Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken eller sende en mail til karrierekoden@schibsted.no. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Hei. I høst har jeg vært jobbsøker. Før jeg fikk napp var jeg på tre intervjurunder og sitter igjen men noen erfaringer. Ingen av intervjurundene har vært like, men alle har hatt en variant av svake og sterke sider spørsmål. Har du noen lure tips på hva man bør svare på dette?

Hilsen rådvill

Jobbeksperten: Så flott at du har fått jobb. Gratulerer.

Dette med svake og sterke sider er noe det kan være lurt å være forberedt på siden det er vanlig at det dukker opp i en eller annen variant. Slik jeg ser det, er det noen ting man skal forsøke å unngå og noen ting man skal forsøke å oppnå, når man svarer på den type spørsmål.

Leder av karrieresenteret ved UiO, Gisle Hellsten. Foto: Jan T. Espedal

Mitt inntrykk er at det dine evne til å vise selvinnsikt som er sentralt når arbeidsgiver spør. Det er med andre ord ikke rett og galt svar som står i fokus, men din evne til å kunne beskrive egne prestasjoner, egne ferdigheter og kunnskaper, aller helst med bruk av konkrete eksempler.

Det er spesielt tre ting jeg mener det er viktig å unngå:

Det første er å si at man ikke har svake sider eller sterke sider. Vi er alle mennesker og vi har alle ting vi er mer eller mindre gode på. Det å hevde at man ikke har noen dårlige sider viser lav selvinnsikt. Det er heller ikke et godt svar å si «det var et vanskelig spørsmål, jeg vet rett og slett ikke». Videre mener jeg det ikke er en heldig strategi å beskrive en dårlig egenskap som faktisk viser seg å være en god egenskap. Eksempelvis – «jeg har problemer med å si nei når jeg får forespørsler fra kunder. Det betyr travle dager innimellom, men jeg har så langt klart å håndtere dette og kundene er fornøyde».

Sterke sider

På samme måte som alle andre svar man gir i et intervju, er det en god strategi å kunne vise til konkrete eksempler når man svarer. Sett svaret inn i en kontekst, vis til hva du gjorde og ikke minst: Si noe om oppnådd resultat. Det gjør svaret enkelt for arbeidsgiver å forholde seg til.

Tenk gjennom situasjoner du har vært i og hvor du har prestert godt. Det kan være at du er god til å for eksempel samarbeide og oppnå resultater med andre. Beskriv en situasjon hvor det skjedde, og fremhev i svaret at du er en sterk lagspiller. Synes du det er vanskelig å vite hva dine styrker er, kan et godt tips være å lese alle attestene du har fått. Hva står det der? Hva fremhever tidligere sjefer?

Svake sider

Relater svaret til noe som er relevant for jobben du søker deg til. Hvis du skal jobbe med et nytt fagfelt, eller i en rolle som er ny for deg, kan det være noe å trekke frem. Eksempelvis kan man si at man ikke har direkte erfaring med å lede andre hvis dette er din første jobb hvor personalledelse inngår.

Du kan nevne at du har erfaring med å jobbe tett sammen med andre og selvsagt erfaring med å bli ledet selv og at du kan hente inspirasjon fra disse erfaringene. Og selvsagt at du er svært villig til å lære, lytte og ta til deg tilbakemeldinger på en konstruktiv måte.

Unngå å diskvalifisere deg fra stillingen ved å være for brutal når du beskriver svake sider. Det er ikke heldig å si at din svake side er at du frekk mot kunder og kolleger. Hvis det skulle være tilfelle at du er det, må du gå i deg selv og endre adferd og ikke nevne det selv for arbeidsgiver.

Det finnes altså ingen oppskrift på hva det riktige svaret vil være. Det er noen ting man bør unngå. Og hvis du har fokus på selvinnsikt, god eksempelbruk og relaterer svaret ditt til noe som er relevant for jobben, tror jeg du vil kunne gi gode svar.

Hilsen Gisle Hellsten

  • Våre jobbeksperter:

Henning M. Heitmann

Heitmann er advokat og partner i advokatfirmaet Sands. Han leder firmaets faggruppe for arbeidsrett. Heitmann er også mye brukt som foredragsholder innen fagområdet og gir faglige uttalelser til saker som omtales i mediene.

Alexandra Plahte

Alexandra Plahte er jurist og Leder for pensjonsrådgivning i Formuesforvaltning Pensjonsrådgivning AS. Hun jobber som uavhengig rådgiver for offentlige og private virksomheter og deres ansatte innenfor pensjon og ulike avgangsordninger.

Helene Tronstad Moe

Helene Tronstad Moe er ansatt som førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og er ekspert på tester og intervju.

Gisle Hellsten

Gisle Hellsten er leder ved Karrieresenteret ved UiO, ekspert på CV, søknad og jobbintervju, spesielt mot studenter og nyutdannede. Lang erfaring med å veilede personer som skal ta små og store valg i forbindelse med studier og karriere.

Guri Larsen

Guri Larsen er rekrutteringsekspert og har ledet et av Norges største rekrutteringsselskaper gjennom 16 år. Hun er nå fagsjef for rekruttering i DNB. Svarer på spørsmål om CV, søknad, intervju, tester og andre utvelgelsesmetoder du kan møte på når du søker jobb.

Runar Homble

Runar Homble er arbeidsrettsadvokat og partner i Homble Olsby. Daglig bistår han arbeidsgivere og arbeidstagere i forskjellige arbeidsrettssaker, blant annet omstillingsprosesser, oppsigelser og praktisk ledelse av ansatte. Homble holder også kurs og foredrag om disse temaene.

Mette Manus

Mette Manus er karriereveileder. Hun hjelper ungdom og voksne til å finne rett utdanning og yrke. I tillegg arbeider hun med omstilling i bedrifter.

Morten Røvik

Morten Røvik er lidenskapelig opptatt av personlig produktivitet og Getting Things Done-metodikken (GTD). Han er foredragsholder, rådgiver og underviser. I tillegg er Røvik daglig leder i Produktivnorge AS. Han kan hjelpe deg med å få gjøremål og forpliktelser under kontroll, både privat og i arbeidslivet.