– Jeg praktiserer som i forsvaret: «Lights off klokken elleve».

Øystein Parelius tar en økonomibachelor ved Oslo Met. I motsetning til mange studenter har han fått inn gode søvnrutiner.

Problemet er bare: Det hjelper ikke.

Ifølge økonomistudentens pulsmåler sover han i gjennomsnitt fire timer og tre kvarter hver natt.

– De sier jo at hvis man klarer å ligge et kvarter uten å bevege seg, så skal man i teorien sovne. Men i mitt tilfelle er det håpløst.

Bjørn Bjorvatn er professor i medisin ved Universitetet i Bergen og lege ved Bergen søvnsenter. Foto: Privat

Mange sliter med søvn

31 prosent, altså nærmere én av tre studenter, lider av søvnproblemer, ifølge Studentenes helse- og trivselsundersøkelse fra 2018.

For mange studenter handler dårlig søvn om et døgnrytmeproblem, mener søvnforsker Bjørn Bjorvatn.

Det betyr at man våkner til om kvelden og sliter med å få sove før langt på natt.

– Når de først har sovnet, er søvnen god og dyp. Og hvis de ikke vekkes, kan de sove langt utover dagen. Dette er typiske symptomer på forsinket søvnfaselidelse. Problemet oppstår fordi de må opp tidlig, og dermed før de er utsovet. Det gir økt tretthet på dagtid, sier Bjorvatn.

Forverres i eksamensperioder

Andre studenter kan ha søvnlidelsen insomni, som kjennetegnes av dårlig nattesøvn. Men i motsetning til forsinket søvnfaselidelse klarer ikke studenten å sove utover neste dag.

– For begge diagnosene blir søvnen ofte verre i eksamensperioder, både fordi eksamen ofte begynner tidlig om morgenen og fordi nervøsitet og uro i forbindelse med eksamen jo også negativt påvirker innsovningen og nattesøvnen. De fleste av oss sover mer urolig hvis det skal skje noe viktig neste dag – som eksamen, sier han.

Øystein Parelius bor i kollektiv i Oslo mens han studerer på Oslo Met. Foto: Ingar Storfjell

Løser ligninger i søvne

Parelius har prøvd det meste. En halvtime før han slukker lyset, legges data og mobil bort. Dessuten sover han ikke på dagen for å få best mulig nattesøvn.

Likevel får han altså ikke sove.

– Hodet jobber på høygir, og det er vanskelig å la dagen som har passert, ligge. Jeg har våknet opp av at jeg ligger og løser ligninger i hodet mitt mens jeg prøver å sove.

Andre ganger er problemene knyttet til spenning rundt hva som skal skje dagen etter – spesielt hvis han har tidsfrister han må rekke.

– Det typiske er at jeg våkner hver halvtime og sjekker klokken i frykt for å ha forsovet meg.

Det går også utover prestasjonene på skolen. Som regel starter han på skolen halv ni.

– Enkelte dager har jeg sovet såpass lite at mesteparten av jobben går ut på å holde seg våken. Da får jeg ikke prestert på det jeg egentlig skal jobbe med. Det er irriterende.

På tross av at Parelius sliter med søvn hver dag, har han jobbet ekstra hardt for ikke å la det gå ut over karakterene. Målrettet jobbing har gjort at han har et B-snitt.

– Når jeg faktisk har tid og orker å studere, er jeg avhengig av fullt fokus. Jeg leser ganske målrettet og kun det som er relevant ut fra læringsmålene. Alt av distraksjoner legges bort, og mobilen setter jeg i flymodus. Det tror jeg redder karakterene mine.

Psykolog Myleen Offrel ved Studentsamskipnaden i Oslo. Foto: Studentsamskipnaden i Oslo

Psykologen gir råd

Psykolog Myleen Offrel hos Studentskipnaden i Oslo (SiO) har siden høsten 2017 holdt søvnkurs for studenter. Hun sier det er naturlig at søvnen blir dårligere i perioder hvor man er stresset.

– Hvis vanskene kun viser seg i avgrensede perioder og er relatert til spesifikke livsfaktorer, så ser vi ikke nødvendigvis på det som et problem. Det er først når det vedvarer over tid man kan trenge tiltak eller behandling.

De aller fleste mennesker klarer fint å fungere en kortere periode med dårlig eller lite søvn, fortsetter hun.

– For noen er det nettopp bekymring rundt søvn og tanker som «jeg kommer ikke til å kunne prestere hvis jeg ikke sover nok», som skaper stress og forstyrrer søvnen og prestasjonen.

Og da hjelper det ikke med god søvnhygiene, mener Offrel.

– Man må jobbe litt med følelser og tanker som forstyrrer søvnen. Da kan det være nyttig å ha en liten notisblokk ved sengen hvor en skriver ned bekymringene som kommer når en ligger i sengen og ikke får sove eller de gjøremålene en plutselig husker på at burde vært gjort i går.

Hun legger til:

– Prøv å finne noen mer nyanserte tanker som «det gjør ikke all verdens hvis jeg ikke sover lenge nok».

– Jeg hadde en periode hvor jeg prøvde å høre på jungelregn, naturlyder, bølgeskvulp og Spotify. Jeg vet ikke om det hjalp noe særlig, sier Øystein Parelius. Foto: Ingar Storfjell

Kan behandles

Parelius sliter ikke bare med søvn i eksamensperioden, men generelt hele året.

– Jeg prøver ikke å ligge og se på klokken og tenke «oi, nå får jeg bare tre timer søvn». Hvis fokuset er at du ikke får sove, så får du i hvert fall ikke sove.

Bjorvatn mener Parelius, i likhet med mange andre, lider av et døgnrytmeproblem.

– Ved slike lidelser holder det ikke å bare legge seg til «rett» tid og skru av mobil. Han kan bli behandlet med dagslyslampe til riktige tider eller bli foreskrevet hormonet melatonin fra lege.

Pulsklokke er ikke et godt verktøy for å måle søvn, fortsetter han:

– Mange stoler altfor mye på slike klokker, men de viser ikke et korrekt bilde av nattesøvnen. Pulsklokkene sitter på håndleddet – og det er jo ikke der søvnen sitter, sier Bjorvatn.

Psykolog Offrel hos SiO opplyser at de låner ut lyslamper til dem som kan ha nytte av dette for å hjelpe på søvnproblemer. De bistår også med veiledning og bruk.