«Kan du starte på mandag?»

For tidligere barsjef, Cecilie Hovde Olsen (25), tok det ikke lang tid fra tappekranene ble stengt til hun skjønte at hun måtte skifte beite. Siden gikk det slag i slag.

– Jeg sendte inn en søknad på en mandag. Mandagen etter hadde jeg min første vakt, sier hun om bransjebyttet.

Nå jobber hun i netthandelavdelingen til dagligvareforretningen Meny i Oslo, hvor hun plukker varer som kunder har bestilt via nettet. Det innebærer også nattarbeid.

Det tok ikke lang tid før Cecilie Hovde Olsen var i full sving på ny jobb. Foto: Dina Danielsen

Hun var én av 2560 søkere fra fylkene Oslo og Viken som søkte på samme stillingsannonse i slutten av mars. Butikkjeden opplevde en enorm etterspørsel. Over 5000 personer søkte seg til 80 stillinger rundt omkring i landet.

Nå er alle jobbene besatt.

– Jeg tror det hadde mye å si at jeg hadde lang erfaring fra serviceyrket, og at jeg er vant til å jobbe nattevakter, svarer Olsen på spørsmålet om hvorfor hun fikk jobb hos dagligvarekjeden.

Dessuten var hun tidlig ute med å omstille seg.

Plasthansker er påkrevd under plukking av varer som skal sendes hjem til kunder. Foto: Dina Danielsen

Høye søkertall

Ingrid Bexrud er rekrutteringsansvarlig hos Meny og forteller om en enorm pågang av ivrige arbeidssøkere.

– Jeg ble nedringt døgnet rundt og måtte til slutt fjerne telefonnummeret mitt fra annonsen, forteller hun.

Ingrid Bexrud er rekrutteringsansvarlig hos Meny og forteller om en enorm pågang av ivrige arbeidssøkere. Foto: Meny

Søkertallet på utlyste stillinger i matvareforretninger i Oslo ligger som regel et sted mellom 100–400 søkere. Det som er unikt med dagens situasjon, er kompetansen til søkerne og den endrede livssituasjonen mange befinner seg i, ifølge Bexrud.

– Det har vært naturlig å ansette de som har jobbet tett på service i lignende bransjer, og som nå står uten jobb, eksempelvis utelivs- og restaurantbransjen.

Det viktigste har likevel vært å sjekke motivasjonen til de enkelte. Det er spesielt én setning man bør styre unna, ifølge rekrutteringsansvarlig Bexrud: «Jeg må bare sjekke om jeg får mer utbetalt ved å velge dagpenger.»

Tirsdag 21. april var 10,7 prosent av arbeidsstyrken i landet uten jobb eller registrert som arbeidssøkere på tiltak hos Nav. Ledigheten er nå høyest i Oslo, med 13,1 prosent.

Cecilie Hovde Olsen ser seg ikke tilbake. – Mange aktører innen utelivsbransjen kommer til å gå konkurs når samfunnet åpner igjen, tror hun. Foto: Dina Danielsen

Flere bransjer har økt omsetningen

Det er ikke bare nedgang å spore i arbeidsmarkedet. Koronakrisen har vist at flere bedrifter utvikler sine tjenester. Tall fra Virke, landets nest største arbeidsgiverforening, viser at 42 prosent ser nye måter å levere varer og tjenester på. Spesielt med hensyn til digitale løsninger.

– Det kan gjøre at de som innehar digital kompetanse, blir enda mer attraktive, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Flere bransjer har også økt sin omsetning den siste måneden, viser hovedfunn fra en medlemsundersøkelse fra midten av april:

  • Dagligvare har opplevd 35 prosent økning i etterspørsel

  • Byggevarehandel har en oppgang på 34 prosent

  • Helseindustri med apotekene stiger med 18 prosent

Konserndirektør i rekrutteringsfirmaet Manpower, Sølvi Spilde Monsen, forteller om flere bransjer som trenger folk. Søkertrykket er spesielt høyt på stillinger som ikke krever formell utdannelse, innen segmentene dagligvare, netthandel, lager, logistikk og kundeservice.

