Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken eller sende til karrierekoden@schibsted.no. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Jeg er 52 år, på jakt etter ny jobb etter lengre permittering og har peilet inn en bedrift hvor jeg mener at jeg passer godt inn. Jeg har den faglige bakgrunnen, et stort engasjement og synes at jeg har mange gode ideer til videreutvikling av bedriften. Men jeg kvier meg for å ringe og be om et møte, og bedriften annonserer ikke ledig stilling. Tidligere jobber har jeg fått uten å måtte gå aktivt inn for det. Derfor er jeg engstelig og tør ikke ta sjansen. Har du et godt råd?

Jobbeksperten:

Du er uerfaren som jobbsøker og lager deg tydeligvis en skrekkvisjon. Du har bestemt deg for at du blir avvist, og dette hindrer deg i å ta den telefonen som kanskje må til for at du kan få presentere hva du står for. Jeg oppfatter deg som trygg på at du har et solid faglig fundament, og du har tydeligvis mye å komme med som kan være konstruktivt for denne bedriften. Hva er det verste som kan skje? At du får høre at bedriften ikke trenger folk, og at de derfor ikke har tid til å snakke med deg? Er dette avvisning?

Karriereveileder Mette Manus. Foto: Aftenposten

Dette er realisme

Og det har lite med hvem du er og hva du står for. Kanskje får du et hyggelig svar som åpner for en samtale om hva du har av gode ideer? For selv om bedriften ikke har ledig stilling nå, kan det plutselig bli aktuelt. Og da kan det være godt å ha interessante kandidater for hånden.

Alle har vi en liten «nisse» sittende på skulderen. Han forteller oss alt vi ikke kan, alt vi ikke bør gjøre, alt vi heller bør gjøre. En sjelden gang kan han være god å ha og snakker fornuft, men oftest trekker han oss bare ned. «Du må ikke søke den jobben for du er ikke flink nok og får den aldri», osv. Du må dytte ham vekk neste gang han prøver å snakke deg ned og heller tenke gjennom hva som er virkeligheten. Husk at de fleste mennesker svarer hyggelig når du ringer og spør høflig om de har et par minutter. Du har noe å tilby som de kanskje trenger, og det er først i et møte at du skal utdype det.

Noen jobbsøkere velger å sende mail fremfor å ringe. Det kan bli bedre mottatt hos veldig travle HR-folk, men kan ofte resultere i at mailen ikke blir besvart og glemt. En kombinasjon med mail først og så oppfølgende telefon anbefales av flere.

Hva er det verste som kan skje?

Mennesker som er blitt avvist som barn eller senere i livet, kan nettopp slite med det å forstå nyansene mellom avvisning og realisme, uten at dette nødvendigvis må gjelde deg. Husk setningen: «Hva er det verste som kan skje?» og minn deg selv om at du mener at du gjør bedriften en tjeneste ved å tilby din kompetanse, kreativitet og ditt engasjement. Lykke til med jobbsøkingen!

Vennlig hilsen Mette Manus

Foto: AFTENPOSTEN

Henning M. Heitmann

Heitmann er advokat og partner i advokatfirmaet Sands. Han leder firmaets faggruppe for arbeidsrett. Heitmann er også mye brukt som foredragsholder innen fagområdet og gir faglige uttalelser til saker som omtales i mediene.

Foto: AFTENPOSTEN

Alexandra Plahte

Alexandra Plahte er jurist og Leder for pensjonsrådgivning i Formuesforvaltning Pensjonsrådgivning AS. Hun jobber som uavhengig rådgiver for offentlige og private virksomheter og deres ansatte innenfor pensjon og ulike avgangsordninger.

Foto: Aftenposten

Helene Tronstad Moe

Helene Tronstad Moe er ansatt som førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og er ekspert på tester og intervju.

Foto: Aftenposten

Gisle Hellsten

Gisle Hellsten er leder ved Karrieresenteret ved UiO, ekspert på CV, søknad og jobbintervju, spesielt mot studenter og nyutdannede. Lang erfaring med å veilede personer som skal ta små og store valg i forbindelse med studier og karriere.

Fagsjef for rekruttering hos DNB, Guri Larsen. Foto: Jan T. Espedal

Guri Larsen

Guri Larsen er rekrutteringsekspert og har ledet et av Norges største rekrutteringsselskaper gjennom 16 år. Hun er nå fagsjef for rekruttering i DNB. Svarer på spørsmål om CV, søknad, intervju, tester og andre utvelgelsesmetoder du kan møte på når du søker jobb.

Foto: Aftenposten

Runar Homble

Runar Homble er arbeidsrettsadvokat og partner i Homble Olsby. Daglig bistår han arbeidsgivere og arbeidstagere i forskjellige arbeidsrettssaker, blant annet omstillingsprosesser, oppsigelser og praktisk ledelse av ansatte. Homble holder også kurs og foredrag om disse temaene.

Foto: Aftenposten

Mette Manus

Mette Manus er karriereveileder. Hun hjelper ungdom og voksne til å finne rett utdanning og yrke. I tillegg arbeider hun med omstilling i bedrifter.

Foto: Aftenposten

Morten Røvik

Morten Røvik er lidenskapelig opptatt av personlig produktivitet og Getting Things Done-metodikken (GTD). Han er foredragsholder, rådgiver og underviser. I tillegg er Røvik daglig leder i Produktivnorge AS. Han kan hjelpe deg med å få gjøremål og forpliktelser under kontroll, både privat og i arbeidslivet.