La oss ta en titt på ansettelsesprosessen som har vært oppslag i en rekke aviser den siste måneden.

Enkelte har kanskje lært nå at man som offentlig ansatt ikke skal ta imot dyre gaver, men kan vi som jobbsøkere også lære noe av Tangens fremgangsmåte da han fikk jobben som ny sjef for Oljefondet?

Kritikken har kommet fra flere hold. Offentlige personer, som har vært på Sting-konsert og i privatfly betalt av Tangen, gjør nå om reiseregningene sine – etter at saken ble belyst i mediene.

Men når det kommer til selve ansettelsen, har ingen sagt at Tangen ikke er kompetent til å være oljefondssjef – snarere tvert imot.

Vi har kontaktet eksperter innenfor rekruttering, etikk og jus:

  • Myen Michaelsen, leder for research og analyse i rekrutteringsselskapet Experis

  • Øyvind Kvalnes, filosof og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI

  • Arbeidsrettsadvokat Henning Heitmann

Med bakgrunn i Tangens metode gir de deg konkrete tips til jobbsøkingen.

Myen Michaelsen, leder for research og analyse i rekrutteringsselskapet Experis. Foto: Experis

1. Tangen hadde 13 referanser. Hvor mange bør du ha?

«Når jeg setter sammen en referanseliste, så er det for å belyse flere sider av meg selv. Det er folk jeg har jobbet sammen med, folk som kjenner meg personlig, folk som kjenner til meg på forskjellige måter», sa Tangen under NRKs Debatten forrige uke. Tangen fortalte også at han satte opp 13 referansepersoner.

Det er mest vanlig å oppgi to til fire referansepersoner i en CV, forteller Myen Michaelsen, leder for research og analyse i rekrutteringsselskapet Experis.

– En del kandidater velger imidlertid kun å oppgi referanser på forespørsel. Dette har ofte sammenheng med hvilket arbeidsmarked kandidaten befinner seg i. Dersom man velger å føre opp referanser på en CV, må man sikre seg at referansepersonene synes at det er greit å bli oppringt noe oftere, sier hun.

Øyvind Kvalnes, filosof og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI. Foto: Tale Kvalnes Gossé

2. Sette opp venner som referanser. Er det greit?

Tangen har tidligere fortalt at han gjorde det veldig klart på referanselisten hvem som var hans personlige venner, og hvem som ikke var det.

Det kan være greit å sette opp venner som referanse, sier Øyvind Kvalnes, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI og forfatter av boken Etikk og samfunnsansvar.

– Men da må du være helt åpen om at dette både er en som kjenner deg faglig, og som er en mer eller mindre nær venn. Så blir det opp til potensiell arbeidsgiver å bruke denne referansen eller komme til at vennskapet gjør at uttalelsene fra denne personen ikke kan vektlegges, sier Kvalnes.

– Dersom du skulle ha en privat relasjon til en referanseperson, ville jeg gjort den som rekrutterer, oppmerksom på dette. Det viser god dømmekraft og forståelse av habilitet, legger rekrutteringsekspert Myen Michaelsen til.

3. Er det lurt å kontakte arbeidsgiver før du har søkt, for å høre mer om stillingen?

Nicolai Tangen sendte en e-post til Yngve Slyngstad, nåværende sjef for Oljefondet (men som altså ikke går av før om to år), og ba om en prat om hva jobben som oljefondssjef gikk ut på.

– På generell basis pleier jeg å oppfordre kandidater til å bruke nettverket sitt til å sjekke ut jobbmuligheter. Det er både lov og lurt å spørre dersom du ønsker å utforske om en konkret stilling er interessant for deg, eller om du har konkrete spørsmål, sier Michaelsen.

4. Er det greit å sende din potensielt fremtidige sjef en gave som en hyggelig gest?

I utgangspunktet virker det søkt å sende en mulig fremtidig arbeidsgiver en gave, sier Kvalnes.

– Det kommer an på sammenhengen, men det er vanskelig å tenke seg en situasjon hvor det er en naturlig ting å gjøre. Spørsmålet er jo hva vi legger i «potensielt». Er det allerede klart at jobbsøker har en plan om å søke jobb der? Eller er det bare tenkelig at jobbsøker en eller annen gang senere i karrieren kan komme til å gjøre det? Uansett handler det om kontekst. Fra forskning vet vi at selv ganske små oppmerksomheter legger føringer på hva en beslutningstager gjør, så arbeidsgivere skal også være forsiktige med å ta imot gaver.

Arbeidsrettsadvokat Henning Heitmann. Foto: Jan T. Espedal

5. Kan man, som Tangen, be om å bli unntatt fra offentlige søkerlister?

Navnet til Tangen dukket ikke opp i den offentlige søkelisten før dagen før ansettelsen.

Utgangspunktet er offentlighet om hvem som søker på stillinger i offentlig virksomhet. Prinsippet gjelder ikke i privat sektor, sier Henning Heitmann, jobbekspert og arbeidsrettsadvokat i SANDS.

– Det er ikke tilstrekkelig for å bli unntatt at en søker opplever det som ubehagelig å få sitt navn på en slik liste. Det må foreligge spesielle omstendigheter og påvises at innsyn vil kunne føre til konkrete skader eller ulemper. For eksempel kan det være grunnlag for å gjøre unntak for en søker hvis det i en virksomhet under omorganisering kan skape uro om det blir kjent at en av lederne har søkt en ny stilling.

I stillinger det knytter seg stor offentlig interesse til, vil terskelen for å bli unntatt fra oppføring på søkeliste være høy, understreker Heitmann.

Opplysninger om søkeren kan bli gjort offentlige selv om søkeren har bedt om ikke å bli ført opp på søkerlisten, men da skal søkeren varsles før det offentliggjøres.

Søkeren har da en mulighet for å trekke søknaden sin og dermed likevel ikke bli ført på søkerlisten, forklarer advokaten.

– Det er ingen ting kritikkverdig i at en søker ber om unntak fra å stå på søkerlisten. Det er fullt og helt de som ansetter, som har ansvaret for beslutninger som fattes omkring dette og øvrige beslutninger i en ansettelsesprosess.

  • Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe for Karriere.