TRONDHEIM: Hun var nettopp ferdig med videregående. Første gang Stine Skarstad Norevik skulle bestemme seg for utdanning, var hun mest opptatt av hva hun kunne bli etter endte studier.

Valget falt på mastergraden elektronisk systemdesign og innovasjon på NTNU.

Men hun merket kjapt at det var noe som ikke stemte.

«Dere synes også at dette er sykt kjedelig, sant?» spurte hun klassekameratene.

– Og responsen var bare «Eh, nei? Det er kjempeinteressant». Da ble jeg stresset. Jeg trodde alle var som meg, at vi alle syntes forelesningene var uinteressante. Jeg tenkte «Shit, hva har jeg gjort?».

– Hvis det er så flaut å droppe ut at du heller fortsetter på et studium du ikke liker, kommer du heller ikke til å trives i jobb når du er ferdig, mener Stine Norevik. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen

Norevik sluttet fem uker ut i studiet. Da hun våren etterpå skulle velge utdanning på nytt, var hun opptatt av å gjøre alt etter boken.

– Den første gangen hadde jeg åpenbart ikke lest meg godt nok opp. Denne gangen snakket jeg med studieveiledere og undersøkte fagene nøye for å være sikker på at det skulle passe meg.

Hun startet på en treårig bioingeniørutdanning og likte 80 prosent av fagene. Problemet var bare at det var de resterende 20 prosent som var avgjørende.

– Denne gang ble det mer komisk å slutte, sier Norevik, som valgte å fullføre året før hun droppet ut.

Da 22-åringen skulle velge utdanning for tredje gang på NTNU, endte hun opp med master i nanoteknologi.

– Da kjente jeg med en gang at det var riktig valg. Jeg kan ikke sette fingeren på hvorfor jeg fikk den følelsen, men det har kanskje sammenheng med at jeg vet veldig godt hvordan det kjennes å ha valgt feil.

Noreviks råd til andre som skal velge studier: – Finn ut hvilke fag og læreplansmål som er viktigst for yrket du skal bli, og om det også er disse fagene du syntes er mest spennende. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen

Tabu

Nå liker hun både fagene og jobbmulighetene etterpå.

Det er vanskelig å innrømme både for seg selv og for andre at man har tatt feil studievalg, sier leder av karrieresenteret ved Universitetet i Oslo (UiO), Gisle Hellsten.

– «Andre trives jo, så hva er galt med meg?» og «Hva vil mamma og pappa si?» er store spørsmål å forholde seg til. Det er aldri lett å gå mot strømmen.

Selv om Norevik har byttet mer enn det som kanskje er vanlig, har hun hatt en plan, påpeker Hellsten.

– Å evaluere hva man ikke trives med, samt å ha en gjennomtenkt plan for hvor man vil gå, er en god oppskrift. Selv om det ikke ble blink med én gang, har hun ikke brukt veldig mye tid på å lande riktig. Forhåpentlig kan hun dra nytte av dette resten av livet.

Det er ikke alltid lett å skjønne selv at man har valgt feil karrierevei. Her er tegnene Hellsten mener du bør se etter:

Fire tegn på at du har valgt feil studium

1. Du finner liten eller ingen glede i pensum eller forelesninger

– Liten grad av selvmotivasjon er et sikkert tegn.

2. Du fersker deg i selv i å hoppe over forelesninger

– Det kan være at du stadig vekk finner på unnskyldninger for ikke å lese på egen hånd og velger å droppe ut fra kollokviegrupper og annet sosialt samvær med medstudenter. Når du er mer fristet til å ta den ekstravakten på bensinstasjonen enn å gå de få meterne til forelesningen, er det ett av flere tegn på at alt ikke er som det skal være.

3. Du ser overhodet ingen vei videre med det du studerer

– Det er lav lyst til å komme i gang med neste semester og ingen klare formeninger om hva du kan bruke utdanningen til. Mulighetene som utdanningen gir, virker ikke særlig forlokkende.

4. Du begynner å innse at den utdanningen du har begynt på, viser seg å være noe helt annet enn du trodde

– Spørsmålet «er det dette her jeg skal holde på med videre, det var jo ikke det jeg trodde da jeg startet» dukker stadig oftere opp.

Har tatt lærdom

Norevik tror det er mye skam rundt det å droppe ut av et studium.

– Mange synes det er ekkelt å fortelle andre at de har sluttet eller byttet studier. Men det bør være et lett valg. Liker du ikke noe, skal du selvfølgelig ikke fullføre det.

Hun mener man ikke nødvendigvis taper på å velge feil.

– Hadde jeg tatt to friår fordi jeg var usikker på utdanningsvalg, hadde jeg sikkert valgt feil to ganger likevel. Man vet ikke om studiet er riktig eller feil før man har testet. Jeg fikk venner og lærte mye nytt likevel.

Drømmen hennes nå er å bli forsker innenfor medisin.