Søkt haugevis med jobber, men aldri fått napp? Det kan være spesifikke ting som ødelegger for deg i prosessen.

Med åtte grep kan CV-en og søkerprosessen tas opp noen hakk og forhåpentlig føre deg nærmere drømmejobben.

– Det kan være en god idé å se gjennom CV og søknad på nytt og gjøre en ny vri. Ikke gi opp. Man kan ikke gi opp. Før eller senere lykkes du, sier fagsjef for rekruttering i DNB, Guri Larsen.

Sammen med rekrutteringsekspert og førsteamanuensis hos BI, Ole I. Iversen, viser hun åtte ting som ødelegger for deg i prosessen:

Fagsjef for rekruttering i DNB, Guri Larsen. Foto: Jan T. Espedal

1. Søknaden din er for kort

– En jobbsøknad er en mulighet til å selge seg inn og vise hvorfor man er interessert i akkurat denne jobben. Hvis man bare skriver en setning eller to, for eksempel «søker på jobben som konsulent hos dere, se vedlagte CV», så virker man ikke særlig motivert og blir neppe kalt inn til intervju, sier Iversen.

2. CV-en din er mangelfull

– På CV-en bør de viktigste arbeidsoppgavene du har hatt i en jobb, komme frem. Hvis du bare skriver arbeidsgiver og tittel, er det vanskelig for rekruttererne å vurdere om du er kvalifisert for jobben. Unngå også bruk av forkortelser, sier Iversen.

3. Du bruker samme søknadsbrev på ulike stillinger til ulike selskaper

– Spesielt negativt er det når man glemmer å oppdatere hvilke stilling en søker, eller hvilket selskap en søker seg til. Det er også en tabbe å søke ukritisk mange roller i samme selskap uten å kunne vise til noen spesiell kompetanse for noen av dem, sier Larsen.

4. Du ringer til oppgitt kontaktperson uten å ha noe relevant å spørre om

– Skal du først ringe, bør det være fordi du har noe du lurer på som kanskje kan være avgjørende for om du søker eller ikke. Å ringe bare for å forsøke å «selge» seg inn fungerer sjelden, sier Iversen.

Rekrutteringsekspert og førsteamanuensis hos BI, Ole I. Iversen. Foto: Torbjørn Brovold

5. Du snakker for mye og klarer ikke holde deg til det som er relevant for stillingen

– Dette kan ødelegge strukturen på intervjuet og teller ikke i kandidatens favør, sier Iversen.

– Det er negativt dersom du ikke svarer på intervjuers spørsmål, ikke klarer å komme opp med relevante eksempler og heller snakker deg ut av prosessen, bekrefter Larsen.

6. Du benytter «vi-språk»

– Enkelte kandidater gjør det. For eksempel «først lagde vi en plan, og så gjennomførte vi den, og så fikk vi gode resultater». Dette gjør det uklart hvem som har gjort hva. Rekruttereren er først og fremst interessert i hva kandidaten har gjort. Bruk derfor «jeg-språk» når du forteller om hva du selv har gjort. Gi gjerne konkrete eksempler, sier Iversen.

7. Du er for beskjeden

– Mange liker ikke å skryte av seg selv og fortelle om resultatene de har oppnådd. Men under et jobbintervju er det lov å fortelle om det man har fått til, men det er viktig ikke å overdrive, sier Iversen.

– En vanlig feil er at man fokuserer på hvilke av kravene en ikke oppfyller. I stedet må du fokusere på styrkene dine, råder Larsen.

8. Du har dårlige referanser

– Det kan være utslagsgivende. Som kandidat må du alltid huske på å spørre referansegiverne på forhånd om de er villig til å være referanse, og du bør informere dem om hva slags stilling det er snakk om, sier Iversen.

– Det trekker også ned dersom du snakker negativt om nåværende arbeidsgiver eller kolleger, sier Larsen.

  • Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe for Karriere.