Nordmenn er svært opptatt av lønn. Vi sammenligner oss gjerne med kollegaen, resten av yrkesgruppen eller med nordmenn for øvrig. Tjener vi mindre eller mer enn gjennomsnittet? Og har lønnen egentlig steget så mye siden sist?

– Når vi spør om hva som vil være viktigst i en fremtidig jobb, svarer hele 50 prosent «Høyere lønn», og denne faktoren er langt viktigere enn økte muligheter for faglig utvikling og større utfordringer, bekrefter Maalfrid Brath, konsernsjef i bemanningsbyrået ManpowerGroup Norge.

EKSPERTEN SVARER: – Mange yrker vil endre innhold og kreve andre kompetanser enn det som har vært tilfelle til nå. Fremover vil det derfor stadig bli viktigere å være læringsvillig og tilegne seg nye kompetanser, sier konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath. Foto: Geir Anders Rybakken Oerslien

Hun viser til jobbskifteundersøkelsene bemanningsbyrået gjennomfører årlig.

– Men når vi spør dem som faktisk har skiftet jobb, så er det derimot kun seks prosent som trekker frem høyere lønn som hovedmotiv for jobbskifte, legger hun til.

Svak lønnsvekst

Den gjennomsnittlige månedslønnen i Norge var i fjor på 44.310 kroner, cirka 1000 kroner mer enn året før. Det er en av de svakeste lønnsvekstene Statistisk sentralbyrå (SSB) har målt siden 2000.

I tabellen under kan du sjekke hvilken utvikling ditt yrke har hatt de siste tre årene, ifølge tall fra SSB. Du kan også sammenligne privat og offentlig sektor:

Flere faktorer påvirker

– På generelt grunnlag kan jeg si at de som ligger høyest og lavest i lønnsvekst, mest sannsynlig er grupper med få folk, fordi få endringer fra et år til et annet får store utslag i en liten gruppe, sier Knut Håkon Grini hos SSB.

Fra tabellen tar han «ledere innenfor akvakultur» som eksempel.

– Disse har hatt en lønnsøkning på rundt tolv prosent de siste tre årene. Det kan for eksempel skyldes så lite som at noen få av dem har fått en bonus og dermed dratt gjennomsnittslønnen opp. Det betyr ikke at gruppen som helhet opplever den samme veksten, sier han og understreker at det er mange faktorer som kan påvirke.

– Men stort sett finner du en jevn lønnsstigning for yrkesgruppene som er store, sier han.

Aftenposten skrev nylig at ansatte i finans har hatt 50 prosent høyere lønnsvekst enn de som rer senger på hotellene de siste ti årene.

SSB-kollega Ådne Cappelen leder Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) som årlig kommer med to rapporter knyttet til lønnsvekst. Han oppsummerer slik:

– Minst lønnsvekst siden 2014 har industrien, noe som må ses på bakgrunn av oljekrisen vi har hatt disse årene. Høyest lønnsvekst har vi hatt i varehandel og finanstjenester. For varehandel er det noe nytt siden de tidligere på 2000-tallet har hatt litt lavere lønnsvekst enn snittet.