Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken eller sende en mail til karrierekoden@schibsted.no. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Jeg lurer på hvordan årsstudier og enkeltemner som har gitt studiepoeng, vektes når man søker jobb.

La oss si at jeg ikke har ledererfaring, er i midten av 20-årene, og tar et årsstudium i ledelse. Ville det ha kvalifisert meg for å ta på meg lederoppgaver?

Vet at det er flere faktorer som spiller inn her. Min arbeidserfaring, meg som person, vennskap og kjennskap…

Konkret: Er det noe poeng i å ta årsstudium eller enkeltemner i kombinasjon med jobb, om jeg ønsker å bli leder en vakker dag?

Jobbeksperten:

Tusen takk for din mail. Jeg blir alltid glad når jeg hører om kandidater som ønsker å heve sin kompetanse innenfor et fagfelt de interesserer seg for.

Det er klart at du lærer mye gjennom praktisk ledelse, men jeg tenker at det absolutt vil være et pluss å ha den formelle kompetansen på plass også. Dersom du allerede har praktisk erfaring fra lederrollen, vil et årstudium gi deg et godt grunnlag for forståelse for den teoretiske delen og du vil kunne stille sterkere i konkurransen om ledige lederjobber.

Fagsjef for rekruttering hos DNB, Guri Larsen. Foto: Jan T. Espedal

Dersom du ikke har noen ledererfaring, og ønsker deg en lederjobb, er det flere strategier du kan legge. Et årstudium er bedre enn ingenting, og det er av betydning hva slags utdannelse og kompetanse du har for øvrig når du skal ut og konkurrere om ledige stillinger. Jeg er litt tvilende til om et årsstudium alene kan gi deg bedre mulighet for å kunne lande en lederstilling. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med en karriereveileder for å se på din samlede kompetanse, og hva som skal til for at du kan være med å konkurrere om denne type jobb.

Fordelaktig

For en rekrutterer vil det absolutt bli sett på som et pluss at du har den formelle utdannelsen i tillegg til praktisk erfaring. Det er mange temaer i et årsstudium som du ikke nødvendigvis har erfaring fra eller kompetanse på i dag. I tillegg vil du sikre at du er oppdatert på rammebetingelser og det lov- og avtaleverk som regulerer arbeidslivet, trender i arbeidslivet, samt få bedre innsikt i menneskelige prosesser og relasjoner.

Dersom du har lyst og tid, vil jeg absolutt oppmuntre deg til å ta et årsstudium. Du kan selvsagt også velge å ta enkeltemner, men da må du være forberedt på at det vil ta lengre tid å komme i mål.

Lykke til med din videre utdannelse!

Beste hilsen

Guri

  • Våre jobbeksperter:

Henning M. Heitmann

Heitmann er advokat og partner i advokatfirmaet Sands. Han leder firmaets faggruppe for arbeidsrett. Heitmann er også mye brukt som foredragsholder innen fagområdet og gir faglige uttalelser til saker som omtales i mediene.

Alexandra Plahte

Alexandra Plahte er jurist og Leder for pensjonsrådgivning i Formuesforvaltning Pensjonsrådgivning AS. Hun jobber som uavhengig rådgiver for offentlige og private virksomheter og deres ansatte innenfor pensjon og ulike avgangsordninger.

Helene Tronstad Moe

Helene Tronstad Moe er ansatt som førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og er ekspert på tester og intervju.

Gisle Hellsten

Gisle Hellsten er leder ved Karrieresenteret ved UiO, ekspert på CV, søknad og jobbintervju, spesielt mot studenter og nyutdannede. Lang erfaring med å veilede personer som skal ta små og store valg i forbindelse med studier og karriere.

Guri Larsen

Guri Larsen er rekrutteringsekspert og har ledet et av Norges største rekrutteringsselskaper gjennom 16 år. Hun er nå fagsjef for rekruttering i DNB. Svarer på spørsmål om CV, søknad, intervju, tester og andre utvelgelsesmetoder du kan møte på når du søker jobb.

Runar Homble

Runar Homble er arbeidsrettsadvokat og partner i Homble Olsby. Daglig bistår han arbeidsgivere og arbeidstagere i forskjellige arbeidsrettssaker, blant annet omstillingsprosesser, oppsigelser og praktisk ledelse av ansatte. Homble holder også kurs og foredrag om disse temaene.

Mette Manus

Mette Manus er karriereveileder. Hun hjelper ungdom og voksne til å finne rett utdanning og yrke. I tillegg arbeider hun med omstilling i bedrifter.

Morten Røvik

Morten Røvik er lidenskapelig opptatt av personlig produktivitet og Getting Things Done-metodikken (GTD). Han er foredragsholder, rådgiver og underviser. I tillegg er Røvik daglig leder i Produktivnorge AS. Han kan hjelpe deg med å få gjøremål og forpliktelser under kontroll, både privat og i arbeidslivet.