BERGEN: Hun hadde 5,6 i snitt fra videregående og kunne velge og vrake i utdanninger. For Silje Rokstad Børnes var det viktig å velge seg en «skikkelig» og gjerne tung utdannelse.

– Jeg har alltid vært god på skolen og tatt de tyngste fagene. Med gode karakterer forventes det at man også søker seg til steder med høyt snitt, sier 26-åringen fra Sotra utenfor Bergen.

Valget falt på bachelor i undervannsteknologi ved Høgskulen på Vestlandet.

– Helt siden jeg var liten, har jeg tenkt at jeg skulle bli ingeniør eller advokat. Det var prestisjefylte jobber som også ga høye lønninger. I tillegg ble vi fortalt at vi kom til å bli «headhuntet» før vi i det hele tatt var ferdig med studiene hvis vi søkte oss til undervannsteknologi.

Men mot slutten av studietiden ble jobbmarkedet i oljeindustrien utfordrende. Det var ikke behov for undervannsingeniører, og Børnes måtte finne en plan B.

Deltidsjobben ble drømmejobben

Fra hun var 16 år og gjennom hele studietiden har hun hatt deltidsstilling hos den lokale Hennes & Mauritz-butikken.

Et halvt år før studieslutt og en mørk jobbfremtid gikk hun inn for å bli Visual Merchandiser (VM) i kjeden, eller dekoratør på godt norsk.

– Jeg søkte om å bli VM-rekrutt i butikken jeg jobbet i, og dermed fikk jeg opplæringen jeg trengte.

Like etter ble hun bedt om å søke på stillingen som dekoratør ved en annen butikk i samme kjede.

– Jeg ble riktignok headhuntet til en jobb før studiene var ferdige, det var bare i H&M istedenfor i oljebransjen, smiler hun.

– Jeg lager utstillingsvinduer, plasserer varer på en inspirerende måte i butikken, styler utstillingsdukker, skilter varer med priser og sørger for riktig belysning. Generelt sett skal jeg sørge for en god visuell standard på butikken, sier Børnes. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Klatret

På Galleriet i Bergen spaserer Børnes mellom reolene og retter på antrekkene på utstillingsdukkene. Kvinneavdelingen er favoritten.

I dag er hun én av fem dekoratører i denne H&M-butikken. Mange undres over karrierevalget hennes.

– Jeg får stadig spørsmål om når jeg skal gjøre det jeg er utdannet til. Mange er ganske overrasket over at jeg jobber i H&M og ikke som ingeniør. I hvert fall med tanke på lønnsforskjellene mellom de to bransjene og ikke minst ulikheten mellom de to retningene.

Hun står fast på at karrierevalget var det riktige.

– Det er viktigere at jeg har det bra på jobb enn at jeg absolutt skal hige etter en ingeniørjobb. Som for alt jeg vet, kanskje ikke er det jeg ser etter engang.

– Jobben som dekoratør er utfordrende, og det er mye å holde styr på. Jeg må hele tiden utvikle meg, sier Silje Rokstad Børnes (26). Foto: Elise Rønnevig Andersen

Hyller karrierevalget

– Flere bør tenke som Silje, sier konserndirektør i bemanningsbyrået Manpower, Sølvi Spilde Monsen.

– I stedet for å følge forventninger fra omgivelser om god lønn og prestisjejobb fulgte hun hjertet og valgte den jobben hun trives med.

Det står det respekt av, mener Monsen. Hun sier det knyttes mye sosial prestisje i både utdanning og jobb.

– Hvis man ikke har spesielt sterke meninger om hva man vil bli, eller hva man vil jobbe med, er det fort gjort å følge majoriteten og velge det andre velger. Det kan være en farlig vei.

Konserndirektør i Manpower, Sølvi Spilde Monsen, hyller Børnes’ karrierevalg. Foto: Geir Anders Rybakken Oerslien

Det er nok en del som velger utdannelse og jobb på feil premisser, mener Monsen.

– Man bør velge en utdanning og en jobb innen en retning som man er motivert for og brenner for. Vi tilbringer så mye tid på jobb at vi bør ha det inspirerende og fint på jobben, hver dag. Forventninger fra andre og gode karakterer bør ikke styre utdanningsvalget.

Å ha en brennende interesse for faget eller yrket er avgjørende for å lykkes

Hennes beste råd

Nå som det nærmer seg jul, har Børnes og kollegene planlagt hvordan butikkene og utstillingsvinduene skal se ut. Samtidig får de retningslinjer fra H&M sentralt.

26-åringen har nettopp fått inn dekorasjonene til årets juleutstilling og gleder seg til å komme i gang.

I etterkant av utdannelsen kunne Børnes ønske hun hadde tenkt mer på egne interesser da hun valgte karrierevei. Det er også hennes råd til unge i dag.

– Jeg ville tenkt på hva man føler man er god på, og deretter valgt noe i den retningen. Det gir mye å jobbe med noe du brenner for og er god på. Det er for eksempel vanskelig å vite om man blir en god elektriker. Men synes du lyspærer, duppeditter og smarthus er kult, så bør du kanskje gå i den retningen.

Hun understreker at hun valgte ingeniørutdanning fordi det virket praktisk og «skikkelig».

– På sett og vis har jeg ikke fått utnyttet bacheloraden jeg tok. Jeg er veldig kreativ og skulle ønske jeg gikk noe mer kreativt. Nå har jeg endelig landet.

  • Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe for Karriere.

Silje Rokstad Børnes fikk jobb som ekstrahjelp hos H&M som 16-åring. Siden er hun blitt der. Foto: Elise Rønnevig Andersen