til blant annet Nissan Qashqai, Suzuki SX4 S-Cross, Mitsubishi ASX og Subaru XV. Sånn sett bør den nye Hondaen koste fra rundt 250.000 kroner med forhjulstrekk, og rundt 300.000 kroner med drift på alle hjul.

Slik Vezel står på bilutstillingen i Tokyo er den utstyrt med en direkteinnsprøytet høyeffekts bensinmotor i kombinasjon med hybrid. Derfor er det ventet at den også blir hybrid i Europa.

Ut med CVT

Normalt har alle hybride biler fra Japan vært utstyrt med kontinuerlig variabel kraftoverføring (CVT). Dette bryter Honda med ved å være første japanske produsent til å kombinere hybrid med to-clutch girkasse à la VWs DSG. Honda begrunner valget med at de ønsker å gjøre SUV-en dynamisk og sportslig. CVT gir ikke akkurat slike assosiasjoner.

En stor del av Hondas modellprogram for Europa, SUV-en CR-V inkludert, bygges i England. Europa-Vezel skal derimot produseres i Mexico, og siden fabrikken ikke er ferdig ennå kommer bilen først i 2015.