Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Jeg jobber i det offentlige og har vært verneombud på jobben. For noen år siden varslet jeg om en kollega som ble mobbet. Dette resulterte i at jeg selv ble hengt ut. Ingen turte å stille opp for meg, og vedkommende jeg varslet for, ville heller ikke stå fram. Det har vært et helvete på jobben siden. Jeg blir forbigått, får ingen utfordringer og føler meg uglesett og hakket på. Nå angrer jeg på at jeg varslet og vil slutte. Prisen var for høy, og ikke noe ble endret i sjefens ledestil. Har du noen tanker rundt dette?

Hilsen angrende varsler

Karriereveileder Mette Manus. Foto: Jan T. Espedal

Jobbeksperten:

Du tar opp et viktig tema hvor du belyser «varsleren» og hennes/hans svake posisjon. Egentlig burde en jurist svare deg på spørsmålet, men her er noen tanker fra mitt ståsted hvor jeg ofte har hørt tilsvarende historier.

Det sitter utvilsomt en del mennesker i lederposisjoner som burde være fjernet. De klamrer seg til stillingene sine og kan ødelegge gode og konstruktive miljøer på relativt kort tid. Varsleren blir et uroelement og truer lederens posisjon.

Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for åpenhet og god intern kommunikasjon i virksomheten. Arbeidsgiver skal bidra aktivt til at ytringsfrihet og varsling blir en naturlig del av virksomhetens arbeidsmiljø.

Dersom du ønsker å varsle

Hvis du velger å varsle, er det viktig at du har konkrete bevis på å de kritikkverdige forholdene. Utsagn og historier uten konkrete bevis kommer du ingen vei med. Fremskaff mailer fra din leder, vitner til utsagn hun/han har hatt, og notater du har gjort. Ofte blir det ord mot ord og da er det viktig å være konkret og etterrettelig.

Som varsler får du mange fiender i ledelsen og i «hoffet» rundt den. Påstander om kritikkverdige forhold kan være en belastning både for den eller dem det varsles om, for virksomheten og kolleger samt miljøet på arbeidsplassen.

Søk råd

Mange opplever også det å varsle om kritikkverdige forhold som en belastning for seg selv. Jussen skal jeg ikke gå inn på, det kan andre mer om, men ditt arbeidssted skal ha utarbeidet rutiner for intern varsling, og du må varsle i henhold til dem.

Det anbefales derfor at du søker rådgivning hos din tillitsvalgte, Arbeidstilsynet eller advokat før du levere en skriftlig varsling. Du må da være sikker på at du har grunnlag for kritikken, vite hvordan du går frem og hvem du skal si fra til, og ikke minst ha gode støttepersoner rundt deg.

Gjengjeldelse mot arbeidstaker som varsler, eller som på andre måter gir til kjenne at han eller hun planlegger eller vurderer å varsle, er lovstridig. Arbeidstaker må likevel tåle saklige motargumenter eller motbevis knyttet til de kritikkverdige forholdene. Åpenhet på arbeidsplassen viser en sunn bedriftskultur som både virksomheten og de ansatte er tjent med.

Det er alvorlig hvis prisen for å varsle blir så høy at kritikkverdige forhold blir skjult. Vær stolt av at du turte, og noe konstruktivt har det forhåpentligvis bidratt til. Jeg ønsker deg lykke til og håper du får et bedre arbeidsliv fremover.

Vennlig hilsen Mette Manus