«Så, har du noen spørsmål til meg?»

Arbeidsgiver stiller gjerne dette spørsmålet mot slutten av jobbintervjuet, og for første gang i samtalen er det du som har regien.

Disse siste minuttene kan bidra til å forbedre eller forverre inntrykket du har gitt tidligere i intervjuet.

Vil du unngå å ødelegge for deg selv, er det enkelte spørsmål du ikke bør stille intervjuer, mener daglig leder i Sky rekruttering, Heidi Alice Vennevik.

REKRUTTEREREN: Daglig leder i Sky rekruttering, Heidi Alice Vennevik. Foto: Privat

Her er fire spørsmål Vennevik mener setter deg tilbake noen hakk på vei mot drømmejobben:

1. Hva er lønnen?

– Det er ikke så rart at man lurer på hva lønnen vil ligge på i en eventuell ny jobb. Dette er for mange svært avgjørende for om man i det hele tatt ønsker å bytte beite.

Men:

– Det å spørre om lønn før man har kommet til intervju, eventuelt i førstegangsintervju, vil i de aller fleste tilfeller ha en negativ effekt. En arbeidsgiver ønsker ikke å ansette en kandidat som kun er opptatt av lønn.

– En arbeidsgiver ønsker å basere en ansettelse på om kandidaten er kvalifisert til å utføre oppgavene som faller under stillingen, og om kandidaten er motivert til å utføre oppgavene i et langtidsperspektiv.

– Dette er arbeidsgivers utgangspunkt. Dersom du som kandidat er svært opptatt av lønn og gir inntrykk av at dette er viktigere enn selve arbeidet og oppgavene som skal utføres, så vil du falle nedover på listen over de aktuelle kandidatene som er i prosessen. Arbeidsgiver frykter at lønn er mer motiverende enn selve jobben, og det er sjelden et godt utgangspunkt for arbeidsgiver.

2. Hva jobber selskapet med?

– Spørsmål rundt innlysende informasjon om selskapet som kandidaten burde hatt kunnskap om før intervju, vil ha en negativ effekt på intervjuet og oppfatningen av deg som kandidat. En arbeidsgiver bør kunne forvente at du har satt deg inn i selskapet ved for eksempel å lese deg opp på selskapets hjemmeside. Et minstekrav er å ha kjennskap til selskapets produktportefølje og basisinformasjon som hvor selskapet har hovedkontor, hvor de har avdelingskontorer.

– En sjekk av selskapets omsetning på proff.no anbefaler vi alltid fordi dette vil gi informasjon om hvilket nivå selskapet opererer på. Dette vil også henge sammen med lønnsnivået kandidaten eventuelt vil bli tilbudt. Det kan også gi et bilde av hva man kan forvente av organisasjonsstruktur og kompetansenivå i selskapet.

– Når dette er sagt, så vil forventninger til kandidatens bakgrunnskunnskap være knyttet opp mot stillingens nivå. Jo høyere nivå, desto høyere forventninger, naturligvis.

3. Vet du hvor lang tid dette møtet vil ta?

– Ikke start et intervju med å spørre hvor lang tid møtet vil ta. Tidspress på oppsatt intervjudag må avklares på forhånd. Når du er booket til et intervju, så tar det den tiden det tar. Hvis kandidaten spør intervjueren om hvor lang tid møtet vil ta, så gir kandidaten en indikasjon på at han eller hun har et viktigere sted å være akkurat nå. Det er ingen god start på et intervju.

4. Hva går jobben utpå?

– Spesielt for yngre kandidater hender det ikke så rent sjelden at kandidater spør intervjuer hva stillingen går utpå. Dette spørsmålet kan være nok til at du umiddelbart er ute av dansen. Dette gir intervjuer en indikasjon på hvor seriøst du tar møtet, og det kan gi intervjuer mye informasjon om deg som person. Still aldri dette spørsmålet. Dette skal man som kandidat vite før man går til intervju, sier Vennevik.

EKSPERTEN: Vigdis Lamberg, leder for konsulentselskapet Metier OEC Outplacement og ekspert på karriererådgivning. Foto: Olav Erik Storm

Fokuser på de riktige tingene

Et jobbintervju er et salgsmøte, påpeker Vigdis Lamberg, leder for konsulentselskapet Metier OEC Outplacement og ekspert på karriererådgivning.

– Den ene parten har behov for arbeidskraft med definerte arbeidsoppgaver som skal utføres, mens den andre parten skal selge sin kompetanse og erfaring. Når du først har kommet til intervjuet, vet du at du kan være aktuell for jobben.

Hun mener det er feil fokus å tenke på hva man «ikke» skal si eller gjøre.

– Det er den feilen mange gjør: fokuserer på frykten for det de er usikre på. Fokuser i stedet på de egenskapene, erfaringen og kompetansen du har som gjør deg overbevist om at du er den rette kandidaten. Denne overbevisningen skal du selge inn.

For ikke å kaste bort hverandres tid kan det være greit at dere avklarer noen ting, understreker Lamberg.

– Dersom det er viktig for deg med fleksibel arbeidstid, er det et betimelig spørsmål å stille. Men vent med spørsmålene til du har fått vist frem mest mulig av hvem du er.

– Om du har ønsker som går noe utover hva arbeidsgiver er vant til, kan viljen til fleksibilitet være større dersom de virkelig vil ha deg, legger hun til.