Kate Günther Ellefsen er utdannet kokk, men drømte om å bli helikopterpilot. Tilfeldigheter gjorde at hun endte opp som kake-millionær:

45-åringen finansierte den kostbare utdannelsen med jobb som baker på sjøen. Men med mye fritid mellom arbeidsperiodene bestemte hun seg for å spe på litt ekstra, og tok opp morens kransekakebaking for venner og kjente.

Da hun senere fikk jobb som helikopterpilot i Nordsjøen, bakte hun i friukene. Mens Kate fløy nordsjøarbeidere til og fra jobb, solgte faren og småsøsknene kakene. Overskuddet ble investerte i nytt bakeutstyr.

En dag fikk hun en bestillng på 500 kransekaker. Da forsto hun at dette ikke lenger var en hobby som hun kunne drive med på fritiden. Det var en jobb.

Julebaksten er allerede i gang på Grini. Kransekakene er ferdig stekt etter ti minutter i stekeovnen. Så blir de pyntet med melis, avkjølt og lagt i fryseren. Der holder de seg i inntil to år. Her samarbeider Kate Günther Ellefsen og Milena Wrona. Foto: Olav Olsen

Satte hele familien i arbeid

– Jeg måtte ta et valg. Jeg startet mitt eget firma. Det har jeg ikke angret på, sier Ellefsen.

Hun etablerte Grini Hjemmebakeri i låven på gården hvor hun vokste opp. Faren har vært med fra starten. Nå jobber også søsteren og broren i familiebedriften.

Selv bor Ellefsen bare et steinkast unna. Det er praktisk når barna er fire og seks år, og mannen er helikopterpilot.

Kate Günther Ellefsen har etablert seg i den gamle stallen på Grini gård. Hun har vokst opp på gården, som har ligget her siden middelalderen. Foto: Olav Olsen

Fikk hjelp til å tenke utenfor boksen

Fordi hun har gjort noen smarte grep, kan Ellefsen leve godt av favoritthobbyen. Å melde seg inn i nettverket Kvinner i business hjalp henne til å tenke større og mer helhetlig.

– Som gründer er man mye alene, og man tør ikke alltid tenke utenfor boksen. Jeg meldte meg på utviklingsprogrammet «Bli Større» i Kvinner i business, og har hatt mentor der. Jeg ser hvordan andre kvinner har løst det. Da tenker jeg: Det der kan jeg også.

Toril Flåskjer har vært styreleder i nettverket Kvinner i business siden starten i 2011. Til daglig er Flåskjer direktør på Grand Hotel i Oslo. Foto: Hege Finsrud

Det finnes flere nettverk for gründere rundt om i landet. Kvinner i Business er et nettverk i Asker og Bærum for kvinner som driver eller ønsker å starte egen virksomhet. Styreleder Toril Flåskjer forteller at nettverket har rundt 220 medlemmer.

– Kate Günther Ellefsen har fått individuell veiledning og har deltatt i flere av våre programmer. Hun har vist en imponerende utvikling av egen virksomhet, sier hun.

Med hjelp fra kvinnenettverket fikk også Grini Hjemmebakeri en million kroner i støtte fra Innovasjon Norge. De kvalifiserte til støtte blant annet fordi det er spesielle ordninger for lokalmat og grønt reiseliv.

Strategiansvarlig Jeanett Sandmo i Innovasjon Norge tar gjerne imot flere søknader fra bedrifter som vil vokse. Foto: Innovasjon Norge

– Vi ønsker særlig søknader fra gründere med ambisjoner om vekst, sier strategiansvarlig Jeanett Sandmo i gründerdivisjonen i Innovasjon Norge.

Sandmo forteller at det er mange små og mellomstore bedrifter i Norge, men mener det er for få som vokser seg store.

– For at vi skal opprettholde velferdssamfunnet, er vi avhengig av bedrifter som kan, tør og vil skape verdier for flere, sier Sandmo.

Innovasjon Norge har både en egen gründertelefon og egne rådgivere som kan diskutere forretningsideer.

Fransk innpakning

Å være i konstant utvikling er viktig for en nisjebedrift. Kate Ellefsen begynte å produsere kransekakestenger og mandelroser for å gjøre mandelkaker til et helårsprodukt.

