Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Jeg er masterstudent i samfunnsøkonomi og har nettopp blitt ferdig med mitt første semester. Fra før av har jeg en bachelor i samfunnsøkonomi og et årsstudium i psykologi. Ved siden av studiene har jeg hatt en rekke frivillige verv i studentmiljøet og deltidsjobb, i det siste relevant arbeid. I tillegg vil nok mange hevde at jeg har brukt i overkant mye tid på å synge i kor.

I det siste har jeg slitt med motivasjon for studiene. Dette har ført til at resultatene er deretter. Samtidig har jeg opplevd å lykkes stort i jobb og frivillige verv, begge deler finner jeg svært givende. Ofte tenker jeg at jeg er mer praktisk enn teoretisk anlagt da jeg har erfart at læring er lett når jeg jobber og følger opp de frivillige vervene. Tilværelsen på lesesalen oppleves treg og lite givende. Dette har ført til at jeg vurderer å ta en pause fra studiene og heller finne meg en heltidsjobb.

JOBBEKSPERTEN: Leder av karrieresenteret ved Universitetet i Oslo (UiO), Gisle Hellsten. Foto: Jan T. Espedal

Jeg er ambisiøs, målrettet og effektiv på jobb – men frykter at mange arbeidsgivere ikke vil ta meg seriøst da jeg ikke har mastergrad. Jeg ønsker ikke å bli byttet ut med en datamaskin før pensjonsalder, samtidig akter jeg ei å bli «den evige student».

Mitt spørsmål er dermed hvilke følger dette vil få for muligheten til videre karriere? Er det noen fallgruver som ikke er åpenbare å se for menigmann?

På forhånd takk for svar!

Mvh

Studentsångare, 26

Hei,

Slik du beskriver din situasjon virker det først og fremst på meg som om du har gjort veldig mye riktig så langt. Du har allerede en grad, og du har masse erfaring fra både lønnet og ulønnet arbeid/frivillighet.

Det at du nå står litt fast er ikke uvanlig. Det krever mye innsats, motivasjon og vilje for å fullføre en mastergrad i samfunnsøkonomi. Skorter det på dette, kan det bli en lang vei mot mål.

Når du har kommet til et punkt hvor du lurer på hva som vil være den beste veien videre, kan det ofte være smart å snakke med noen om dette.

Finnes flere alternativer enn å slutte på studiet

Et sted å begynne er å ta kontakt med studieveileder på ditt studiested. De har masse erfaring med å snakke med studenter som vurdere å gjøre noe annet enn å fortsette å studere, og kan være en god sparringpartner for å drøfte alternativer.

Som regel finnes det flere alternativer enn enten å fortsette eller slutte på studiet. Eksempelvis kan man ta opp muligheten for å ta permisjon i en periode for å se om det kan være det som vil passe deg best.

En god strategi når man vurderer å endre kurs, er å forsøke å holde så mange dører som mulig åpne og samtidig ha god oversikt over når disse dørene eventuelt stenges.

Hvis du slutter på studiene dine, kan det hende at du kan ta studiet opp igjen på et senere tidspunkt basert på de studiepoengene du nå har avlangt. Det kan også være mulig å ta opp fag som har gått dårlig, men det er viktig å sjekke det praktiske rundt dette. Det kan eksempelvis være noen frister man må forholde seg til.

For mange er det tilstrekkelig med bachelorgrad

Hvis du bestemmer deg for å jobbe en periode fremover, kan det også være en mulighet å ta opp studiene igjen på et senere tidspunkt. Også her kan det være smart å undersøke hva som vil gjelde for din situasjon, og studieveiledere kan bistå deg med å finne ut av hva du må forholde deg til.

Det er også mulig å anse seg som ferdig studert med en bachelorgrad. Du har allerede landet en relevant jobb med den utdanningen du har, og det kan for mange være tilstrekkelig med en bachelorgrad.

Hvis du opplever at manglende formell utdanning blir et hinder, kan du fylle på senere når du er motivert og klar.

Tjener bedre

Det kan til og med hende at du finner en arbeidsgiver som er villig til å finansiere en mastergrad for deg, men det er det ikke noen garantier for. For mange som begynner å jobbe, er lønn et viktig element. Og det er vanlig at en med mastergrad tjener mer enn en med bachelorgrad.

Det å studere når man mangler motivasjon, er tøft. Snakk med andre om din situasjon, og legg en plan for både kort og lang sikt. Husk at planer alltid kan endres, men det er viktig å ha god oversikt over hvilke frister og datoer du må forholde deg til for å kunne få maks utbytte av det du har oppnådd så langt.

Lykke til med valget.

Gisle Hellsten