Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken eller sende en mail til karrierekoden@schibsted.no. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Etter å ha fått et nytt avslag i dag på en kommunal lærerstilling i Bergensområdet, over tekstmelding av alle ting, begynner frustrasjonen og sinnet å melde seg. Særlig når begrunnelsen for avslaget lyder at de «har to interne søkere med lang erfaring, og som kjenner våre systemer». Dette er en stilling jeg søkte på forrige søndag og ble innkalt på til intervju mandag. I dag, tirsdag, kom avslaget med begrunnelsen jeg har nevnt over, der jeg var eneste eksterne søker av de tre de hadde på intervju til stillingen. Jeg har syv års erfaring fra opplæringssektoren, 400 studiepoeng innen historie (bachelorgrad som høyeste), statsvitenskap, pedagogikk, friluftsliv, ledelse og markedsføring, er 37 år og har ennå til gode å komme i fast jobb. Dette etter nær åtte år som aktiv jobbsøker. I denne årelange jobbsøkerprosessen lurer jeg virkelig på hva som skal til for å lande en fast jobb slik at voksenlivet kan begynne. Tips mottas med takk!

Jeg er i et vikariat som nå blir avsluttet. Jeg tror jeg må ha skrevet tusenvis av søknader gjennom årene, og kommer kanskje på intervju en håndfull ganger i året. Stillingene jeg søker på, lyses gjerne ut offentlig uten at det på noe måte er behov for det fra arbeidsgivers side siden de allerede har interne kandidater på blokken. Hele prosessen er altså i mine øyne bare bedrag, noe som gjør meg provosert.

Jeg opplever også på intervju at jeg blir lovet tilbakemelding uansett utfall. Jeg har ennå til gode å få en slikt tilbakemelding. Hvorfor i all denne uærligheten? Dette reiser jo også et viktig etisk spørsmål; hvis arbeidsgiver ikke opptrer ærlig og oppriktig, bør de forvente det av ansatte?

En annen ting jeg funderer på, er at jeg ofte ser ulike konsulentstillinger og rådgiver med stillingsbeskrivelser som:

  • Å være en serviceinnstilt og hjelpsom problemløser. (gjerne også ispedd tøv-ord som proaktiv, som jeg for øvrig blir uvel av å se i norske stillingsannonser, men det er en annen debatt)

  • Gjøre kopieringstjenester.

  • Besvare og håndtere ulike henvendelser fra publikum i en skranke.

  • Koke kaffe (det sto faktisk det i en stilling på en høyskole)

  • Ta hånd om internpost.

  • Adgangskontroll.

  • Hjelpe til under arrangementer.

Som sagt svært enkle arbeidsoppgaver for en voksen person med litt livserfaring. Det spesielle er at det er ofte et formalkrav til master i annonsen, og mastergrad er etter hva jeg forstår et krevende studium. Når jeg ser slike stillingsutlysninger som jeg ofte søker på, sitter jeg ofte med spørsmålet om hva det er med stillingens kompleksitet som krever et fem år langt studium?

Jobbekspert Guri Larsen. Foto: Torbjørn Katborg Grønning

Jobbeksperten: Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor du er frustrert, og det er vanskelig å gi gode råd til en jobbsøker, når det på andre siden av bordet kan sitte personer med ikke tilstrekkelig rekrutteringsfaglig kompetanse.

Å utarbeide en stillingsannonse som gjenspeiler arbeidsoppgavene og kravene til stillingsinnehaver er en sentral del av en rekrutterers jobb. Ofte ser vi dessverre at de som har skrevet annonseteksten åpenbart ikke har noen forståelse for hva stillingen faktisk innebærer og krever av den som skal fylle rollen.

Da blir det gjerne følgefeil på følgefeil gjennom hele prosessen, og arbeidsgiver ender også da gjerne opp med feil kandidat samtidig som kandidatene sitter igjen som store spørsmålstegn og har fått et dårlig inntrykk av arbeidsgiveren. Dette er det vi kaller negativ employer branding, som i sin tur fører til at arbeidsgiver får færre søkere og oppfattes som lite attraktiv for flinke folk.

Gode resultater får man når man behandler jobbsøkere med skikkelighet og respekt

Å få et avslag per SMS kan neppe kvalifisere til en god kandidathåndtering. Det er et godt råd til arbeidsgivere dere ute, å oppmuntre dem til å være åpne og ærlige i intervjuprosessen. Dersom det er sterke interne søkere i en prosess, synes jeg arbeidsgiver skal opplyse om dette under intervjuet. De må ha sett noe i din søknad som de mente kunne konkurrere med disse, og da bør du spørre om hva som gjør at de har invitert deg inn til intervju. Det vil sette deg i bedre stand til å fokusere på dine styrker opp mot de andre søkerne under intervjuet.

Det er leit å høre at du sliter med å få fast stilling innenfor det fagområdet du har så mye erfaring fra

Vi er nå inne i en periode hvor det er færre ledige stillinger og flere søkere. Jeg ville kanskje ha anbefalt deg å se litt bredere på hvilken kompetanse du har. Kan den brukes innenfor andre områder enn som lærer i offentlig sektor? Kanskje du skulle investert noen kroner hos en karriereveileder som kan hjelpe deg å se på alternativer? På den andre siden er du heldig som har fått muligheten til å gå inn i vikariater. Det er en midlertidig stilling, men ofte er det en lettere vei til fast ansettelse for mange.

Innen offentlig sektor er det ofte et krav om at alle stillinger skal lyses ut, uavhengig av om de har interne søkere eller ikke. Er det overtallige inne i bildet, så har jeg vanskelig for å forstå hvorfor stillingen skal lyses ut. Den overtallige vil ha fortrinnsrett, gitt at vedkommende er kvalifisert, og det burde utredes før en stilling lyses ut både av hensyn til den overtallige og øvrige søkere.

Beste hilsen Guri

  • Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe for Karriere.