Spørsmål: Jeg jobber i en liten bedrift med cirka 50 ansatte. Under korona har de aller fleste av oss jobbet hjemmefra. Vi driver kundeservice og besvarer telefoner i rullerende vakter.

På arbeidsplassen bruker vi fasttelefon. Hjemmefra er selvsagt ikke dette mulig, så vi benytter våre private mobiltelefoner når vi har vakter på kundeservice. Vi får hverken dekket våre mobilabonnementer eller kjøp av mobiltelefon, og vi har prøvd å ta opp dette med ledelsen i vår bedrift uten at det har lykkes.

Vi mener at vi har krav på å få dekket våre mobilutgifter fra arbeidsgiver, både bruk og innkjøp av mobil. Stemmer dette? Svar: Koronatiden reiser stadig nye problemstillinger, særlig ettersom vi arbeider på andre måter enn tidligere. Du stiller et spørsmål om arbeidsgiveres plikt til å gi tilgang til eller betale for nødvendig arbeidsutstyr.

Utgangspunktet er at arbeidstagere er ansatt til å utføre arbeid i arbeidsgiverens tjeneste. Arbeidsgiveren plikter derfor å stille nødvendig utstyr til den ansattes disposisjon, slik at arbeidstageren kan utføre arbeidsoppgavene.

Arbeidsrettsadvokat Runar Homble svarer. Foto: AFTENPOSTEN

Det må vurderes hva som er nødvendig utstyr for å utføre arbeidet. Basert på din beskrivelse, består arbeidsoppgavene dine i hovedsak av kontakt med kunder på telefon. Dersom dette er riktig, er det nærliggende at telefonen anses som nødvendig utstyr som arbeidsgiver må stille til disposisjon.

Det kan variere hvordan partene løser tilgang til jobbtelefon i praksis. Arbeidsgiver kan for eksempel låne ut en mobiltelefon til arbeidstager som en ren jobbtelefon, eller en kombinert jobbtelefon og privattelefon.

Alternativt kan partene avtale at arbeidstager benytter egen mobiltelefon i jobbsammenheng. I dette tilfellet er det mest nærliggende at telefon må anses som nødvendig utstyr som arbeidsgiveren må stille til disposisjon.

Arbeidsgiver kan ikke kreve at arbeidstager skal benytte privat utstyr i arbeidet uten at dette avtales mellom partene.

Dersom mobiltelefonen benyttes som en kombinert jobbtelefon og privattelefon, må arbeidstageren i utgangspunktet skatte for fordelen av dekning av kostnader til mobiltelefon. Skatteetaten har gjort enkelte endringer under koronatiden, som kan medføre fritak for skatt for mobiltelefon.

Jeg anbefaler deg å ta en ny runde med arbeidsgiveren din for å forsøke å finne en løsning på bruk av mobiltelefon i arbeidet og eventuelt dekning av kostnader.

I denne sammenhengen kan det også være relevant å nevne at bruk av private mobiltelefoner kan lede til brudd på EUs personvernforordning (GDPR), hvis informasjon om kunder blir lagret på private mobiltelefoner uten ekstra sikkerhetstiltak.

Jeg håper at dere finner en god løsning på mobiltelefonbruken.

Runar Homble

Foto: Aftenposten

Henning M. Heitmann

Heitmann er advokat og partner i advokatfirmaet Sands. Han leder firmaets faggruppe for arbeidsrett. Heitmann er også mye brukt som foredragsholder innen fagområdet og gir faglige uttalelser til saker som omtales i mediene.

Foto: Aftenposten

Alexandra Plahte

Alexandra Plahte er jurist og Leder for pensjonsrådgivning i Formuesforvaltning Pensjonsrådgivning AS. Hun jobber som uavhengig rådgiver for offentlige og private virksomheter og deres ansatte innenfor pensjon og ulike avgangsordninger.

Foto: Aftenposten

Helene Tronstad Moe

Helene Tronstad Moe er ansatt som førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og er ekspert på tester og intervju.

Foto: Aftenposten

Gisle Hellsten

Gisle Hellsten er leder ved Karrieresenteret ved UiO, ekspert på CV, søknad og jobbintervju, spesielt mot studenter og nyutdannede. Lang erfaring med å veilede personer som skal ta små og store valg i forbindelse med studier og karriere.

Foto: Aftenposten

Guri Larsen

Guri Larsen er rekrutteringsekspert og har ledet et av Norges største rekrutteringsselskaper gjennom 16 år. Hun er nå fagsjef for rekruttering i DNB. Svarer på spørsmål om CV, søknad, intervju, tester og andre utvelgelsesmetoder du kan møte på når du søker jobb.

Foto: Aftenposten

Runar Homble

Runar Homble er arbeidsrettsadvokat og partner i Homble Olsby. Daglig bistår han arbeidsgivere og arbeidstagere i forskjellige arbeidsrettssaker, blant annet omstillingsprosesser, oppsigelser og praktisk ledelse av ansatte. Homble holder også kurs og foredrag om disse temaene.

Foto: Aftenposten

Mette Manus

Mette Manus er karriereveileder. Hun hjelper ungdom og voksne til å finne rett utdanning og yrke. I tillegg arbeider hun med omstilling i bedrifter.

Foto: Aftenposten

Morten Røvik

Morten Røvik er lidenskapelig opptatt av personlig produktivitet og Getting Things Done-metodikken (GTD). Han er foredragsholder, rådgiver og underviser. I tillegg er Røvik daglig leder i Produktivnorge AS. Han kan hjelpe deg med å få gjøremål og forpliktelser under kontroll, både privat og i arbeidslivet.