På halloween-kvelden vil mange tusen barn og voksne gå på mørke høstveier i sin jakt på godteri.

– En hyggelig kveld kan fort bli både bilistens og ditt verste mareritt. Husk refleks både på store og små før halloween-kvelden kan starte, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF, i en pressemelding.

Ifølge NAF har en bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, bare to sekunder på å avverge en ulykke når sjåføren oppdager en fotgjenger uten refleks. Med refleks ville sjåføren oppdaget den gående på 150 meters avstand og hatt 10 sekunder til rådighet.

– Det er fort gjort å glemme refleksen når man skal ut, men refleks er livsviktig. Selv om refleks gjør det mindre skummelt å gå i høstmørket, blir ikke barna mindre skumle. Det er også en god idé at halloween-barna har med seg lykter når de går, sier Sagedal.

Skal du feire halloween bør du følge disse rådene:

Voksne slurver

En fersk undersøkelse gjort på vegne av Trygg Trafikk viser at mange voksne slurver med refleksbruk i mørket, mens de er langt flinkere til å utstyre barna med det.

26 prosent av de spurte sier at de selv alltid bruker refleks når de ferdes i mørket, mens langt flere er svært påpasselige når det gjelder barnas refleksbruk. 89 prosent svarer at de som oftest eller alltid passer på at barna deres bruker refleks.

– Voksne er dårlige til å bruke refleks. Hvis du spør sier de ja, men i praksis dropper voksne refleksbruken, sier Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

NAF minner om at det er like viktig med refleks der det er gatelys. Flere tror at gatelysene gjør at man er synlig.

– Faktum er at de fleste påkjørsler av gående skjer i byer med gatebelysning, sier Sagedal i NAF.

IKKE BARE KOSTYME: – Selv om refleks gjør det mindre skummelt å gå i høstmørket, blir ikke barna mindre skumle, sier Inger Elisabeth Sagedal i NAF. Foto Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Mer om halloween: