Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Jeg jobber i dag i en forholdsvis stor bedrift og har greie oppgaver og grei lønn. Jeg har ingen formell utdanning og føler noen ganger at det er litt ensporet her jeg er. Derfor søker jeg på noen stillinger hvis jeg finner de interessante nok. Jeg har kommet nære, men blir ikke valgt nettopp fordi jeg ikke har en «grad» å vise til. Dette har jeg fått vite av de jeg har vært på intervju hos.

JOBBEKSPERTEN: Karriereveileder Mette Manus. Foto: Jan T. Espedal

Jeg lurer på å starte på en bachelor ved siden av arbeidet mitt, men da er jeg ferdig når jeg er 49 år. Jeg er 42 i dag. Er det noen vits tror du? Bachelorgraden jeg tenker på er økonomi og administrasjon. Stillingen jeg har i dag heter lønningskonsulent.

Hilsen fra en som foretrekker å være anonym.

Jobbeksperten:

Takk for ditt spørsmål som er interessant og aktuelt for mange. Jeg kan selvsagt ikke gi deg en god veiledning når jeg vet så lite om deg, men du har mye realkompetanse siden du har jobbet i mange år i en større bedrift.

Det er naturlig at du har lyst til å utvide kompetansen din og komme deg videre. Og det er ikke sikkert det er så mye som skal til.

Still deg noen spørsmål

Før du velger eventuelt å ta en utdanning, bør du tenke gjennom hva du ønsker med den. Og da må du tenke gjennom følgende:

  • Hva slags arbeidsoppgaver trives du best med, og hvilke dårligst?

  • Hvilke ressurser har du, og hvilke ønsker du å utvikle videre?

  • Hva slags miljø ønsker du å jobbe i?

  • Hvor endringsvillig er du? Hvor lærevillig?

  • Hva ville en drømmejobb være for deg? Hvorfor? Hvordan kan du finne den?

  • Hvordan kan du praktisk og økonomisk få til å ta utdanning?

Vurder ulike utdannelser

Følgende utdanninger kan du så undersøke og vurdere om de kan passe med dine interesser, evner og personlighet:

  • Økonomi og administrasjon:

Dette høres ganske fornuftig ut, da får du tyngde. Du kan kontorarbeid, og du liker sannsynligvis å jobbe med økonomi og litt administrativt siden du jobber som lønnskonsulent.

  • Økonomi og regnskap:

Dersom du er glad i tall, kan dette være en fornuftig vei å gå. Også her kan du ta bachelorgrad.

  • HR og personalledelse:

Dette er også en lengre utdanning hvis du vil ha tyngde, men det kan være en vei å gå dersom du har lyst til å jobbe med menneskene i bedriften. Du har erfaring fra lønn, noe som gjør at du kanskje kan jobbe innen HR med kortere utdanning også.

Kortere utdanninger er for eksempel:

  • Sekretær

  • Kontor- og administrasjon

  • Regnskap

  • Saksbehandling

Disse bedrer sjansene dine på jobbmarkedet og er nokså praktiske utdanninger.

FLERE MULIGHETER: Det er ikke for sent å ta utdanning, mener ukens jobbekspert. Foto: Shutterstuck

Ikke for sent

Jeg synes ikke det er for sent å ta utdanning når du er 42 år. Husk at du kanskje skal jobbe til du er 70 år, og desto viktigere er det å trives med det du gjør.

Det kan være lurt å tenke gjennom mulighetene for å få en mer spennende jobb i bedriften du jobber i nå. Ofte er ikke gresset så mye grønnere på den andre siden.

Ved at du viser initiativ til å lære mer, kan det gi deg nye muligheter. Kanskje kan du til og med få dekket utdanning gjennom jobben din, så jeg anbefaler deg å snakke med din leder og høre om utviklingsmulighetene for deg.

Lykke til videre. Husk at du jobbmessig er i din beste alder, men at kravet om høyere utdanning øker for hver dag – og konkurransen blir ikke mindre.

Vennlig hilsen Mette Manus