Da Linn Therese Jensen (30) hadde søkt seg inn på lærerstudiet etter videregående, fikk hun høre i et familieselskap at «det var hun for flink til».

Dermed ble det en omvei innom jusstudier før hun innså at motivasjonen manglet – og igjen landet på det som var den opprinnelige planen.

Når hun nå, noen år senere, fullfører lærerstudiet, er hun klar på at motivasjonen er nøkkelen til de gode karakterene hun har hatt de siste årene.

– Jeg tror det har hjulpet å studere noe jeg brenner for. På mine tidligere studier varierte karakterene fra D til A, og jeg syntes mange av fagene var kjedelige og umotiverende. Mitt hovedtips blir derfor å følge hjertet når man velger studier.

FORNØYD: Da Linn Therese Jensen fikk studere det hun brant for, kom A-ene på løpende bånd. Foto: Privat

Fikk kun A-er: Dette er hennes beste lesetips

I vår fullførte 30-åringen graden, og denne høsten starter hun som adjunkt ved Tjøme ungdomsskole i Vestfold.

De siste to årene av studiet fikk hun bare A-er.

– Hvis du interesserer deg for det du velger å studere, blir det artigere å lese pensum, og ønsket om å gjøre det bra styrkes. Det er dumt å ende opp innenfor for eksempel finans hvis det du egentlig elsker, er litteraturhistorie.

Hennes beste lesetips er å lese absolutt alt av pensum, i hvert fall det første året av studiet.

– De neste årene vil du ha større forutsetninger for å finne ut hvilke deler av pensum du bør fokusere på, hva du kan lese raskt over, og hva du eventuelt kan stå over, sier Jensen.

Hun mener det er essensielt å finne en studieteknikk som passer best for den enkelte. For hennes del har det vært å møte opp på alle forelesninger og å ta notater i hver time.

– Jeg har sjelden benyttet notatene fra forelesning under eksamensforberedelsene, men jeg tror at informasjonen har satt seg bedre etter at jeg har fått det inn både auditivt, visuelt og gjennom egne fingre enten ved bruk av PC eller penn og papir.

Her er Linns tips til årets studenter:

  1. Studer noe du interesserer deg for.

  2. Start tidlig med å lese pensum, du lander fort bakpå hvis du utsetter lesingen bare en uke eller to.

  3. Les alt av pensum – i alle fall det første studieåret. Da er du bedre rustet til å prioritere pensumlesingen de neste årene, alternativt finne annen litteratur hvis pensumbøkene ikke fører til ønsket læring.

  4. Benytt alternative kunnskapskilder som for eksempel Youtube, podkaster, leksika og dokumentarer hvis det funker som erstatning eller supplement til pensum. Husk å være kildekritisk!

  5. Hvis du motiveres best av å jobbe med andre, finn deg en kollokviegruppe som har de samme ambisjonene som deg. Del opp pensum dere imellom, skriv notater, og del så disse med hverandre. På denne måten kan 1000 sider med pensum for eksempel reduseres til 250 sider hvis dere er fire stykker.

  6. Dra på alle forelesninger. Uansett om du føler at du ikke får så mye ut av en forelesning, lærer du ofte mer enn du tror.

  7. Se på foreleserens Powerpointer. Disse sier mye om hva han eller hun mener er sentralt, og er en god rettesnor for hva som kan komme på eksamen.

  8. Tenk over hvordan du best lærer nye ting. Selv synes jeg det hjelper å systematisere notatene visuelt gjennom for eksempel å lage tankekart eller tegne illustrasjoner som passer til notatene mine.

Også professor ved NHH, Inger Stensaker, påpeker viktigheten av å lage tankekart og gå på forelesninger. Sammen med elleve andre er hun kåret til landets beste forelesere, og her kan du lese flere av deres studietips.

VAR JUSSTUDENT: Minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Utdanningsministeren: – Belønn deg selv når du lykkes

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø sier kunnskap ikke kommer gratis. Hennes beste tips til studentene er å jobbe hardt.

– Bruk tid på å lære deg å skille gode argumenter fra dårlige og forstå hvordan man bør angripe nye problemstillinger. Og til sist: Ta vare på hverandre. Studietiden er ingenting uten et godt studentfellesskap, og der har hver og en et ansvar for å sikre gode læringsmiljøer på og utenfor lesesalen.

Selv studerte hun jus. Den beste studieteknikken hennes var å ta studiet på alvor.

– Kom forberedt til forelesninger, delta aktivt i diskusjoner og bruk tid på å lære deg stoffet ordentlig. Diskuter med medelever – de er utrolig gode kilder til kunnskap og ser ofte ting på andre måter enn deg selv. Husk også å ha det gøy, og belønn deg selv når du lykkes på veien. På et lesetungt studium som jusen var det heller ingen annen vei utenom å lese, lese, lese.