Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken eller sende en mail til karrierekoden@schibsted.no. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Jeg er innkalt på jobbintervju som skal foregå på video. Er det noe spesielt man bør tenke på når intervjuet foregår på denne måten? Hvilke feller må jeg absolutt ikke gå i? Jeg har hørt at det kan være vanskeligere å få god kjemi via video. Er det noe jeg kan gjøre for å skille meg ut og gi et godt inntrykk?

Jobbeksperten:

Hei, og gratulerer med intervju. Det betyr at de synes at din CV og bakgrunn er relevant og interessant. Denne gangen er du invitert til videointervju, og jeg forstår godt at du stiller spørsmål dersom du ikke fikk mer informasjon enn at du skal til et videointervju.

Videointervjuene kan ha litt forskjellig karakter

Noen ganger er det satt opp som et ansikt-til-ansikt-intervju med den som rekrutterer. Dette fungerer i prinsippet som et helt ordinært intervju, forskjellen er bruk av medium. Det blir vanskelig å få øyekontakt, og det er ikke like lett å se hvordan intervjueren reagerer på det du sier.

Fagsjef for rekruttering hos DNB, Guri Larsen. Foto: Aftenposten

Det mest brukte videointervjuet er derimot at du blir invitert til et videointervju hvor den som inviterer, har satt det opp slik at du faktisk ikke møter noen der og da. I stedet blir du presentert for tre–fire spørsmål skriftlig når du logger deg på den tilsendte lenken som de ber deg svare på.

Dette er en metode som brukes når det er spesielt mange søknader til en stilling. Da kan man lettere filtrere ut dem som imponerer mest, og slippe å bruke tid på alle. Man kan invitere langt flere til et videointervju som er satt opp på denne måten, enn dersom man inviterer til et tradisjonelt intervju.

Vanligvis får du en liten innledning

Den kan være i form av en video av arbeidsgiveren eller intervjueren, hvor de forklarer deg hva som skal skje. Vanligvis får du spørsmålet presentert som en tekst og med en tidsramme som du må holde deg innenfor når du svarer. De fleste pleier å gi deg to eller tre forsøk på å besvare ett og ett spørsmål før du sender inn videobesvarelsen.

Les nøye gjennom spørsmålet. Skriv det ned, og forbered svaret ditt før du setter i gang videoen. Pass på at du holder deg innenfor tidsbegrensningen pr. spørsmål, som normalt er på ett til to minutter.

Se inn i kameraet, og snakk tydelig. Du har relativt kort tid på deg, så spander et smil, og vis at du er glad for å ha kommet til intervju. Prøv å finne et sted hvor du kan sitte uforstyrret med god nettdekning og en ikke forstyrrende bakgrunn.

Dersom du har flere forsøk på å svare:

Er du helt sikker på at et nytt opptak vil bli bedre enn det du allerede har? At du får to forsøk, betyr ikke at du kan velge det første dersom det andre ikke blir så bra. Når du setter i gang for andre gang, slettes det første opptaket ditt.

Forbered deg som vanlig. Tenk gjennom stillingen du har søkt, og hvordan du med din erfaring og kompetanse kan fylle denne. Lykke til med ditt første videointervju!

Beste hilsen Guri

Henning M. Heitmann

Heitmann er advokat og partner i advokatfirmaet Sands. Han leder firmaets faggruppe for arbeidsrett. Heitmann er også mye brukt som foredragsholder innen fagområdet og gir faglige uttalelser til saker som omtales i mediene.

Alexandra Plahte

Alexandra Plahte er jurist og Leder for pensjonsrådgivning i Formuesforvaltning Pensjonsrådgivning AS. Hun jobber som uavhengig rådgiver for offentlige og private virksomheter og deres ansatte innenfor pensjon og ulike avgangsordninger.

Helene Tronstad Moe

Helene Tronstad Moe er ansatt som førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og er ekspert på tester og intervju.

Gisle Hellsten

Gisle Hellsten er leder ved Karrieresenteret ved UiO, ekspert på CV, søknad og jobbintervju, spesielt mot studenter og nyutdannede. Lang erfaring med å veilede personer som skal ta små og store valg i forbindelse med studier og karriere.

Guri Larsen

Guri Larsen er rekrutteringsekspert og har ledet et av Norges største rekrutteringsselskaper gjennom 16 år. Hun er nå fagsjef for rekruttering i DNB. Svarer på spørsmål om CV, søknad, intervju, tester og andre utvelgelsesmetoder du kan møte på når du søker jobb.

Runar Homble

Runar Homble er arbeidsrettsadvokat og partner i Homble Olsby. Daglig bistår han arbeidsgivere og arbeidstagere i forskjellige arbeidsrettssaker, blant annet omstillingsprosesser, oppsigelser og praktisk ledelse av ansatte. Homble holder også kurs og foredrag om disse temaene.

Mette Manus

Mette Manus er karriereveileder. Hun hjelper ungdom og voksne til å finne rett utdanning og yrke. I tillegg arbeider hun med omstilling i bedrifter.

Morten Røvik

Morten Røvik er lidenskapelig opptatt av personlig produktivitet og Getting Things Done-metodikken (GTD). Han er foredragsholder, rådgiver og underviser. I tillegg er Røvik daglig leder i Produktivnorge AS. Han kan hjelpe deg med å få gjøremål og forpliktelser under kontroll, både privat og i arbeidslivet.