– Ettersom månedene gikk lurte jo folk på om jeg «ikke bare kunne ta på meg en butikkjobb eller gå med avisen». Jeg valgte å holde fokus mot stillinger innen mitt fagfelt.

Iver Skrefsrud (58) hadde hatt fast jobb i over 25 år som senior programvareingeniør hos dataselskapet Intergraph Norge. Så kom oljekrisen.

Hvordan er det for en 58-åring, i dagens arbeidsmarked, å skulle starte helt på nytt?

PRESENTERER NYE TALL: Ledertrener Grete Valseth i ledertrenerselskapet Dale Carnegie. Foto: Dale Carnegie

Mener selv de ikke er utdaterte

Mange norske ledere vegrer seg for å ansette eldre arbeidstagere. En ny undersøkelse viser imidlertid at arbeidstagere over 50 år på ingen måte selv opplever at de sliter med å henge med.

Kun seks prosent av de over 50 år opplever at endringstakten på jobben er for stor for dem.

– Den raske endringstakten og digitaliseringen har kanskje skapt en myte om at arbeidstagere over 50 år har problemer med å henge med, og derfor nedprioriteres når det kommer til nyansettelser.

Det sier ledertrener Grete Valseth i ledertrenerselskapet Dale Carnegie, som har bestilt undersøkelsen.

– Myten om at de eldre arbeidstagerne anses som ferdige og utdaterte har dessverre fått litt for godt fotfeste i arbeidslivet, sier Valseth.

TOK SLUTTPAKKE: Iver Skrefsrud deler sine tips til hvordan han landet ny jobb. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Intenst

For Skrefsrud følte seg alt annet enn utdatert etter å ha jobbet utelukkende med IT i årevis. Men for en som ikke hadde skrevet en jobbsøknad på 25 år, var det en stor omveltning å vende seg til den nye hverdagen som jobbsøker.

– Det ble en intens periode der det gjaldt å holde motet oppe innimellom all jobbsøking. Jeg kontaktet en rådgiver for å få hjelp til prosessen og hadde møte med ham annenhver uke i over et år, sier Skrefsrud som betalte en tusenlapp timen for hjelpen.

Daglig leder i Lederrådgivning, Reidar Myrvang, som hjalp Skrefsrud i prosessen, oppsummerer året slik:

– Iver har hatt eierskap til prosessen selv hele veien, og det er utrolig viktig for å lykkes. Vi har blant annet kartlagt mulighetene hans, utformet søknader og CV og trent på jobbintervjuer, sier Myrvang.

Og arbeidet ga resultater.

Nå har 58-åringen hatt jobben som IT-konsulent i Sykehuspartner i drøye seks måneder. Firmaet leverer blant annet IKT-tjenester til sykehusene i Helse Sør-Øst, og Skrefsrud er svært fornøyd med at han kan fortsette å jobbe med det han liker best.

Slik fikk Iver ny jobb – her er tipsene hans:

Stå opp om morgenen: – Ikke tilegn deg en vane med å ligge utover formiddagen og tenke at du har god tid på å finne noe nytt. Stå opp og lag en plan for dagen. Vær aktiv jobbsøker fra ni til tolv for eksempel, og gå deg en tur etterpå før du fortsetter prosessen senere.

Få hjelp til utforming av CV: – Det er ikke bare å sette seg ned og skrive en CV når du skal komprimere og sortere ut erfaring fra et helt yrkesliv. Jeg kontaktet en rådgiver som hjalp meg med prosessen. Resultatet ble en CV på to-tre sider og søknad på maks én side.

Gjør et utvalg: – Tenk kvalitet fremfor kvantitet når du søker jobb. Jeg søkte rundt 20 jobber og tilpasset søknadene etter hver enkelt arbeidsgiver. Masseproduksjon har ikke noe for seg, det blir gjennomskuet.

Øv deg på intervjusituasjonen: – Intervjutrening er veldig nyttig. De på andre siden av bordet følger ofte et mønster, og du kan forutse en del spørsmål. Da er det viktig å tenke gjennom mulige svar.

SE OG BLI SETT: Iver Skrefsrud skaffet seg LinkedIn da han startet prosessen med å søke jobb. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Ha noen sideprosjekter hvis du kan: – Det kan være lett å miste humøret i en jobbsøkingsprosess. For å holde deg ovenpå er det viktig å ha noe vettugt å gjøre ved siden av. For min del hadde jeg forefallende arbeid på hytten og engasjement i organisasjonsarbeid. Det ga mestringsfølelse, økt selvtillit og følelsen av å være til nytte.

Ta kurs for å friske opp kompetansen: – På de stillingene jeg søkte, var det en del krav og ønsker til kompetanse. Jeg hadde kompetansen på grunn av erfaringen, men den var ikke formalisert. Derfor tok jeg to nettbaserte kurs innen IT. Ferske ting på CV-en viser at du ikke er utdatert. Du må tilpasse deg markedet og hva som etterspørres.

Skaff deg LinkedIn: – Det er viktig å være ute på alle arenaer. Og bruk nettverket ditt, orienter deg i markedet. Her er tre grep som gjør deg attraktiv på LinkedIn.

Delta på seminarer og arrangementer: – Vær orientert om det som foregår. Er du medlem av en organisasjon, ta kontakt og se hva de har å tilby. Jeg har blant annet vært på jobbsøkerkurs i regi av NITO, og det finnes nok av spennende seminarer å delta på. Les også: Tre erfarne minglere – disse spørsmålene stiller vi

JOBBER MED OMSTILLING OG REKRUTTERING: – Mange gir opp jobbsøkerprosessen for tidlig, mener hodejeger Erik Falk Hansen i OG-S. Foto: Kristian Jacobsen / Stavanger Aftenblad

Hodejeger: – Han har gjort mye riktig

Daglig leder i rekrutterings- og omstillingsbedriften OG-S, Erik Falk Hansen, mener Skrefsrud har gjort mye riktig.

– Fremgangsmåten høres veldig fornuftig ut. Ettersom prosessen tok over ett år, høres det ikke ut som han har hatt så dårlig tid, og han har også hatt sideaktiviteter. Sistnevnte er ekstremt viktig, sier han og utdyper:

– Man må prøve å skaffe seg en hverdag som ikke nødvendigvis er like gøy som før, men givende. Du må gjøre noe annet enn å glane på finn.no hele dagen. Det handler om å finne aktiviteter som gir deg spenning og følelsen av å oppnå noe mer, litt etter litt.

Er du i tillegg aktiv på sosiale medier og nettverksarrangementer, skaper du ikke bare spenning – du blir dessuten tryggere på deg selv, påpeker Hansen.

– Og tenk hvor mye det kan utgjøre i en intervjusituasjon.