– Behovet for helsepersonell og mennesker til å fylle stillinger innen offentlige etater og kundeservice er også høyt, sier Monsen, som påpeker at flere banker og andre finansinstitusjoner har fått et økt behov for kunderådgivning.

Olsen tror lang erfaring fra serviceyrket hadde betydning for at hun landet butikkjobben. Foto: Dina Danielsen

Dette ser arbeidsgiverne etter

Koronakrisen påvirker også rekrutteringsprosessene og hvilke egenskaper arbeidsgivere ser etter. Finn Jobb har gjennomført en analyse av stillingsannonser publisert i perioden 12. mars til 12. april i år og sammenlignet disse med stillingsannonser fra samme periode i fjor.

Innsikten fra Finn viser at virksomhetene nå i større grad jakter på ansatte med gode samarbeidsevner og handlekraft.

Det er særlig fem egenskaper arbeidsgivere ser etter:

  • Lagspiller (etterspørres 64 prosent oftere enn samme periode i fjor)

  • Løsningsorientert (59 prosent oftere)

  • Inkluderende (46 prosent oftere)

  • Nysgjerrig (40 prosent oftere)

  • Utadvendt (12 prosent oftere)

Jobbanalytiker og produktdirektør for Finn Jobb, Christopher Ringvold, tror vi må samarbeide mer på tvers av fagdisipliner i fremtiden. Foto: Finn.no

Omstillingsevne er ofte avgjørende

Til tross for at vi fortsatt står midt i koronakrisen, er det stor aktivitet blant jobbsøkerne på Finn.

– For disse jobbsøkerne kan det være høyst relevant å vite at kandidater som kan vise til at de er løsningsorienterte, vil være særlig attraktive i dagens og fremtidens arbeidsmarked, sier jobbanalytiker og produktdirektør for Finn jobb, Christopher Ringvold.

Det kommer tydelig frem i utlysningstekstene som Ringvold har analysert, som følger de økonomiske konsekvensene etter covid-19.

– Vi ser at arbeidsgivere i økende grad er opptatt av de personlige egenskapene til kandidaten. De er på jakt etter tilpasningsdyktige kandidater som kan stå i endring.

Ringvold tipser arbeidssøkere til å dokumentere at de har omstillingsevne ettersom det er vanskelig å spå hvordan jobbmarkedet vil se ut etter krisen. Men én ting er sikkert:

– De siste årene har vi sett at virksomheter fokuserer på endringsvilje blant potensielt nye kolleger.

Innovasjon og videreutvikling vil bli spesielt viktig for mange bedrifter fremover. Ringvold mener vinnerne i fremtidens arbeidsmarked kommer til å være de som spiller andre gode, viser handlekraft og tenker alternative løsninger.

– Vi må samarbeide på tvers av fag og bakgrunn for å lage nye og vinnende konsepter. Virksomheter kommer til å legge mye vekt på å bygge gode team som klarer å skape, utvikle og gjennomføre sammen. Det stiller krav til samarbeid blant de ansatte, og dette er nok en grunn til at flere søker seg sterke «lagspillere» nå.

Meld deg til tjeneste

Har du mye tid til overs, har konserndirektør i Manpowerer, Sølvi Spilde Monsen, særlig ett tips: Meld deg til tjeneste!

Konserndirektør i Manpower, Sølvi Spilde Monsen. Foto: Geir Anders Rybakken Oerslien

– Å ha frivillig arbeid på CV-en sier mye om hvem du er, og hva du brenner for. For mange kan det også gi mening under krisen, sier hun.

Men for å få jobb under krisen er det viktigste likevel å være på ballen: å være raskt ute med å ta kontakt med mulige arbeidsgivere, søke jobber og registrere seg hos bemanningsselskaper.

– Noen som blir permittert, tenker kanskje «ja, ja, jeg får jo lønn uansett». Andre kaster seg rundt og prøver nye ting. Det viser fleksibilitet og læringsvillighet.