– For å være ærlig så kommer jeg nok til å finne meg et nytt studium. Bachelorgraden er en fin erfaring, men jeg angrer nok litt.

Madelene Brokstad fra Molde går andreåret på Universitetet i Stavanger.

Da 20-åringen gikk rett fra videregående til studier, falt valget på reiselivsledelse.

Se listen over hvilke utdanningsområder som har økt mest og minst lenger nede i saken.

– Jeg har interesse for reiseliv selv og hadde lyst på en jobb hvor jeg kunne reise og jobbe samtidig, sier Brokstad.

Madelene Brokstad (20). Foto: Foto: Jarle Aasland

Reiseliv kraftig ned

Årets tall fra Samordna opptak viser at antall søkere til reiselivsfag går ned med 9,8 prosent på landsbasis. I fjor gikk antall søkere til reiseliv ned med 10,4 prosent, og året før der igjen var nedgangen 19,6 prosent på landsbasis.

Brokstad tror det har sammenheng med at studiet ikke fører til et konkret yrke, og at det dermed kan være vanskelig å få en relevant jobb.

– Drømmen min var å ende opp i reisebyrå, men det var litt korttenkt. Nå bestiller folk flest reiser selv, uten hjelp fra reisebyrå. Jeg tror det generelt er vanskelig å få seg jobb i reiselivet. I løpet av disse to årene har jeg sett få interessante stillinger utlyst innenfor reiseliv.

Hun anslår at de var mellom 70 og 100 studenter ved oppstarten av studiet.

– Det er veldig mange som har hoppet av. Jeg kunne egentlig droppet ut nå, jeg også, men jeg kan like godt fullføre graden når jeg først har begynt.

Disse øker og minker

150.784 personer har søkt høyere utdanning i år. Det totale antallet søkere har økt med 8,7 prosent fra i fjor, og mange av utdanningsområdene opplever vekst i antall førstegangssøkere.

Men tre områder har en nedgang: Lærerutdanningene fikk et overraskende fall på 8,1 prosent. Jus sank med 1,4 prosent. Størst prosentvis nedgang har reiseliv med sine 9,8 prosent.

Størst økning har økonomi- og administrative fag, som stiger med 24,8 prosent. Flere universiteter og høyskoler melder også om en solid økning til helsefag.

  • Se oversikten her:

Søker seg ikke til trygge yrker

Konstituert seksjonssjef i Unit, Natasha Harkness, opplyser at reiseliv har hatt nedgang i førstevalgssøkere i seks av de siste ti årene.

Hun påpeker at reiselivsfagene utgjør en liten prosent av den totale søkermassen, og at det derfor kan bli mye svingninger fra ett år til et annet.

Profesjonsstudier i rettsvitenskap ligger tradisjonelt på toppen av listen over studier med flest søkere. Likevel er det nedgang i antall førstevalgssøknader til alle studier kategorisert som «Jus».

– Dette skyldes primært nedgangen i søkning til politiutdanningene, som inngår i utdanningsområdet. Nedgangen i antall søkere førstevalg til politiutdanningene er i år på 18,3 prosent, sier Harkness.

Man har derimot ikke sett det man normalt venter i kriseår, nemlig økning i antall søkere til studier som fører til såkalte trygge yrker, fortsetter Harkness. Hun nevner lærerutdanningen som har gått ned i popularitet.

– Søkningen til sykepleiestudiene har hatt en økning på nesten 6 prosent, men dette kommer etter en nedgang på nesten 19 prosent i fjor.

Madelene Brokstad har tenkt til å fullføre bachelorgraden og tør ikke slutte midt i koronakrisen. Foto: Foto: Jarle Aasland
Arbeidsmarkedsforsker Nils Martin Stølen. Foto: Foto: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Forsker: Disse yrkene blir det bruk for

Arbeidsmarkedsforsker Nils Martin Stølen mener nedgangen innenfor reiseliv er påvirket av koronasituasjonen som rammer reiselivet hardt i år.

– Det vil trolig også ta noen år før reiser over landegrensene tar seg opp til nivået fra 2019. Så det blir nok en vridning mot mer feriering i Norge, som delvis kan vare en stund. Når en skal velge utdanning, bør en vurdere utviklingen på lengre sikt og ikke være for preget av situasjonen akkurat nå.

I år er det en tendens til at flere unge satser på utdanning hvor det er vanskelig å få arbeid, sier Stølen.

– Men både for den enkelte og samfunnet er det langt mer fornuftig enn at de går ledig.

Han synes det er vanskelig å si i hvilken grad ungdom også tar i betraktning jobbsikkerheten. Det viktigste er å velge utdanning som en har interesse og anlegg for, understreker forskeren.

– Fremover er det grunn til å tro at det blir knapphet på faglært arbeidskraft rettet inn mot håndverk, bygge- og anleggsvirksomhet og de delene av industrien som ikke har med leveranser til oljevirksomheten å gjøre. Videre kan det fortsatt bli utdannet for få helsefagarbeidere, sykepleiere og delvis en del andre grupper helsepersonell samt lærere i grunnskolen.

  • Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe for karriere.