Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken eller sende en mail til karrierekoden@schibsted.no. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Hei jobbeksperten!

Jeg er utenlandsk og har bodd og jobbet i Norge i fem år. Jeg har hatt lederjobb med personalansvar, de siste tre årene som HR- og administrasjonssjef (utdannet jurist). Bedriften min gikk konkurs i august, og nå sliter jeg med å finne jobb.

Jeg har søkt over 40 stillinger og er blitt innkalt til tre ulike prosesser uten suksess. Konkurransen har økt kraftig i koronatider, og jeg er klar over at min tidligere erfaring og utdanning i utlandet ikke har like mye verdi i Norge. Jeg har fått vite at CV-en min og søknadene er bra skrevet, og at jeg har potensial.

Jeg vil ikke gå tilbake til mine første år i Norge hvor jeg tok jobber jeg var meget overkvalifisert for. Alle sier at jobbsøking er «a numbers game» men hvor mange søknader er vanlig i jobbsøking, og hvor mange er å kaste bort tiden?

Kan jeg skille meg ut uten norsk utdanning og norsk etternavn? Hvordan kan jeg vite om jeg har en reell sjanse for å få en tilsvarende jobb? Burde jeg gi opp og begynne igjen fra null ved å ta en butikkmedarbeiderjobb?

Jobbeksperten: Først, la meg gratulere deg med å ha blitt invitert til intervjuer. Det er et tydelig signal om at arbeidsgivere der ute finner din CV interessant og er interessert i kompetansen din. Ta dette som verdifull intervjutrening.

Fagsjef for rekruttering i DNB, Guri Larsen. Foto: Aftenposten

Jeg er ikke enig i at jobbsøking er et «numbers game». Det er ikke antall søknader som er viktig, men at du søker på de rette jobbene.

Ring før du sender søknaden

Et tips til deg kan være at du tar en telefon før du sender inn søknaden. Sjekk ut hvilke oppgaver og utfordringer som ligger i stillingen og hva de ønsker at den nye medarbeideren skal bidra med. Send søknad dersom du føler at du kan svare opp disse kravene.

Vis gjerne til eksempler på tilsvarende utfordringer du har løst i tidligere jobb. Du har helt sikkert et prosjekt eller en oppgave som du er spesielt stolt av å ha løst. Skriv gjerne om denne i ditt søknadsbrev.

Forklar hvorfor det var en vanskelig oppgave, hvordan du gikk frem for å løse utfordringene og hva som ble resultatet. Eksempelets makt er stor, og det kan være det som skal til for å fange interesse.

Tøft marked for jobbsøkere

Nå er vi inne i en periode hvor det er ekstra vanskelig å trekke vinnerloddet i arbeidsmarkedet. Det er flere søkere og færre ledige stillinger. Konkurransen er hardere. Jeg tenker at du skal fortsette å søke på stillinger som er i tråd med din utdannelse og erfaring.

Og så skal du også huske at det er langt flere søkere til stillinger som butikkmedarbeidere enn til stillinger innen HR og administrasjon.

Det er ikke uvanlig at det tar 6–12 måneder å finne ny jobb, så jeg vil råde deg til å ha is i magen. At navn og utdanning ikke er norsk, ville jeg ikke tenkt så mye på. Du har relevant arbeidserfaring fra Norge, og det er den jeg ville ha fokusert på.

Jeg ønsker deg lykke til med jobbsøkingen.

Henning M. Heitmann

Heitmann er advokat og partner i advokatfirmaet Sands. Han leder firmaets faggruppe for arbeidsrett. Heitmann er også mye brukt som foredragsholder innen fagområdet og gir faglige uttalelser til saker som omtales i mediene.

Alexandra Plahte

Alexandra Plahte er jurist og Leder for pensjonsrådgivning i Formuesforvaltning Pensjonsrådgivning AS. Hun jobber som uavhengig rådgiver for offentlige og private virksomheter og deres ansatte innenfor pensjon og ulike avgangsordninger.

Helene Tronstad Moe

Helene Tronstad Moe er ansatt som førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og er ekspert på tester og intervju.

Gisle Hellsten

Gisle Hellsten er leder ved Karrieresenteret ved UiO, ekspert på CV, søknad og jobbintervju, spesielt mot studenter og nyutdannede. Lang erfaring med å veilede personer som skal ta små og store valg i forbindelse med studier og karriere.

Guri Larsen

Guri Larsen er rekrutteringsekspert og har ledet et av Norges største rekrutteringsselskaper gjennom 16 år. Hun er nå fagsjef for rekruttering i DNB. Svarer på spørsmål om CV, søknad, intervju, tester og andre utvelgelsesmetoder du kan møte på når du søker jobb.

Runar Homble

Runar Homble er arbeidsrettsadvokat og partner i Homble Olsby. Daglig bistår han arbeidsgivere og arbeidstagere i forskjellige arbeidsrettssaker, blant annet omstillingsprosesser, oppsigelser og praktisk ledelse av ansatte. Homble holder også kurs og foredrag om disse temaene.

Mette Manus

Mette Manus er karriereveileder. Hun hjelper ungdom og voksne til å finne rett utdanning og yrke. I tillegg arbeider hun med omstilling i bedrifter.

Morten Røvik

Morten Røvik er lidenskapelig opptatt av personlig produktivitet og Getting Things Done-metodikken (GTD). Han er foredragsholder, rådgiver og underviser. I tillegg er Røvik daglig leder i Produktivnorge AS. Han kan hjelpe deg med å få gjøremål og forpliktelser under kontroll, både privat og i arbeidslivet.