Gisle Hellsten: – Ikke lyv på deg mer erfaring enn du har

1. Nesten all erfaring er positiv.

– Noe erfaring er selvsagt mer relevant enn andre, men nesten all erfaring er positiv. Har du møtt på jobben i Kiwi hver lørdag i tre år og får gode skussmål fra referansepersoner, vil dette sende gode signaler til en potensiell ny arbeidsgiver. Fokuser på det du har av erfaring.

– Unngå å si «selv om jeg ikke har så mye erfaring» eller lignende.

Gisle Hellsten er leder ved Karrieresenteret ved UiO, ekspert på CV, søknad og jobbintervju, spesielt mot studenter og nyutdannede. Foto: Jan T. Espedal

2. Les stillingsannonsene med en klype salt.

– Det er lov å søke selv om man ikke oppfyller alle krav i en stillingsannonse 100 prosent. Se etter såkalte -krav og bør-krav i annonsen. Hvilke krav er helt ufravikelige og hvilke kan man kompensere for med for eksempel en annen type erfaring eller personlige egenskaper?

3. Ikke innta en defensiv forsvarsholdning under jobbintervjuet.

– Unngå å si «selv om jeg ikke har så mye erfaring» eller lignende. Ha fokus på å identifisere styrkene dine og unngå å tematisere svakhetene dine. En skal aldri unnskylde seg for å ha studert på fulltid. Prat heller offensivt om det du har gjort, så får det bli opp til arbeidsgiver om det er godt nok eller ikke. Men ikke lyv på deg mer erfaring enn du har. Ikke si at du har tre års erfaring, om du kun kan dokumentere ett. En realistisk tilnærming er ofte ganske god.

4. Synliggjør motivasjon, iver og lyst – uavhengig av erfaring.

– Vis at du har et brennende engasjement og fokuser på å overbevise om at du er en person for fremtiden og en det er verdt å satse på, uavhengig av erfaring. Husk at du som nyutdannet kan være en motsats til en som har vært lenge i arbeidslivet: Du er ikke utbrent eller lei, og du har fortsatt mye å strekke deg etter.

Helene Tronstad Moe: – Begynn i en mindre virksomhet

1. Oppsøk aktuelle bransjenettverk, frokostseminarer, konferanser og interesseforeninger.

– Dette er arenaer som gir deg mulighet til å bygge nettverk, selv om du kanskje ikke har klart å kapre den aktuelle stillingen du ønsket deg. Lytt til erfarne fagfolk. Hvilke utfordringer og muligheter er det bransjen nå står ovenfor?

Helene Tronstad Moe er ansatt som førsteamanuensis ved Høyskolen i Kristiania og er ekspert på tester og intervju. Foto: Torbjørn Katborg Grønning

2. Begynn i en mindre virksomhet eller på lavere nivå.

– Ønsker du å komme inn på et stillingsnivå som krever mange års erfaring, bør du vurdere å skaffe deg nettopp det. Forsøk å søke deg inn på lavere nivåer i den aktuelle bransjen du vil inn i. Når du mestrer arbeidsoppgavene og har mye å bidra med, vil du kunne bytte jobb etter hvert som du får mer erfaring. Konkurransen om enkelte stillinger kan dessuten være tøffere i de store og anerkjente virksomhetene. Kanskje det er mulig å arbeide 50 prosent med «drømmejobben» og 50 prosent med andre arbeidsoppgaver i en mindre virksomhet?

3. Vurder om du er villig til å flytte.

– Enkelte stillinger har meget høyt søkerpress i noen byer og lite konkurranse i andre. Det kan være meget lærerikt å bo og jobbe et annet sted og heller vende tilbake om du da ønsker det, når du har tilstrekkelig erfaring til å kapre drømmejobben der du opprinnelig ønsket det.

4. Hold mulighetene åpne.

– Vær åpen for at dine vurderinger av hva som faktisk er drømmejobben, vil kunne endre seg etter hvert som du får mer kunnskap og erfaringer, møter nye utfordringer eller kanskje stifter familie.

Guri Larsen: – Forklar hva du har lært på studiet

Guri Larsen er rekrutteringsekspert og har ledet et av Norges største rekrutteringsselskap gjennom 16 år. Hun er nå fagsjef for rekruttering i DNB. Foto: AFTENPOSTEN

1. Skaff deg gode referanser.

– Det er viktig å skaffe seg referanser, og disse kan du også få gjennom organisasjonsarbeid. Har du tid og overskudd, vil det alltid være ett pluss på din CV om du kan vise til at du har engasjert deg faglig på fritiden din.

2. Forklar hva du har lært på studiet ditt.

– Ellers er min oppfordring at du i din CV, forklarer hva du har lært på studiet ditt. Husk at mange av dem som rekrutterer ikke er oppdatert på studieretninger og innhold i disse.