Bedriften har omtrent ikke svinn. Kakestenger som sprekker kan bli smaksprøver. De maler mandlene selv og har også begynt å selge mandelmel.

Mandelrosen ble til for å ha en pen mandelkake som kan selges hele året. I januar fikk den prisen Årets bakst. Foto: Olav Olsen

Prisbelønnet

Kate Günther Ellefsen ble kåret til Årets gründer i Asker og Bærum i 2017. Kakebakeren liker konkurranser. I januar i år fikk hun prisen Årets bakst i Det Norske Måltid. Lekker innpakning var en del av begrunnelsen for prisen.

– Jeg visste ikke at emballasje hadde så mye å si for et ferdig produkt, sier Ellefsen. Tidligere kopierte hun bedriftslogoen på bakrommet og handlet esker på butikken. Nå løfter pastellfargede kartonger kakene til franske fristelser.

Nye, lekre kartonger løfter kransekakene til franske fristelser. Foto: Olav Olsen

Julebaksten er i gang

I fjor pumpet hjemmebakeriet kransekakeprodukter av 30 tonn mandelmasse. I 2017 omsatte hun for 6,1 millioner. I fjor var omsetningen steget til 7,9 millioner.

Hun velger å vokse sakte for å beholde oversikten.

– Jeg har tro på en sunn vekst og en sunn balanse, men nå planlegger vi å utvide lokalene, sier Ellefsen.

Storesøster Kristin Günther-Ellefsen (47) har full kontroll økonomien på det provisoriske kontoret i den gamle stallen. Hun gleder seg til å få mer plass når lokalene utvides. Foto: Olav Olsen

Vil plante nøttetrær

Ellefsen er nøye på sporbarhet i alle ingredienser. Den neste ideen føyer seg inn i samme tankegang: Nå vil hun bake hasselmakroner.

Før krigen var det vanlig å plukke hasselnøtt i Norge. Nå har hun akkurat hatt en gartner på besøk fordi hun ønsker å plante egne nøttetrær.

– Det er bare om å gjøre å finne en sort som trives. Drømmen er å beplante et stort område med trær og at noen av disse er store nok til å bære frukt allerede til høsten, sier hun ivrig.

Kate Ellefsens 10 beste tips til små bedrifter som vil vokse

1. Start forsiktig. En sunn vekst gir oversikt. Jeg hadde en annen jobb under oppstarten, og investerte alle pengene jeg tjente på kakene i nytt utstyr. Det var verdifullt den dagen jeg startet eget firma.

2. Sett deg godt inn i hvilke regler som gjelder for den bransjen du skal etablere deg i. For meg var det spesielle regler fordi jeg lager mat.

3. Sett deg godt inn i hvilke regler som gjelder for regnskap. Søsteren min hjelper meg med dette.

4. Undersøk hvilke muligheter du har til å få støtte til etablering. Jeg gikk til Etablerertjenesten i kommunen der jeg bor.

5. Søk ny kunnskap. Da blir det lettere å tenke utenfor boksen. For meg var det viktig å melde meg inn i nettverket Kvinner i Business. I nettverket har jeg fått personlig veiledning, ny inspirasjon, de har hjulpet meg med å søke støtte fra Innovasjon Norge og jeg har fått en helhetlig markedsføring.

6. Kan du finne noen flere produkter som gir deg flere ben å stå på? Jeg har begynt å bake kransekakestenger og mandelroser fordi de kan selges hele året. Jeg er konstant på jakt etter nye produkter.

7. Samarbeid med flere aktører når du skal ansette noen. Det er dyrt å annonsere etter arbeidskraft. Jeg har samarbeidet med Nav med godt resultat.

8. Bruk kunnskapen til dine ansatte. En av mine ansatte er utdannet arkitekt fra Polen. Hun kunne hjelpe meg med arkitekttegninger når vi nå skal bygge ut.

9. Selg direkte til kunden. Da tjener du mer per solgte produkt. Vi står på Bondens marked, har eget utsalg og har laget hentestasjoner for kaker.

10. Lag helhetlig kommunikasjon og vær til stede på sosiale medier. Legg omtanke i emballasjen. Jeg visste ikke at det hadde så mye å si. Vurder å kjøpe deg profesjonell hjelp.