LILLESAND: – Da de ringte, ble jeg veldig overrasket. Det er jo omtrent tre år til første arbeidsdag, sier Marco Jenssveen Carrea fra Lillesand.

23-åringen holder på med en bachelor i økonomi og administrasjon ved Universitetet i Agder. For få måneder siden søkte han på en revisorstilling i firmaet PricewaterhouseCoopers (PwC).

På tross av at han konkurrerte med kandidater med vesentlig mer erfaring, ble økonomistudenten likevel tilbudt jobb – med oppstart tre år senere.

Får stipend for å fullføre studiene

– Han var for god til at vi kunne la ham gå, men vi ville gjerne ha han gjennom et masterløp før han begynner hos oss, forklarer Kai Arne Halvorsen.

Han er partner i PwC og Carreas primærkontakt.

Det betyr at 23-åringen får stipend for å fullføre en mastergrad i regnskap og revisjon før han starter hos PwC i fast jobb høsten 2023. Det var Lillesands-posten som først omtalte saken.

Økonomistudenten mener særlig én ting hjalp ham i prosessen.

– Mange søker en jobb fordi de ha den. Men jeg har allerede fast jobb i et forsikringsselskap ved siden av studiene, og der trives jeg godt. Derfor er jeg i en posisjon hvor jeg nødvendigvis ikke trenger jobben i PwC, men heller ønsker den. Man kan være mer avslappet under prosessen. Det er en fordel.

Motivasjon er nøkkelen, bekrefter Kai Arne Halvorsen hos PwC.

– Hvis du skriver en motiverende søknad som gir oss innblikk i hva du kan bidra med, og kanskje også peker på hva du ønsker å utvikle deg på, har en strukturert CV kombinert med sterke akademiske resultater og noe arbeidserfaring, er sjansene gode for at du kommer på intervju.

Variert bakgrunn

Man skal være ganske overbevist når man gjør en ansettelse som Carreas, fortsetter han.

– Men her følte vi at han traff på alle parametere. Det er sjelden vi ansetter personer med startdato såpass langt frem i tid, det har vi kun gjort én gang tidligere.

Carrea har en variert jobbakgrunn med erfaring fra både slakteri, bensinstasjon, kafé og forsikringsselskap. Det mener PwC er «ubetinget positivt».

– Han har hatt mange jern i ilden. Det at han hadde en karriere ved siden av studiene, gjorde at han var spesielt interessant. Når du oppnår sterke akademiske resultater mens du jobber deltid ved siden av, viser du at du er målrettet, sier Halvorsen.

Carrea er på sitt tredje år i økonomi og administrasjon ved Universitetet i Agder. Høsten 2023 starter han som revisor hos PwC i Kristiansand. Foto: Privat

Han understreker at totalpakken av søknad, erfaring, intervju og personlighet ble avgjørende for at 23-åringen fikk jobben. Likevel vil han trekke frem caseoppgaven som Carrea imponerte ekstra på.

– Han gjorde det jevnt over bra på alt, men skilte seg merkbart positivt ut på forståelse og løsning av case. Det fascinerte oss. Han hadde gått på skole i kun to år, men løste en relativt kompleks oppgave hvor man skal benytte en rekke ferdigheter. Marco var rolig, strukturert, hadde oversikt over problemstillingen og presenterte en fornuftig løsning.

Marcos seks tips: Slik får arbeidsgiver øynene opp for deg

Carreas jobbsøkerprosess fortonet seg slik: Søknad og CV ble sendt i august 2020. Deretter var han gjennom intervju, fire–fem evnetester, en prøvedag hos PwC, motivasjonsintervju, caseoppgave og intervju med HR-avdelingen. Jobbtilbudet kom få dager senere.

Økonomistudenten har seks tips for å skille seg ut i en jobbsøkerprosess:

  1. Få flest mulig erfaringer tidlig: – En variert bakgrunn viser at man er fleksibel. Og ha det gøy på veien, det tar tid å bli flink i noe.

  2. Behersk fremmedspråk: – Jeg synes språk og kommunikasjon mellom mennesker er spennende.

  3. Engasjer deg i studentforeninger, og ta verv: – Selv har jeg vært leder for Børsgruppen, en studentorganisasjon for børs- og finansinteresserte studenter ved UiA. Der ordnet jeg slik at vi kunne besøke London og Nicolai Tangens fond, AKO Capital. Ting du gjør på eget initiativ, kan få deg til å skille deg ut.

  4. Skaff deg jobberfaring: – Jeg har fra mange forskjellige steder (slakteri, bensinstasjon, kafé og forsikring). Ha det gøy underveis. Skaff attester som legger vekt på dine gode egenskaper. Erfaring utenlands er også en fordel. Jeg har både reist og jobbet i utlandet (Nato).

  5. Skriv søknaden kort og presist: – Tenk over dine styrker, og bygg søknaden rundt dette.

  6. Får man en oppgave/case under intervjuet: – Tenk over tidsbruken, bruk fornuftige forutsetninger, og lag eget rammeverk for løsningen. Målet er å se hvordan man tenker for å løse oppgaver, ikke nødvendigvis at svaret er riktig eller galt.

  • Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe for Karriere.

– Jeg har gjort mye ved siden av studiene, og det er fordi jeg har syntes det har vært morsomt. Foto: Elise Rønnevig Andersen