GODT BETALT: Henrik Sørensen Storsveen (24) fra Trysil valgte en kort utdanning. Foto: Ketil Blom Haugstulen

– Jeg ville ikke bruke årevis på universitetet. Årsaken til at jeg valgte denne karriereveien var fordi det var kort utdanning og godt betalt, sier flytekniker Henrik Storsveen.

Han er kun 24 år, men tjener bedre enn gjennomsnittet. Det til tross for at han valgte en karrierevei som kun innebar videregående skole og to år i lære.

En gjennomsnittlig månedslønn i Norge ligger på 44.310 kroner. Med en lønn på mellom 50.000 og 60.000 kroner kan Storsveen si seg godt fornøyd.

– Jeg angrer ikke på karrierevalget. I stedet for å sitte igjen med en halv million i studiegjeld, har jeg en god sum på bok allerede som ferdig utdannet.

– Dessuten liker jeg å fikse ting og jobbe med hendene. Det virket spennende å jobbe med noe ikke alle andre jobber med, legger han til.

FORNØYD: Henrik Storsveen startet karrieren i SAS som lærling. Nå har han fast jobb samme sted. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Yrkene med kort utdanning og høy lønn

– Det er fullt mulig å tjene gode penger selv om man ikke har en master fra et universitet, bekrefter Gisle Hellsten, leder av karrieresenteret ved Universitetet i Oslo.

Vi har tidligere skrevet om utdanningene du får betalt for å ta og jobbene du kan få helt uten utdannelse.

Jobbene vi skal ta for oss her, krever riktignok noe utdanning – men til gjengjeld er den svært kort. Og det beste? Yrkene gir deg også, på tross av lav utdanning, svært god lønn.

JOBBET SEG OPP: Gjennom kompetansebygging og erfaring har Henrik Storsveen gått fra flymekaniker til flytekniker. Det innebærer også en stigning på rundt 10.000 kroner i månedslønn. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Flymekaniker

En flymotormekaniker overhaler, reparerer, tester og tar service på luftfartøyets motorer.

Opplegg: Du kan ta flymotormekanikerfag via et yrkesfaglig løp i videregående opplæring, hvilket innebærer tre år på skole og to år i bedrift.

Gjennomsnittlig månedslønn: 53.630 kroner (mekanikere innen flytekniske fag)

VARIERTE DAGER: Arbeidsoppgavene går ut på å være på vakt i tilfelle et fly får problemer. – Det kan være alt fra en ødelagt lyspære eller setetrekk til mer alvorlige feil som gjør at flyet ikke kan lette. Da må vi feilsøke for å finne ut av feilen, sier Henrik Storsveen (24). Foto: Ketil Blom Haugstulen

Brannkonstabel

Som brannkonstabel slukker du branner, og driver med rednings- og sikkerhetsarbeid i brannvesenet.

Opplegg: Yrkesutdanningen består av maks to års internopplæring ved det lokale brannvesenet, et nettbasert kurs i brannvern og et åtte ukers grunnkurs ved Norges brannskole.

Gjennomsnittlig månedslønn: 46.480 kroner

Flyveleder

En flyveleder overvåker og dirigerer flytrafikken i og rundt Norge.

Opplegg: Flyvelederutdanningen tar cirka to år, og består av grunnopplæring (teori og simulator) og praksis ved en operativ enhet i Norge. Første del av utdanningen foregår ved en flyvelederskole, og varer i ca. ni måneder. Studieavgiften dekkes, mens opphold dekkes av den enkelte.

Den praktiske delen av opplæringen ved en operativ enhet er lønnet. Man har da status som midlertidig ansatt frem til man eventuelt blir sertifisert flyveleder.

Gjennomsnittlig månedslønn: 80.420 kroner

JOBBEKSPERT: Leder av karrieresenteret ved Universitetet i Oslo (UiO), Gisle Hellsten. Foto: Jan T. Espedal

Journalist

En journalist samler og formidler informasjon gjennom aviser, nettaviser, TV eller radio.

Krav: Det er helt klart en fordel å ha en bachelor i journalistikk dersom du ønsker å jobbe som journalist, men det er strengt tatt ikke nødvendig. Journalist er ingen beskyttet tittel, og du kan komme langt med kontakter og erfaring. Det er også mulig å ta et årsstudium i journalistikk.

Gjennomsnittlig månedslønn: 48.510 kroner

Automatiker

En automatiker monterer og vedlikeholder automatiserte systemer.

Opplegg: Du kan ta automatiseringsfag via et yrkesfaglig løp i videregående opplæring, hvilket innebærer tre år på skole og ett og et halvt år i bedrift.

Gjennomsnittlig månedslønn: 45.700 kroner

Lokomotiv og T-baneførere

Jobben går ut på å frakte mennesker over korte eller lengre avstander.

Krav: Du kan utdanne deg til lokomotivfører ved Norsk Jernbaneskole. Studiet går over tre semestre. For å bli T-banefører må du ifølge Sporveiens nettsider være 21 år gammel, ha bestått videregående opplæring, samt ha god helse, god hørsel og godt fargesyn.

Gjennomsnittlig månedslønn: 55.970 kroner

OM YRKENE MED KORT UTDANNING: Leder av Karriere Troms, Finn Magne Spjelkavik. Foto: Karriere Troms

Fordelene og ulempene

Har du fag-, svennebrev eller fagskoleutdanning, vil du innenfor enkelte bransjer kunne få høy lønn, sier leder av Karriere Troms, Finn Magne Spjelkavik.

– Her vil tilbud og etterspørsel av din kompetanse være viktig. Om det er en privat eller offentlig arbeidsgiver, kan også ha betydning.

Uavhengig av bransje – engasjement, motivasjon og arbeidsinnsats er viktige faktorer som kan utløse høyere lønn, understreker Spjelkavik.

– Fordelen med en kort utdanning kan være lite eller ikke studielån, du kommer hurtigere ut i arbeid og tjener penger som igjen gir deg mulighet til å komme inn på boligmarkedet, sier Spjelkavik.

HAR SERTIFIKAT FOR Å JOBBE PÅ ULIKE FLY: Henrik (24) og de andre flyteknikerne utfører planlagt arbeid, generelt vedlikehold og service. Dette gjøres til visse tidsintervaller som er fastsatt av flyprodusenten. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Men: Det er ingen automatikk i at man går rett ut og tjener godt med kort utdanning, sier Hellsten.

Hvis målet er å tjene godt, kan det være lurt å sette seg inn i hvordan betingelsene som er knyttet til jobben er utformet, tipser karriereveilederen.

– Stillinger som er knyttet opp mot bonuser når man oppnår høye salgstall og lignende, kan utløse gode lønninger. Ofte kan grunnlønnen være ganske ordinær, men ved høy resultatoppnåelse kan man tjene godt, sier han.

KORT UTDANNING: Henrik Sørensen Storsveen gikk elektrofag ved Elverum videregående skole og tok deretter flytekniske fag på Skedsmo videregående skole. Foto: Ketil Blom Haugstulen