– Mange bruker covid-19 som en unnskyldning til ikke å komme seg videre. Vi står i et ekstremt vanskelig arbeidsmarked, og da er det nødvendig å jobbe hardere med søkeprosessen, sier karriereveileder Bente Person Samuelsen.

Det er lett å bli motløs i et arbeidsmarked med høy ledighet, men Person Samuelsen oppfordrer sterkt til ikke å bruke covid-19 som en hvilepute.

– Jeg skjønner at det er utfordrende å sitte hjemme alene og søke jobber. Det krever at vi tar tak i motivasjonen og blir gode på selvledelse, anbefaler hun.

Karriereveileder Bente Person Samuelsen oppfordrer arbeidsledige og permitterte til å jobbe ekstra hardt med jobbsøkingen i et vanskelig marked. Foto: Privat

Ta ansvar for karrieren

Antallet arbeidsledige er økende, og ved utgangen av februar har Nav registrert 207 900 helt og delvis ledige. Dette er den høyeste arbeidsledigheten i Norge siden andre verdenskrig. Mange reagerer med frykt og lammelse.

– Veldig mange permitterte og arbeidsledige går og venter på at situasjonen skal endre seg. De er preget av frykt og usikkerhet, men det er lurt å ta grep om fremtiden og karrieren nå, sier Person Samuelsen.

Hun forstår at mange venter i håp om å få tilbake sin gamle jobb, men det er ofte en lite fruktbar strategi.

– Vær proaktiv og se deg om etter andre muligheter raskt. Blir du permittert, kan dette være første steget mot en oppsigelse. Det kan være en idé å ta et vikaroppdrag og gå tilbake til din opprinnelige jobb etter hvert. Ha en tett dialog med arbeidsgiver, råder hun.

Tenk strategisk

Siden vi ikke vet langtidseffektene av koronapandemien, mener karriereveilederen det er nødvendig å ha en strategi og våge å tenke nytt.

– Det kan være lurt å se inn i «glasskulen» og lage en plan. Bruk gjerne tiden til å ta nettkurs og utdanning. Det er ekstremt viktig å være bevisst på kompetanseutvikling i dette markedet, sier hun.

Karriereveilederen oppfordrer også til å jobbe med nettverk og avtale møter med både venner og tidligere kolleger. Walk and talks og digitale kaffeprater kan ha en god effekt på motivasjon og psyke.

– Det er vanskelig å holde motivasjonen oppe når du søker jobber og får avslag etter avslag. Hvis du har gode sparringpartnere, er det lettere å løfte blikket og se muligheter.

Helse- og jobbcoach Kristine Bull-Engelstad oppfordrer jobbsøkere til å ta vare på helsen gjennom trening og fysisk bevegelse. Foto: Shutterstock

Vær i aktivitet

Kristine Bull-Engelstad, helse- og jobbcoach, kognitiv terapeut, fysioterapeut og yogainstruktør, tror også det er en fare for at noen lener seg for mye tilbake under covid-19. Hun mener det ofte er helsemessige utfordringer og manglende selvtillit som ligger bak.

– Mange vet ikke hvordan de skal ta tak. Det kan handle om mangel på endringskompetanse eller at de sliter helsemessig som følge av å stå utenfor arbeidslivet. Hvis de har hatt psykiske eller fysiske utfordringer fra før, vil det ofte forsterkes.

Hun mener noen kan ha glede av å oppsøke en coach, karriereveileder eller psykolog, men at det også er mye man kan gjøre selv gjennom friluftsliv og trening.

– Fordelen med å komme seg ut og i bevegelse er at det styrker fokuset og gir mer avspenning. Det fører til at vi tenker klarere, får mer energi og sterkere motivasjon som smitter over på flere områder i livet, sier helse- og jobbcoachen.

– Flesteparten av stillingene finnes i det skjulte markedet, så gå ut av komfortsonen, og prat med folk, oppfordrer helse- og jobbcoach Kristine Bull-Engelstad. Foto: Privat

Vær bevisst på tankene

Bull-Engelstad mener også det er viktig å være bevisst på hvordan vi tenker og snakker til oss selv.

– Vær bevisst på hva som foregår i topplokket. Negative og begrensende tanker skaper frykt. Dersom vi sitter fast i negativt tankespinn, øker stresset. Det kan føre til at vi blir passive og ikke klarer å ta tak i situasjonen. Positive og utvidende tanker er avgjørende for om du får det til.

Helse- og jobbcoachen oppfordrer til å gjøre mer av det som gjør deg glad for å komme ut av det negative selvsnakket:

– Det kan for eksempel være å trene eller å dyrke en hobby. Det øker lykkehormonene, slik at du får mer positive følelser og tar bedre valg. Slik styrker du mulighetene for å lykkes med jobbsøkingen.

Her er ti tips som får fart på jobbsøkingen

  1. Kom deg opp om morgenen. Sett på vekkeklokken, og lag en god morgenrutine. Tenk at å være arbeidssøker er en fulltidsjobb. Skap en god struktur og plan for dagen og uken.

  2. Sett av tid til fysisk aktivitet. Det kan være nok å komme seg ut døren på en tur hver dag. Bedriv trening du liker, enten det er jogging, styrketrening eller yoga. Trening og bevegelse gir fysisk og mental styrke. Det øker produksjonen av dopamin og serotonin, slik at du får mer energi, mestringsfølelse og glede.

  3. Jobb aktivt med nettverket. Snakk med tidligere kolleger og venner, og våg å ta kontakt med aktuelle arbeidsgivere. Selg deg inn til arbeidsgivere, selv om de ikke har utlyst stillinger. Bruk gjerne venner og andre som sparringpartnere, og vær bevisst på hvem som gir deg energi og pågangsmot.

  4. Bruk sosiale medier. Opprett eller forbedre din Linkedin-profil. Hold kontakten med tidligere kolleger og bekjente. Du kan også følge grupper der det legges ut aktuelle jobber, for eksempel på Facebook.

  5. Spiss CV og søknader. De fleste arbeidsgivere leser CV-en først. Sørg for å spisse den til jobbene du søker på. En CV skal i dag være nokså utfyllende, men på maks to sider. Skriv litt om hva du har gjort i ulike jobber. Husk å utdype kompetansen i nøkkelkvalifikasjoner, og ha gjerne bilde på CV-en. Søknadene bør også være spisset og en god besvarelse på stillingsannonsen, så de ikke virker masseproduserte.

  6. Søk jobber aktivt hver dag. Sett gjerne tre mål for dagen. Det kan for eksempel være å søke én stilling, registrere seg i et bemanningsbyrå og kontakte en potensiell arbeidsgiver. Pass på at målene du setter er realistiske, så de ikke skaper nederlagsfølelse.

  7. Vær bevisst på tankene dine. Det er fort gjort å havne i destruktive tankemønstre som jobbsøker. Legg merke til når tankene dine er begrensende og når de er utviklende og positive. Negative tanker skaper en destruktiv spiral med mye frykt og fører ofte til handlingslammelse. Prøv å la slike tanker passere, og grip tak i tanker som gir deg energi og åpner muligheter.

  8. Sett deg realistiske mål. Det kan være lurt å lage seg både delmål og mål du vil nå på lengre sikt. Det er ikke sikkert du kan få drømmejobben med en gang, men er det noe som kan være et godt skritt i riktig retning? Kjenn etter hva du har lyst til. Når du er drevet av indre motivasjon, er det lettere å gjennomføre og nå mål.

  9. Bygg kompetanse. Ta gjerne utdanninger på nett, eller delta på digitale kurs. Det finnes i tillegg mange interessante webinarer. Frivillig arbeid kan også være en måte å bygge kompetanse på. Husk å avklare med din NAV-veileder hva du har lov til å delta på som arbeidsledig. Utdanning.no presenterer en rekke gratiskurs og studiemuligheter.

  10. Sørg for nok hvile og gode pauser. Ta pauser, og sørg for påfyll av sunn mat som gir energi. Gi deg selv belønninger underveis, og trekk frisk luft når du trenger det. Meditasjon kan bidra til ro og fokus. Det finnes mange gode apper og YouTube-videoer med meditasjoner. Gode søvnrutiner er også viktige for å ha energi og gjennomføringsevne.

Kilder: Karriereveileder Bente Person Samuelsen og helse- og jobbcoach Kristine Bull-Engelstad